Grønn Blogger

- Når du kjøper noe gir du en stemme til hvilken verden du vil leve i

Frida Ottesen (21) bloggger om en grønnere hverdag. Men det er den gamle Nokia-mobilen hun bruker, som får mest oppmerksomhet.

GRØNN BLOGGER: Frida Ottesen var med i Aftenposten-serien Sweatshop, og engasjerer seg fortsatt for en grønnere verden. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
GRØNN BLOGGER: Frida Ottesen var med i Aftenposten-serien Sweatshop, og engasjerer seg fortsatt for en grønnere verden. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er unge. Og de er lovende. KK.no snakker med kvinner vi har trua på, og hvordan de kom seg dit de er i dag. I dag snakker vi med Frida Ottesen (21), grønn blogger og ildsjel. (PSST! Fikk du med deg dette Emma Clare-intervjuet om Innafor-debatten?) 

– Jeg vet ikke hvilken modell det er, eller hvor bra den egentlig er. Jeg vet bare at den ikke har Snake, ler Frida i det hun fisker fram mobilen for å sjekke klokka.

For i motsetning til de fleste andre, er det ikke en smarttelefon hun drar opp. Det er en Nokia. Med pikselert skjerm, klumpete taster og rosa deksel.

Å ha en Nokia handler om hvilke verdier hun har, forteller Frida.

– Jeg har en leveregel: Hver gang du kjøper noe gir du en stemme til hvilken verden du vil leve i, sier hun.

Frida forklarer at hun for det første ikke vil leve i en verden hvor store firmaer, som for eksempel Apple, har herredømme og materialismen råder. Derfor går hun for gjenbruk heller enn å kjøpe seg nye ting. Dette gjelder alt fra mobiler til klær. Sistnevnte henter hun på loftet når hun er hjemme.

For det andre vil Frida heller ikke leve i en verden hvor alle sitter og ser ned i smarttelefonen når de er på kafé.
– Jeg er drittlei av at folk sitter og glaner ned i mobilen. Det har jeg ikke mulighet til å gjøre med denne Nokia-en, den er det begrenset hva jeg får gjort med, sier hun.
– Så da snakker jeg faktisk med de jeg er sammen med, og hvis jeg er alene så ser jeg heller på menneskene rundt meg. Det er jo utrolig interessant!

LES OGSÅ: Artist Silje «Bendik» Halstensen har alltid følt seg annerledes

Grønn blogg

Frida tar på alvor det å skulle utgjøre en forskjell og forsøke å gjøre verden til et litt bedre sted. Hun forteller at hun alltid har vært et engasjert menneske, men det som virkelig var øyeåpneren for henne var deltakelsen i Aftenposten-serien «Sweatshop». Her reiste hun og tre andre bloggere til Kambodsja for å undersøke hvordan produksjonen i tekstilindustrien foregår. 
– Før Sweatshop visste jeg ikke at klær var laget av mennesker – jeg trodde det bare var maskiner. Jeg var utrolig naiv, sier hun.

– Da jeg fikk se hvordan det foregikk og hvilke forhold disse menneskene arbeider under, så tenkte jeg bare, nei, dette tolererer jeg ikke!

Derfor har Frida de siste årene viet sitt liv til å snakke om bærekraft og rettferdighet. Hun holder foredrag i samarbeid med Framtiden i våre hender og folkehøyskoleprosjektet «En bærekraftig hverdag i en bærekraftig verden», og ikke minst har hun en grønn blogg, som heter det samme som henne selv.

Hun forteller at hun føler på et ansvar om å fortsette engasjementet serien skapte.

– Da vi var i Kambodsja og i tiden etter, kjente vi alle på et veldig sterkt engasjement, men jeg ser at hos de andre så har ikke det vedvart. De har fortsatt med å være typiske rosabloggere, sier Frida.

FRIDA OTTESEN: Drømmer om en grønnere verden, men jobber hardt for å bidra selv. Mindre forbruk av klær og stæsj noe av det hun forsøker å få til. Foto: Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
FRIDA OTTESEN: Drømmer om en grønnere verden, men jobber hardt for å bidra selv. Mindre forbruk av klær og stæsj noe av det hun forsøker å få til. Foto: Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer

– Da mener jeg at man ikke bruker makten sin godt nok. Jeg vet at om jeg hadde sett serien, så hadde jeg søkt opp bloggerne, og hvis jeg hadde sett at de ikke gadd å engasjere seg etter en stund, så hadde vel ikke jeg gjort det heller. Så det er viktig for meg å vise at jeg fortsatt bryr meg!

LES OGSÅ: Forfatter og blogger Namra Saleem: - Jeg vil at unge flest skal kunne gi faen

Ingen outsider

Frida forteller at hun kun omtaler økologiske og etiske produkter, i motsetning til en del bloggere på samme alder. Hun oppfordrer også til gjenbruk, som hun altså driver mye med selv.

– Poenget er ikke å se ned på de som har andre verdier enn meg, men kanskje heller prøve å inspirere folk til å tenke litt annerledes, og få dem til å skjønne at man kan oppnå mye også i de små tingene, sier hun.

– For eksempel ved å lappe klærne dine, eller å sy de om, eller å bare kjøpe tre t-skjorter i stedet for ti når du er på shopping.
Dette gjør at Frida skiller seg ut blant andre bloggere, men hun føler seg likevel ikke som noen outsider.

– Nei, mine verdier har jeg godt selvtillit på, og de står jeg for. Ingen kan ta de fra meg, for de kommer av noe jeg har sett med egne øyne, sier hun.

– Dessuten – budskapet mitt er enkelt: Det handler om urettferdighet – og det godtar ingen!

LES OGSÅ: Komiker Sofie Frøysaa: - Vi lever i to tusen-og-krenka!

Seks kjappe

– Om vi ser inn i krystallkula – hvor er du om ti år?
– Haha. Du kan ikke stille meg sånne spørsmål! Det får tiden vise. Men jeg har nok det samme engasjementet, men kanskje flere kampsaker. Det baller stadig på seg.

– Hva vil du råde andre unge lovende jenter til for å oppnå drømmene sine?
– Du må bestemme deg for hva du vil, og hva som skal til for å nå målet. Meng deg med folk som har de samme verdiene og drømmene som deg – da blir det lettere. Vær sikker i din sak, ha bein i nesa, bann litt om du må. Men ros de som løfter deg opp – for er vi ikke der for hverandre, så når vi ingen plass.

– Den største smellen til nå?
– Det er kanskje ikke en smell, men å flytte bort fra naturen – fra Stavanger til Oslo – det har vært tungt. Jeg er ikke helt vant til storbylivet, med alle lydene, luktene og menneskene – jeg blir så utrolig stressa av det. Men samtidig jeg har sikkert godt av det. Generelt klarer jeg å snu negative ting til noe positivt. Det handler om innstilling.

– Hvordan motiverer du deg selv på en dårlig dag?
– Jeg har en tendens til å bli sittende på Internett da. Jada, jeg gjør en del av det også, selv om jeg ikke har smarttelefon. Men etter å ha sittet der en stund, så prøver jeg å dra meg selv opp. Trene, bake brød, gå tur, ringe en venn, ringe mamma, tegne, danse. Jeg må aktivere meg selv, eller så slukes jeg av tankene. Men samtidig, man skal ikke bare flykte fra tankene – noen ganger hjelper det å føle inderlig på dem og gråte hardt. Det må gå litt opp og ned.

– Hva er du mest stolt over å ha oppnådd på veien, og hva angrer du mest på?
– Jeg er stolt over å ha blitt den jeg har blitt, over å ha de verdiene jeg har. Det er viktig å være stolt av seg selv og glad i seg selv. Da blir livet litt bedre. Og angre, det gjør jeg sjelden. Har jeg sagt eller gjort noe dumt, så var jeg vel ikke den første til å gjøre det. Det er en del av livet.

– Hvem drømmer du om å få fem minutter med?
– David Attenborough! Jeg skulle spurt ham om så sjukt mye. Som hvordan det føltes å stå på Galapagos, omringet av de store skilpaddene! Jeg har fulgt ham siden jeg var liten, da jeg fikk Planet Earth av mamma. Jeg bøyer meg i støvet. Og du vet, han er 90 år gammel. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer