Kvinnelige oppfinnere:

Når du kobler deg til WiFi, bør du takke denne kvinnen

WiFi, redningsflåten og skuddsikre vester: Det kan vi takke disse kvinnene for.

OPPFINNER: Hedy Lamarr var ikke bare Hollywood-stjerne, hun hadde eget oppfinner-rom hjemme og la grunnlaget for moderne trådløs teknologi under krigen. FOTO: NTB scanpix
OPPFINNER: Hedy Lamarr var ikke bare Hollywood-stjerne, hun hadde eget oppfinner-rom hjemme og la grunnlaget for moderne trådløs teknologi under krigen. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tenker du på store, kjente oppfinnernavn så vedder jeg på at de fleste som kommer opp i hodet er menn. Men visste du at det for eksempel står en kvinne bak trådløs teknologi? En kvinne som står bak redningsflåten, materialet kevlar og dataprogrammering?

Dette er alle kvinnelige pionerer. Kvinner som utfordret og endret verden. Ukjente navn for de fleste, men disse har hatt stor innvirkning på livene våre!

LES OGSÅ: Bo Derek var Drømmekvinnen 10

Smart Hollywood skjønnhet!

Hedy Lamarr, trådløs teknologi (1913–2000)

Hver gang du kobler deg til WiFi, bruker du teknologi som er mulig takket være denne Hollywood-stjernen. Hedy Lamarr var en av Hollywoods vakreste skuespillere gjennom tidene. Det de færreste vet er at hun også er medoppfinner av en tidlig teknikk for frekvenshoppeteknologi som er en del av grunnlaget for den trådløse kommunikasjonen vi alle er mer eller mindre avhengige av i dag.

I 1942 utviklet Hedy og komponistvennen, George Antheil. et hemmelig kommunikasjonssystem, en teknologisk forløper for mye av den trådløse teknologien som brukes i dag, som Bluetooth og GPS.

Hedwig Eva Maria Kiesler, som hun egentlig het, ble født i Østerrike og hadde en stor og suksessfull filmkarriere fra slutten av 30-tallet og fram til tidlig i 50-årene. Den såkalte “Golden Age” i Hollywood. Hedy Lamarr var oppfinner på fritiden ved siden av å være en ettertraktet skuespillerinne. Hun hadde til og med et eget rom i huset sitt hvor hun jobbet med oppfinnelser.

Under andre verdenskrig ble radiostyrte torpedoer enkelt satt ut av kurs. Det førte til enorme sivile tap på skip med flyktninger fra nazistenes regime. Dette fikk Hedy til å tenke ut løsninger for å hjelpe til. I 1942 leverte hun sammen med komponisten George Antheil inn en patentsøknad på «The Secret Communication System».

Hedy Lamarrs idé for å sikre styring av radiostyrte torpedoer gikk ut på å få både sender og mottaker til å hoppe fra frekvens til frekvens samtidig. Ved å utnytte synkroniserte pianoruller til å skifte kontinuerlig mellom 88 radiofrekvenser, ville sendinger være mindre utsatt for forstyrrelser og det ville ikke være mulig å vite hvor signalet var fra dersom noen prøvde å jamme det.

Til tross for at Lamarr og Antheil ga oppfinnelsen til US Navy som et bidrag til å vinne krigen, ble ikke teknologien tatt i bruk før utover på 1950-tallet ved utvikling av trådløs teknologi og bruk i ulike militære kommunikasjonssystemer. Hedys oppfinnelse, som er den tidlige versjonen av teknologi om frekvenshopping, var en genistrek. Dette ligger til grunn for den trådløse teknologien vi bruker daglig.

50 år etter at patenten ble innvilget, mottok Hedy Lamarr anerkjennelse for arbeidet sitt. I 1997 ble hun tildelt en pris av organisasjonen «The Electronic Frontier Foundation» for sitt foregangsarbeid og bidrag til samfunnet. Hun var også den første kvinnen til som mottok den prestisjefylte prisen «the BULBIE Gnass Spirit of Achievement Award», tilnærmet en Oscar i oppfinnerverdenen. 11. august 1942 ble U.S Patent 2,292,387 på «The Secret Communication System» gitt til Hedy Lamarr.

LES OGSÅ: Hollywood-stjerna skjøt og drepte seg selv ved et uhell

Reddet liv!

Maria Beasley, redningsflåten (1847–1904)

Mange kan takke Maria Beasley, for å ha reddet livet deres på sjøen! Maria, som kom fra Philadelphia, fant nemlig opp redningsflåten i 1882. Hun var gründer hele livet, men er aller mest kjent for oppfinnelsen som ble til redningsflåten, nød –og redningsfarkosten som er ombord i alle store skip. Den skilte seg fra flåtene som var vanlige på 1870-tallet, som enten var i tre eller bambus.

Takket være Beasley ble sjøreiser langt tryggere. Redningsflåtene hennes var enklere og raskere å sjøsette, og de hadde rekkverk. Før hun ble oppfinner, sydde Maria kjoler. Men da hun var 44 år, la hun bort nål og tråd for godt og viet all sin tid til å bli oppfinner. Marias redningsflåter var ombord på Titanic da skipet sank i 1912. Der reddet de hele 706 liv!

Amazing Grace!

Dr. Grace Hopper, brukervennlig programvare (1906–1992)

Dette er virkelig dataverdens pioner! Dr. Grace Hopper var dataforsker og kontreadmiral i den amerikanske marinen. Hun jobbet blant annet med programmeringsspråk, databehandling og programvareutvikling, og arbeidet hennes la grunnlaget for moderne, brukervennlige datamaskiner. Hun var den første programmereren av kalkulatoren Harvard Mark.

BANEBRYTER: Grace Hoppers fikk tilnavnet Amazing Grace etter for alt det viktige arbeidet hun gjorde for å skaffe verden moderne datamaskiner. FOTO: NTB scanpix
BANEBRYTER: Grace Hoppers fikk tilnavnet Amazing Grace etter for alt det viktige arbeidet hun gjorde for å skaffe verden moderne datamaskiner. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Dr. Hoppers livslange engasjement, blant annet all tiden hun tilbrakte ved Harvard Universitys anerkjente Cruft Laboratories med å jobbe på datamaskinene i Mark-serien, ga henne både tilnavnet «Amazing Grace». Hun fikk også 40 æresdoktorater fra universiteter over hele verden og ligger i dag begravet på Æresgravlunden i Arlington.

Overlegen!

Stephanie Louise Kwolek, kevlar (1923–2014)

I 1964 oppfant kjemikeren, Stephanie Kwolek, det utrolige materialet kevlar. Materiale som er fem ganger sterkere enn stål og som tåler temperaturer opp til 400 grader celsius.

Kevlar brukes blant annet i skuddsikre vester, militære hjelmer og båtseil. Det lette fibermaterialet har bidratt til å redde tusenvis av liv siden det ble oppfunnet. Kevlar brukes også i mange ting vi møter i hverdagen, alt fra hjelmer og friluftsklær til telefoner og fly.

MASSEOPPFINNER: Stephanie Kwolek var kjemiker og fant opp det utrolige materialet kevlar. FOTO: NTB scanpix
MASSEOPPFINNER: Stephanie Kwolek var kjemiker og fant opp det utrolige materialet kevlar. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Men kevlar er langt fra Kwoleks eneste oppfinnelse. Hun står bak hele 15 patenter i USA. For det fremragende arbeidet sitt ble hun tildelt National Medal og Technology and Innovation.

LES OGSÅ: Hvor ble det av respekten for kvinner?

Går foran!

Dr. Shirley Jackson, telekommunikasjonsteknologi (1946–)

Dr. Shirley Jacksons revolusjonerende forskning innen telekommunikasjonsteknologi og fysikk dannet grunnlaget for andre oppfinnelser, blant annet fiberoptiske kabler, den bærbare faksmaskinen og tastafonen.

HEDER: Shirley Jackson ble hedret for sitt arbeid av daværende president Barrack Obama. FOTO: NTB Scanpix
HEDER: Shirley Jackson ble hedret for sitt arbeid av daværende president Barrack Obama. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun var også den første afroamerikanske kvinnen som ble tildelt en doktorgrad ved MIT. Dr. Jackson er i dag president på prestisje instituttet Rensselaer Polytechnic Institute, og er den høyest betalte presidenten på en privat høyskole i USA.

Hun har og blitt æret med 53 æresdoktorgrader, og i 2015 ble hun tildelt The National Medal of science and engineering av daværende President Obama. Hun er en sterk forkjemper for likestilling, ikke bare innen teknologi og forskning, men også på ledelsesnivå i næringslivet og i styrerommene. Dr. Shirley Jackson er et forbilde for kvinner over hele verden.

Kilder: cpaglobal.com Wikipedia Blackenterprise.com

LES OGSÅ: Her blir Halima (21) historisk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer