ANGRENDE: At hun ikke forstod de små stikkene Christoffer ga henne, vil hun aldri kommer over. Men i dag forsøker Ragnhild Gjerstad å være en brysom bestemor for andre barn som lider.  Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway
ANGRENDE: At hun ikke forstod de små stikkene Christoffer ga henne, vil hun aldri kommer over. Men i dag forsøker Ragnhild Gjerstad å være en brysom bestemor for andre barn som lider. Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway Vis mer

Christoffer Kihle Gjerstad

- Når du har mistanke, må du gjøre noe

Christoffer Kihle Gjerstads bestemor vil alltid angre på at hun ikke gjorde mer. I dag kjemper hun for andre barn som lider.

Publisert

Han klamrer seg fast i vaskeromsdøra. De har akkurat løpt etter ham rundt salongbordet. For Christoffer vil ikke hjem. Slik han heller ikke vil hjem fra skolen, eller fra SFO, når moren henter ham. Tårene renner stridt. Kinnene blusser. Gråten er sår. Det er søndag, og på tide å bli med mamma fra mormors hus, og hjem til den nye leiligheten, der han bor med mammas nye mann.

Til slutt gir 7-åringen tapt. «Men da lover du å være hjemme hos meg mandag kveld, mamma?» snufser han.

Ordene er prentet inn i Ragnhild Gjerstads minne. Slik hun har gjemt på andre ord og utsagn. De er samlet inne i henne, der sårene aldri vil gro.

Han ville ikke være alene med mammas nye kjæreste. «Hva skjer egentlig hjemme hos dere, hvorfor vil han aldri hjem?» spør hun datteren – og får det samme svaret som alltid: «Det er klart han vil være hos dere mamma, slik alle barn vil være hos besteforeldrene.»

DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle døde som følge av mishandling. Saken har blitt omtalt som «et nasjonalt symbol på systemsvikt og vold mot barn». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet / ALL OVER PRESS
DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle døde som følge av mishandling. Saken har blitt omtalt som «et nasjonalt symbol på systemsvikt og vold mot barn». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet / ALL OVER PRESS Vis mer

Så tar datteren med seg Christoffer hjem, der den nye samboeren venter. Mannen hun i løpet av et år skulle flytte sammen med, gifte seg med, og følge sin sønn til graven med.

LES OGSÅ: Anna Karin og Annelise mistet hver sin sønn

Mishandling med døden til følge

Ragnhild spør om de stadig nye merkene på Christoffers kropp. Hun får det samme svaret som gutten selv gir henne så ofte. Falt inn mot skapet på rommet. Slått seg på skolen. Vært klumsete.

«Hvor var mamma da dette hendte?» spør Ragnhild. «Mamma bare sover», svarer Christoffer en gang hun reagerer på en stor kul i hodet. Kroppen hans merkes av uvørenheten hans, som følge av ADHD-diagnosen får hun høre.

Det er ikke bare datteren og barnebarnet som sier dette. Det samme sier den nye samboeren, det samme tror helsepersonell som tar seg av ham 14 dager før han dør. Det samme får legevakt, ambulansepersonell, politifolk og etterforskere seg til å tro da han blir funnet død.

Men magefølelsen til Ragnhild sier henne noe annet. Det samme bekrefter lærer og SFO-personell, da saken omsider når rettssystemet som en sak – mishandling med døden til følge.

BOKAKTUELL: I våres kom Ragnhild med sin historie om barnebarnet, "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl". Boken er skrevet i sambarbeid med Jon Gangdal. Foto: All Over Press Norway
BOKAKTUELL: I våres kom Ragnhild med sin historie om barnebarnet, "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl". Boken er skrevet i sambarbeid med Jon Gangdal. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Men når Christoffer ligger på gulvet foran onkels akvarium, eller leker med sakene mormor har tatt med seg fra jobben, hender det de får et annet svar. «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl». I dag skjønner Ragnhild betydningen av hva han egentlig sa.

– De små stikkene barna kommer med, må du ta vare på. De betyr noe, sier Ragnhild i dag.

LES OGSÅ: -Det er bare én ting jeg angrer på

Vil være en brysom bestemor

Ragnhild kan alltid angre på at hun ikke meldte signalene på mishandling videre. At hun ikke hamret på barnevernets dør, eller plaget politiet slik hun gjorde etter dødsfallet.

Tvilen og «hva hvis» vil for alltid ligge der.

– Når du har mistanke, må alle gjøre noe. Besteforeldre har et ansvar – ta det, oppfordrer hun i dag.

Hun lover å fortsette å være en brysom bestemor, og håper andre lærer av hennes erfaring. Det er bedre å tråkke på noen tær, risikere å bli oppfattet som hysterisk, enn å sitte igjen med tankene kretsende rundt «hvis bare». Barna trenger voksne rundt seg – som bryr seg nok.

- Når du har mistanke, må du gjøre noe.

Christoffer-saken

Hele det sterke intervjuet kan du lese i KK25, som er i salg fra fredag 20. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer