Lykke

- Når du har det bra, yter du også mye bedre

Hun hadde toppjobben og drømmeleiligheten i boks. Nå sover hun på en madrass i London og har startet lykkeskole.

TAKKNEMLIG: – Jeg jobber veldig mye, og går inn i alt jeg gjør. Men jeg prøver å puste med magen og å skrive takknemlighetsdagbok hver kveld, ler Martine Kveim (34). Foto: Geir Dokken
TAKKNEMLIG: – Jeg jobber veldig mye, og går inn i alt jeg gjør. Men jeg prøver å puste med magen og å skrive takknemlighetsdagbok hver kveld, ler Martine Kveim (34). Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg var ganske sjenert som barn, og mye mer introvert. Jeg satt i et skap og lagde julepresanger (150 stykker var rekorden) fra august til desember. Jeg likte veldig godt den roen det ga meg. Men jeg har lært meg å bli ekstrovert. 

Man ser henne liksom ikke for seg som introvert, der Martine Kveim (34) sitter på andre siden av kafébordet og ser ut som en blanding av hippie og indianer. Det er noe med det indianske smykket rundt halsen, det lange, brune håret, det store, åpne smilet. 

I fjor sommer startet hun lykkeskole i London – eller Young Happy Minds, som hun og hennes engelske medgründer, Yvonne Biggins, kaller sitt hjertebarn. Hver uke underviser de 30 niendeklassinger ved ungdomsskolen Lampton Secondary School, som ligger vest i London, der mange av elevene kommer fra fattige hjem.

LES OGSÅ: Lykken er å være takknemlig

Hvordan få det bedre?

Men først en viktig presisering – å bruke ordet lykkeskole er noe Martine er redd for at kan skape feil assosiasjoner: 

– Det handler ikke om lære barna å jage etter lykken. Men vi prøver å lære bort teknikker for hvordan man kan forholde seg til vanskeligheter på best mulig måte, for å finne tilfredshet i seg selv og å lære dem hvordan man kan bruke sin styrke til noe meningsfylt. Det er så mye depresjon, selvtillitsproblematikk og prestasjonspress blant unge i dag. Vår hypotese er at vi på ti uker kan gi elevene verktøy som gjør at de får det bedre med både seg selv og andre. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer