VÆR OBS! Det er lett å overføre egne forventninger til barna. Husk at de gjerne er i en sårbar situasjon.
VÆR OBS! Det er lett å overføre egne forventninger til barna. Husk at de gjerne er i en sårbar situasjon. Vis mer

Barn

Når barnet ditt ikke har lyst til å feriere med stefamilien

Her er familieterapeutens råd.

Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Feriene kan være en utfordring når det er oppstått en ny familiesituasjon. Hva gjør man som forelder når barnet ikke har lyst til å feriere med stefamilien?

Her er tipsene fra Allers' spaltist og familieterapeut Solveig Vennesland.

LES OGSÅ: Har kjæresten din barn fra før?

Dette skriver hun:

<strong>GLADE BARN:</strong> Har barna det bra, har du det bra. Foto: NTB Scanpix
GLADE BARN: Har barna det bra, har du det bra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I mange stefamilier er opplegget for sommeren for lengst avtalt og klart, for i skilte familier kan det være både to og flere sett foreldre som må tilpasse seg hverandre. Jo tidligere de voksne er ute med forslag til hvor barna skal være, desto bedre.

Ikke velkommen?

Feriediskusjonene løser seg gjerne i de fleste familier, men det er ikke det samme som at alle føler seg velkommen der de skal være i ferien.

«Jeg føler meg ikke velkommen her,» sa Vegard (13) til faren sin da de parkerte bilen foran hytta til farens samboer.

Barna hennes og mormoren deres var også der. «Jeg har ikke noe lyst til å være her», fortsatte Vegard. Faren var kjent med sønnens misnøye med den nye familiesituasjonen. Og de hadde snakket om dette, men faren var skuffet over at sønnen ikke taklet dette bedre nå, siden det snart var to år siden han og samboeren hadde flyttet sammen med mine og dine barn.

LES OGSÅ: Mine, dine og vårt barn

De voksnes valg

Det er viktig å huske at stefamilien er de voksnes valg. Det er vi som går ut og inn av parforhold, barna må følge med. I alle familier er det mye følelser.

I en stefamilie ligger barnets følelser og sårbarhet nesten utenpå huden og kan fort bli en snublestein.

Vil jeg klare å godta de nye familiemedlemmene? Eller skal jeg bare avvise dem? Hva skal jeg gjøre når jeg ikke har lyst til å bli kjent med en gang?

Vi voksne har en stor oppgave med å hjelpe barna til å bli kjent og finne seg til rette. Det er en prosess som kan ta lang tid, til og med flere år. Og noen blir aldri fortrolig med sine foreldres valg og stefamilien.

LES OGSÅ: Storesøster er min reddende engel

Overfører følelser

<strong>VÆR INKLUDERENDE:</strong> Du er sikkert ikke ute etter å være ekskluderende, men vær deg bevisst hvordan du fordeler oppmerksomheten.  Foto: NTB Scanpix
VÆR INKLUDERENDE: Du er sikkert ikke ute etter å være ekskluderende, men vær deg bevisst hvordan du fordeler oppmerksomheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mange voksne tenker ikke nok på dette, for de har jo selv valgt ny samlivspartner og nytt familieliv. Og nesten automatisk overfører de sine egne følelser og behov på barna.

Jeg har selv erfaringer fra stefamilielivet i mange år nå. Det gjør inntrykk å høre voksne barn snakke om hvordan de tenkte og følte den gangen de måtte følge sine ­foreldres valg av partnere og bosted.

Heldigvis blir veien til mens vi går – også i stefamilien. Jo lenger vi er sammen og ser og forstår, desto lettere blir det å akseptere hverandre. Og det ­viktigste er å godta at vi er forskjellige, uten at det behøver å splitte oss.

Den generelle regelen gjelder også her: Vi voksne skal legge til rette for at barna kan ha det bra og trives, men de må selv få leve sitt eget liv.

LES OGSÅ: Hva gjør du når du ikke liker barnet ditt?

Her er noen ferieråd

Det finnes ingen eksakt oppskrift på hva foreldre bør gjøre, men disse tipsene er greie å ha i bakhodet:

* Forstå og snakk med barna, og gi dem en mulighet til å dele med deg sine egne ­tanker. Det hjelper.

* Gi barn tid og lov til å være lei seg. Ikke forvent glede og positiv holdning hos barn når slikt ikke er der.

* Planlegg å bruke tid på bare deg og barnet – uten de andre.

Denne saken er hentet fra spalten «Ekspertens råd» i Allers. Solveig Vennesland er bidragsyter her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer