Eivind Hellstrøm og Anita Rennan

– Når du kjenner av hele ditt hjerte at dette er så riktig, så kan du ikke bare la det gå

Nei, det var ikke maten Anita Rennan falt for hos Eyvind Hellstrøm.

HELLSTRØM: Eyvind og Anita har vært samboere i fem år. Høsten 2020 er paret aktuell med boken kokeboken «Hellstrøms Hemmeligheter». FOTO: Astrid Waller
HELLSTRØM: Eyvind og Anita har vært samboere i fem år. Høsten 2020 er paret aktuell med boken kokeboken «Hellstrøms Hemmeligheter». FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hverdag på jobben kan plutselig bli til magi. Rutineoppgaver kan begynne å glitre i kantene og blusse opp i stjerneglans. Det var det som skjedde med Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm. Begge jobbet med TV-produksjonen der Eyvind ryddet opp i kjøleskapet til folk. Fylke etter fylke spiste produksjonsteamet seg gjennom pølser og bobilmat, og det hele var lysår unna Michelinstjerner. Men så var det gryende vennskapet mellom Eyvind og Anita, som etterhvert skulle bli til kjærlighet.

– «Hellstrøm rydder opp» var artig, det. Men det ble jo mye mer interessant da Anita kom inn i bildet, bemerker Eyvind Hellstrøm (71) og ser bort på kjæresten:

– Du ga jo livet mer spenning, og hverdagen ble ikke lenger bare jobb og slit.

– Men vi jobbet jo sammen noen år før det ble til noe større og finere, påpeker Anita Rennan (40).

Eyvind nikker.

– Ja, absolutt. Men jeg hadde et godt øye til deg lenge.

Spre varme

Eyvind og Anita har vært samboere i fem år. Høsten 2020 er paret aktuell med boken kokeboken «Hellstrøms Hemmeligheter», med måltider de mener alle kan klare. Eyvind står for de fleste av oppskriftene, og Anita, som er utdannet grafisk designer, har tatt bilder som får munnen til å løpe i vann. Faktisk er det deres tredje bok. De to tidligere er et resultat av eksotiske reiser, og restaurantbesøk i Paris som har vært så gode at de bare har måttet dele dem med andre.

Men 15. mars stengte korona-grensene. Siden da har reisene foregått på et teoretisk plan. Det var derfor Anita kom på ideen. Eyvind mimrer om en digital villfarelse, så langt fra Hellstrøms verden det gikk an å komme:

– Da Norge stengte sa Anita: «Vi må lage mat». Jeg svarte: «Ja men det gjør jeg jo hver dag». Men Anita sa: «Men vi må filme det!», og sånn startet vi de storyene.

– Jeg har alltid litt parmesan i hvitsausen til lasagnen. Det gir litt spenning, sier Eyvind, som gjerne har selskap av Anita på kjøkkenet. FOTO: Astrid Waller

Anita utdyper.

– Jeg tenkte at vi måtte inspirerer, spre varme og dele kunnskapen. Men kontoen måtte gjenspeile kvaliteten på maten, og derfor måtte vi gjøre det skikkelig.

Trigger happy

Anita tok på seg oppgaven med utformingen. Eyvind gir henne all ære for Instagramkontoen @hellstøms_verden, som i dag er oppe i 114 tusen følgere:

– Da vi startet med Instagram visste jeg jo ikke hva det var. Men etterhvert har jeg skjønt effekten av det og da vi begynte å legge ut matvideoer skjøt det fart. Det første jeg laget var en tomatsaus. Og så la vi ut en ny video hver dag.

Han legger til, med største digitale selvfølgelighet:

– Kokeboka er essensen fra storyene våre.

Anita ler:

– Eyvind er blitt mye flinkere. Nå greier han å gå inn og kommentere på bildene. Men han kan bli litt «trigger happy», må begrense han noen ganger …

– Jeg blir refusert – av og til, bemerker Eyvind.

Sjef på klubben

Eyvind Hellstrøm var leder av «Den norske klubben» i Paris på 70-tallet. I bagasjen hadde han 4 års kokkelære og to år som kokk i Oslo:

– Jeg var biljardsjef og barkeeper og kokk og servitør på klubben og gjorde alt. En gang var kongen innom. Etter et år der, banket jeg på døren til et utall franske restauranter. Mange ville ikke slippe meg inn for jeg var for svær for små franske kjøkken. Etter fem år på 10–12 forskjellige restauranter dro jeg hjem og startet Bagatelle.

FULL SKJENK: Eyvind Hellstrøm har skjenken i stua full av flasker, men forsikrer at det meste brukes til matlaging. FOTO: Astrid Waller
FULL SKJENK: Eyvind Hellstrøm har skjenken i stua full av flasker, men forsikrer at det meste brukes til matlaging. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Den legendariske restauranten i Bygdøy allé var den første norske med to Michelin-stjernene, og Eyvind var leder av restauranten 1982 til 2010 Siden har han blitt det amerikanerne vil kalle et household name. Han er slått til Ridder av Den Franske Æreslegionen, Frankrikes høyeste orden og Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Stopper hele tiden

Anita, på sin side, er fra Steinkjer, og har alltid hatt en kreativ trang, Både moren og faren var estetiske og visuelle, og Anita husker at faren viste lysbilder på lerret i stua fra reiser fra fjern og nær.

– Jeg elsket lyden av lysbildefremviseren og alle historiene som dukket opp, forteller hun.

I dag jobber hun som produksjonssjef i TV 2, og når de er på reise, går Eyvind målrettet mot restauranten, mens Anita stanser opp og ser. Tar bilder og betrakter.

– Jeg snur meg og lurer på hvor ble det av Anita. Hun ser jo alt. Jeg ser ingenting, forteller Eyvind, med dårlig skjult forelskelse.

Mat, derimot, har ikke opptatt Anita så mye. Hun har ifølge Eyvind tre signaturretter, Santa Maria Taco, brunsj og pannekaker.

– Og så lager du veldig god eggerøre!

– Jeg har vokst opp med gode råvarer og en mor som er veldig flink på kjøkkenet. Men jeg er ikke så mye på kjøkkenet – naturlig nok, Eyvind er jo der hele tiden. Han elsker det. Men jeg er veldig glad i god mat, og å bli sammen med Eyvind har åpnet en helt ny verden for meg.

SJEF: Anita Rennan fant lykken med stjernekokk Eivind Hellstrøm. Selv er hun produksjonssjef i TV2 .FOTO: Astrid Waller
SJEF: Anita Rennan fant lykken med stjernekokk Eivind Hellstrøm. Selv er hun produksjonssjef i TV2 .FOTO: Astrid Waller Vis mer

Spiste middag halv elleve

Hun forteller om middagsretter som alltid har en tvist. At det aldri smaker det samme to ganger, og at hun har måttet omvende Eyvind fra å spise middag klokken 2230, til å sette grensen klokka 1900. Hun forteller om en mann som alltid tar en runde rundt i byens fiskehandlere og slaktere før han lager mat ut fra råvarene og øyeblikkets inspirasjon. Vi spør, er Anita muligens blitt litt bortskjemt?

– Litt? Haha. Det er jeg fullt klar over at jeg er, altså!

Eyvind nikker oppmuntrende:

– Hun har til og med begynt å spørre: «Hva har vi til middag i dag?». Haha.

– Holder oss med selskap

Det er ett måltid som er hellig for Anita, selv om det mest sannsynlig aldri vil komme i en kokebok: fredagstacoen.

– Jeg lager den helt tradisjonelt, men av og til med hjemmelagede lefser. Nils og jeg koser oss med det, og Eyvind holder oss med selskap.

Eyvind nikker.

– Anita roper: «Nå er det taco». Jeg svarer «Så hyggelig. Jeg kommer og holder dere med selskap». Og så lager jeg noe annet etterpå, til dem som vil ha.

GLAD GJENG: Eyvind og Anita, sammen med Anitas sønn Nils. FOTO: Agnete Brun
GLAD GJENG: Eyvind og Anita, sammen med Anitas sønn Nils. FOTO: Agnete Brun Vis mer

Kumage ble for sterkt

Anita skryter av Eyvinds evne til å tilføre det lille ekstra: en touch av limeskall på fiskesuppa, stjerneanis i lasagnen. Bare en gang har hun måttet melde pass når paret har vært på restaurant.

– Vi prøvde kumage i Lyon. Det ble for mye for meg.

Eyvind slutter seg til. For heller ikke han greide å få ned den grå, geléaktige massen:

– Kumage kan være godt, men ikke den der. Det hender iblant jeg tenker: Dette kan jeg ikke spise.

FORSKJELLIG: – Jeg er målbevisst når vi er på reise og vet akkurat hvor vi skal. Det verste jeg vet er å kaste bort tiden på middelmådige steder, uansett om det er i Paris eller New York, sier Eyvind Hellstrøm, og legger til at Anita liker å stoppe opp og se på ting. FOTO: Astrid Waller
FORSKJELLIG: – Jeg er målbevisst når vi er på reise og vet akkurat hvor vi skal. Det verste jeg vet er å kaste bort tiden på middelmådige steder, uansett om det er i Paris eller New York, sier Eyvind Hellstrøm, og legger til at Anita liker å stoppe opp og se på ting. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Slik var første date

Første date var i leiligheten til Eyvind. Hva disket han opp med til dama han var blitt forelsket i? Hellstrøm leter i hukommelsen:

– Ja, jeg mener jo at det var grillet sjøkreps og kamskjell.

– Nei, nei, nei, nei! avbryter Anita på kav trøndersk.

– No skryt’ du på dæ. Det va meir sånn biff og pottet!

– Stemmer det, sier Eyvind, og minnes da han holdt på å pusse opp kjøkkenet, og hadde en koketopp i yttergangen. – Jeg sto ute i gangen og stekte biffen og potetene. Men det gikk fint, det.

På spørsmål om hva han falt for, svarer Eyvind:

– Først var det ryddigheten og den profesjonelle stilen. At hun hadde kontroll på det meste jobbmessig, Og etterhvert så ble det jo snudd opp ned da vi ble kjærester. Vi fløt inn i hverandre etterhvert. Sånn ble det bare.

– Kjemien har vært der mellom oss hele tiden, sier Anita.

– Ja, fra første dag.

– Vi har liksom forstått hverandre. Folk som kjenner oss sier: «Det er som om dere har kjent hverandre i mange år». Eyvind er eksepsjonelt god til å se styrker og spille meg god. Han har sett potensial i meg som jeg ikke visste jeg hadde. Da jeg første gang viste ham bilder jeg hadde tatt, sa han: «Du må jo ta mer bilder!». Å få den oppbacking og at han pusher meg fremover er veldig godt. Det var et vennskap mellom oss som ble til noe større og finere.

Aldersforskjellen

Pressen var ikke sen å skrive om det Eyvind Hellstrøm kom hand i hand med sin 30 år yngre kjæreste på Gullruten i 2018. Anita kommer journalisten i forkjøpet på problemstillingen de så ofte har fått spørsmål om:

– Det var ikke et lett valg, for det er jo en aldersforskjell her. Men når du kjenner av hele ditt hjerte at dette er så riktig, så kan du ikke bare la det gå.

Eyvind ser på henne.

– Det er fint. Det var bra sagt. Alder får ingen betydning. Hver gang det kommer opp tenker jeg: Det har jeg aldri tenkt på.

Anita nikker.

– Og du har jo en drivkraft som er både sjelden og inspirerende. Jeg har aldri sett deg ligge på sofaen.

Eyvind ler:

– Jeg har ikke sofa en gang! Kun to små på kjøkkenet der Anita kan slenge seg nedpå for en liten siesta mens jeg lager mat. Nei det med alder. Vi lever ett liv, og kan ikke gå rundt og tenke på alder.

Dør mellom leilighetene

Paret har utsikt over Frognerkilen og Bygdøy. For den som ikke er lommekjent på Oslo vest, kan beliggenheten sammenlignes med å bo i sjøkanten på den franske riviera. Kvadratmeterprisen likeså. Egentlig bor de vegg i vegg, og har to sett av alt: Kjøkken, bad, stue. Men døren imellom leilighetene røper at de egentlig er samboere.

– Anita er sjefen, selv om det kanskje ikke virker sånn. Hun er rådgiver, agent, og manager. Jeg bare utfører oppgavene. Jeg er soldat. OK jeg har kanskje noen ideer, jeg også.

– Ja, det vil jeg si bryter Anita inn.

Husets hjerte, for å bruke en klisjé, er kjøkkenet. I Eyvind og Anitas tilfelle er det faktisk sant. For mens Eyvind lager maten, krøller Anta seg opp i den lille toseteren. Arbeidsfordelingen mener de går av seg selv

– Jeg har aldri hørt Anita si: «Har du ikke tatt ut av oppvaskmaskinen?».

Anita er enig:

– Vi har aldri diskusjoner rundt hverdagsproblemstillinger. Vi irriterer oss svært lite. Og vi er ikke langsinte. Vi bjeffer, og så er det ferdig.

Eyvind legger armene over brystet:

– Vi bjeffer, men det er ikke bikkjeslagsmål.

Reaksjonen fra svigerfamilien

Eyvind vokste opp i Moss og har et tett forhold til broren Jan. Anita er yngst av tre søsken fra Steinkjer. Hvordan har Eyvind blitt tatt imot i familien hennes?

– Med åpne armer, forsikrer Anita:

– Pappa gikk dessverre bort for to måneder siden, men den gang jeg fortalte at jeg var blitt sammen med Eyvind sa han: «Så lenge du har det bra, Anita – så har jeg det bra».

Eyvind smiler:

– Å treffe Anitas familie har vært som en dans på roser.

Elsker bonussønnen

Eyvind har ikke barn. Anitas sønn Nils er hos henne halve tiden, og den andre halve hos faren, skuespiller og programleder Håvard Lilleheie. 11-åringen har deltatt i flere av matvideoene sammen med Eyvind, og han kan ikke få fullrost bonus-sønnens humør og skarpe replikker.

– Her om dagen sa han: «Eyvind, du har fått utmerkelse fra kongen og har Michelin-stjerner, det er bare en ting som er galt med deg: Du e itj trønder!». Ha ha. Nils er gull.

SPØKEFUGL: Nils og Eyvind har funnet tonen, og Eyvind Hellstrøm er lykkelig over å ha fått Anita og sønnen hennes Nils inn i livet sitt FOTO: Anita Rennan
SPØKEFUGL: Nils og Eyvind har funnet tonen, og Eyvind Hellstrøm er lykkelig over å ha fått Anita og sønnen hennes Nils inn i livet sitt FOTO: Anita Rennan Vis mer

Aller best har de to det mens de lager iskrem, med et utall smaker. Er det muligens noen retter som ikke faller i smak hos bonussønnen?

– En gang i Paris spiste vi kalvenyre, kalvelever, snegler og froskelår. Nils sa «Dette smakte fantastisk, men det var litt uvant». Og det er greit. Da har han smakt. Man trenger ikke å forspise seg på kalvenyrer.

Får god service ute

For Eyvind Hellstrøm er måltidet mer enn bare mat. Det handler om å lage en smak som kan skape begeistring og glede andre. Fallhøyden skulle dermed være stor for den stakkars servitøren som fikk i oppgave å servere Eyvind og Anita, når de før korona spiste ute et par ganger i måneden.

– Når vi spiser ute kan jeg selvsagt si at jeg lager bedre mat hjemme, men jeg sier det ikke. For det handler om å få servert, forklarer Eyvind

– Opplevelser i et annet miljø, der man snakker med hverandre på en annen måte enn hjemme.

– Hender det at kelneren blir svett når de ser hvem de har til bords? – Av og til. Ha ha. Men det er bra, for da må de skjerpe seg, både kjøkken og servering. Det hender kokken kommer ut og sier: «Denne er på huset». Vi får ofte mer enn det vi betaler for, og det er hyggelig det.

Han legger ubeskjedent til:

– Jeg kan med stolthet si at jeg har inspirert mange av de unge opp gjennom årene, og om jeg nå kan bli inspirert tilbake, er det bra.

LÆRE AV MESTEREN: Nils er med på flere av matlagingsvideoene på Eyvind og Anitas instagram-konto, og spesielt godt liker han å lage is. FOTO: Anita Rennan
LÆRE AV MESTEREN: Nils er med på flere av matlagingsvideoene på Eyvind og Anitas instagram-konto, og spesielt godt liker han å lage is. FOTO: Anita Rennan Vis mer

Søvnløs over kylling

Anita tar alle matbildene til bøkene og lager videoene. Hun husker fortsatt den helstekte kyllingen som hadde ligget i saltlake i ett helt døgn, og siden stått på lav varme i timevis. Nå var tiden kommet til å ta den ut. Hun hadde en sjanse til å bildet av den rykende kyllingen. En sjanse.

– Jeg lå våken hele natten og grublet på hvordan jeg skulle få det til.

For øvrig er hun den første til å merke om Eyvind ikke er fornøyd med egen innsats. Ikke det at han raser som Gordon Ramsey. Det bare ligger i luften.

– Jeg merker på hele kroppsspråket hans. Før vi tar bildene spør jeg: «Er du helt sikker? På at retten skal se sånn ut?».

På spørsmål om han noen gang har tabbet seg ut på kjøkkenet, sånn ordentlig, svarer Anita:

– En gang påpekte jeg at en rett smakte veldig salt. «Nei da!», sa han og tok en bit. Men så hørte jeg jo at han begynte å kremte. Klart alt han gjør ikke alltid er perfekt, han er et menneske, han også.

GODE I LAG: Anita trekker frem humor og den gode samtalen mellom henne og kjæresten Eyvind Hellstrøm. – Den gode samtalen har ligget til grunn fra dag èn! Den kreative siden ligger i oss begge, og begge blir vi litt irritable om vi ikke få utfolde oss. FOTO: Astrid Waller
GODE I LAG: Anita trekker frem humor og den gode samtalen mellom henne og kjæresten Eyvind Hellstrøm. – Den gode samtalen har ligget til grunn fra dag èn! Den kreative siden ligger i oss begge, og begge blir vi litt irritable om vi ikke få utfolde oss. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Storspist

Da Eyvind møtte Anita trodde han hun var en fuglespiser, i betydningen småspist.

– For å imponere henne hadde jeg med meg en kasse østers på settet, forteller Eyvind.

– Jeg tenkte dette har hun nok ikke smakt før. Men Anita kastet seg over og 24 østers gikk ned på høykant. Det var kanskje det jeg falt for. For en dame!

Anita trekker på tørt skuldrene:

– Jeg må jo passe vekta, og i begynnelsen kjeftet jeg på Eyvind for at han laget så mye mat og så store porsjoner – og ikke minste så sent på kvelden.

Eyvind forteller at han nå begrenser seg til en rett, og uten dessert:

– Men jeg må ha en rett som smaker bra hver dag. Ellers blir jeg i dårlig humør.

På spørsmål om hva alle nordmenn bør ha i skapet, svarer Eyvind:

– Smør. Du må ha smør, løk og hvitløk. Om jeg har det så kan jeg fikse alt.

Han legger til:

– Og tomat og potet. Og pasta.

Kjærlighet til Truls

I «Truls ala Hellstrøm» har Truls Svendsen og Eyvind har fartet land og strand rund, nå sist i en bobil, og 27. oktober var det premiere for ny sesong.

– Truls er en ordentlig goding. For meg er humor like viktig som kjærlighet og mat. Jeg sa det til ham her om dagen: «Jeg hadde mye humor som barn, men så ble livet så alvorlig. Det ble så mye jobb at humoren forsvant ut døra. Men du får frem den humoren i meg». Truls ble veldig rørt av det.

De møtes gjerne privat. Da kommer Truls og kona på besøk til Eyvind og Anita.

– Jeg lager maten, og de har med vinen, forteller Eyvind.

Han drar oss gjennom majoneser og sauser med smør som viktig ingrediens. På spørsmål om de muligens kan lages i lettere varianter, ler Eyvind. Høyt.

– Når du spør om det tenker jeg på Truls. Han spør alltid: «Kan vi ha i litt crème fraîche?». «Nei», er svaret mitt. Ta de kaloriene du får og vær glad. Spis så mye du skal ha, og ferdig med det. For mye av noe blir bare mektig. Det handler om å balansere.

Desperate etter hjelp

Nesten ukentlig får Eyvind og Anita henvendelser på Instagram, fra folk som står med mat opp til albuene og er desperate etter råd.

– Eyvind er godheten selv. Han deler gjerne, og hjelper til om han kan, sier Anita.

Eyvind forklarer at de oversvømmes med tilbakemeldinger og spørsmål, og prøver å svare der de ser at det er helt nødvendig. Men et sted må de sette grensen.

– Men det hender jeg får en nødtelefon fra Truls: «Ka va det du sa igjen, Eyvind? Va det ett minutt på kvær sia biffen skulle steike?».

– Anita en gave

I disse dager ruller ny sesong av «Truls ala Hellstrøm» over skjermene, boka er i bokhandlene, og Anita og Eyvind er i gang med nye prosjekter. Nye retter. I stuene til dem begge står resultatene av to kreative liv, i form av bøker og bilder. To liv som fant sammen ved en tilfeldighet, men som har blomstret så til de grader i lag.

På spørsmål om Eyvind trives best nå eller da han var stjernekokken på Bagatell, svarer han: «Nå!».

– Det har vært en gave å møte Anita, og jeg ser på meg selv som en av de få utvalgte. Livet er langt og ikke alltid like lett, men jeg tenker jeg har vært utrolig heldig som har fått Anita og Nils inn i livet mitt.

Spesielt for KK – Hellstrøms hjemmelagede majones:

HELLSTRØM: Hellstrøm viser oss hvordan han lager sin fantastiske hjemmelagede majones. Perfekt til waldorfsalat. VIDEO: Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm. Vis mer

Slik lykkes du med kalkun

Slik lykkes du med biff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer