Kk Reportasje

Når datteren din er sprøytenarkoman

Det var bare én ting mamma Line Sandøy følte hun kunne gjøre for å hjelpe Mathilde (27).

SPRØYTENARKOMAN: Line Sandøy fikk morskjærligheten satt på prøve da datteren Mathilde  fortalte at hun var sprøytenarkoman. Foto: Charlotte Wiig
SPRØYTENARKOMAN: Line Sandøy fikk morskjærligheten satt på prøve da datteren Mathilde fortalte at hun var sprøytenarkoman. Foto: Charlotte Wiig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Line Sandøy så traileren dukke opp i enden av det mørke skogholtet. Det var kanskje like greit? Å vrenge bilen de satt i over i venstre fil? 

Det var den kvelden da datteren Mathilde (27) hadde fortalt at hun var sprøytenarkoman.

Hun visste at det ikke burde komme som noe sjokk, men det var nettopp dét det gjorde.

 – Vi var sekunder fra å dø, fastslår Line. Mathilde nikker alvorlig. 

LES OGSÅ: Han døde i arbeidsklærne

Urokkelig morskjærlighet

Den kvelden analyserte Line i flere døgn hva hun kunne gjøre og hva hun ikke kunne gjøre for å hjelpe sin narkomane datter, og satt til slutt igjen med dette ene, plutselig innlysende svaret: Åvære mamma. Å gi henne det en mor kan best: omsorg, mat og kjærlighet. Og samtidig legge den moralske pekefingeren ned.

Det ble med et klart for henne at hun måtte akseptere situasjonen. Hun fikk henne ikke til å stoppe å ta dop, sette skudd eller bremse forbruket, uansett. 

– Man kan være mamma på så mange måter. Jeg forsto at jeg ikke kunne være den som anklager eller kritiserer, men den som kun støtter og bygger opp. Man kan ikke be en narkoman ta seg sammen. Dessuten visste hun utmerket godt selv hva hun måtte gjøre.

Mathilde sitter ved siden av mamma og nikker. Noen måneder senere søkte hun plass på Tyrilistiftelsen. I dag har hun vært rusfri i 10 måneder. Da Mathilde la alle kortene på bordet, ble alt annet så mye enklere.

Line så aldri datterens oppstukne armer. Hun visste at gjorde hun det, ville bildet festet seg til netthinnen for alltid. Hennes Mathilde, hennes eneste datter. Det var mer enn et morshjerte kunne tåle. 

MOR OG DATTER: har vært gjennom mye. Mathilde har vært heroinmisbruker, men er nå nykter. De har et nært forhold. Foto: All Over Press Norway
MOR OG DATTER: har vært gjennom mye. Mathilde har vært heroinmisbruker, men er nå nykter. De har et nært forhold. Foto: All Over Press Norway Vis mer

LES OGSÅ:  Slik ble hun mor til åtte

Hvorfor Mathilde?

Det hadde alltid vært dem, Mathilde og mamma.Fra Line ble mor som 22-åring og
student, og gjennom to samlivsbrudd. Men de hadde klart seg fint.

Oppvakte og energiske Mathilde, som satte sammen ord til setninger allerede da hun var ett år, som hevdet seg verbalt gjennom barne- og ungdomsskolen, som aldri anstrengte seg for å gjøre det bra på skolen, sekserne kom skliende.

Selv når hun var inne i tunge rusperioder, som hun trodde hun klarte å skjule. Hun var rusmisbruker, men flink pike til det siste, presterte hele veien, på skolen, senere på kjøkkenet, da hun ble ferdig utdannet kokk, hun var i en bransje der det lot seg kombinere.

Hun likte det, fikset det. Prisen for å ruse seg var fremdeles ikke høy. Helt til det siste året da forbruket skled ut,og hun begynte å sette sprøyter.

Men selv da gikk hun på jobb. Hvorfor Mathilde? Hvorfor gikk det galt?

LES OGSÅ: Måtte flykte til London som tenåring

Kan ikke bebreide seg selv

De siste årene har Line blitt en dreven analytiker. Hun har også stilt spørsmålet «hva kunne jeg gjort annerledes», mange ganger. Men hun skjønte fort at hun ikke kom noen steder med å bebreide seg selv.

Det var mange utfordringer i barndommen, som en alt for sen ADHD- og Aspergers-diagnose kunne ha forklart.

- Men jeg vet hun hadde en god barndom, at det jeg har gitt henne er veldig bra.

Frode Thuen forklarer at det er særlig ved normbrudd at foreldre har lett for å bebreide seg selv. Man slites mellom skyldfølelse og skam.

Skyldfølelsen på innsiden og skammen på utsiden. Line har også tatt et oppgjør med skammen, og kjemper for at det skal bli mindre skambelagt å være pårørende.

- Jeg har valgt å være åpen, men det har kostet litt. Når datteren din står og selger =innlandet foran kjøpesenteret, blir det så synlig for alle. Det er et lite sted, alle vet hun er datteren min. Jeg skulle ønske det var mindre skambelagt, men den jobben må jo begynne hos meg.

LES OGSÅ: Ønsket seg ett barn til - så kom tre

- Vi kan ikke leve livet for dem

Frode Thuen har ofte møtt ambisiøse,skuffede mødre.

– Det kan være vanskelig for enhver mor å forsone seg med at vi ikke kan leve livet for dem. Når barn tar valg vi har vanskelig for å akseptere, er det viktig å ikke definere barnet for valget det har tatt, men heller ta et skritt tilbake, og se etter likheter.

- Det gjelder folk som står langt fra hverandre generelt. Når disse konflikteneoppstår, handler det nesten alltid om atforeldrene må justere forventningene.

Når datteren din er sprøytenarkoman

Siden datteren var liten, var Line sikker på at Mathilde kom til å nå langt, og var både stolt og ambisiøs på hennes vegne. I dag har Line sluttet å ha ambisjoner på vegne av datteren.

- Jeg merker at det har vært veldig sunt. De eneste ambisjonene er at hun skal ha det bra.  være menneske handler ikke om prestasjoner.

– Det har ført mye bra med seg, det er det som er så sprøtt, sier Mathilde.

– Det kan jeg skrive under på, konkluderer Line.

LES OGSÅ: Hvem er best skikket til å være mamma?

Les hele historien om når morskjærlighet blir satt på prøve i KK utgave 13, som kom i salg fredag 28. mars. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer