Partnerdrap:

Når ektemenn dreper: - Jeg har møtt kvinner som har endt med å bli drept

Det kommer sjelden ut av det blå, når en ektemann tar livet av kvinnen i sitt liv.

PARTNERDRAP: I syv av ti tilfeller, har han vært voldelig mot henne før drapet skjer. I mange tilfeller har volden pågått over flere år. FOTO: NTB Scanpix
PARTNERDRAP: I syv av ti tilfeller, har han vært voldelig mot henne før drapet skjer. I mange tilfeller har volden pågått over flere år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år blir mellom fem og ti norske kvinner drept av sin ektemann, samboer eller kjæreste. Igjen sitter barn som i praksis har mistet begge foreldrene, familie og venner som har forsøkt å gjøre noe. Kanskje i flere år.

Mellom 1990 og 2014 ble 206 norske kvinner drept av partner eller ekspartner, det viser en forskningsrapport fra Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.

Hvem er mennene som dreper kvinnen de elsker og hvorfor gjør de det?

LES OGSÅ: 4 av 10 kvinner er blitt stalket

40 år og etnisk norsk

- Gjennomsnittsalderen for menn som dreper partneren sin var 40 år, den yngste var 19 og den eldste var 90 år. De fleste partnerdrapene skjedde mens paret fortsatt var gift eller samboende. Flertallet av gjerningspersonene var etnisk norske, sier Solveig Vatnar til KK.

Hun er psykologspesialist, PhD, ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, og var leder for forskningsprosjektet om hvilke faktorer som øker risikoen for partnerdrap, og som har kartlagt hvilke menn som dreper partneren sin og hvorfor de gjør det.

PÅGREPET: Anne-Elisabeth Hagens ektemann, Tom Hagen (70) ble tirsdag 28. april pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog, bekrefter politimester i Øst politidistrikt. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Vatnar forteller at partnerdrap i Norge rammer sosialt skjevt, selv om det finnes menn i alle aldre og sosiale lag som dreper sine koner, samboere og kjærester. Mindre ressurssterke grupper er mest utsatt og forskningsrapporten viser at den typiske gjerningsmannen har svak tilknytning til arbeidslivet, har rusproblemer og ikke har høyere utdanning. Økonomiske problemer går ofte igjen. I gjennomsnitt har de vært gift i 10 år og de fleste har barn.

Det rapporten også viser, er at det sjelden er sånn at drapet kommer ut av det blå.

- I syv av ti tilfeller av partnerdrap, har gjerningspersonen en eller flere ganger utøvd partnervold mot den drepte, i tiden forut for drapet. I fem av ti partnerdrap, var det registrert mer enn fem partnervoldsepisoder, forteller Vatnar.

Rapporten viser også at det er høy sannsynlighet for at mennene, var registrert som tidligere straffet, i gjennomsnitt var de det fire ganger før drapet.

LES OGSÅ: Disse mennene tyr til blind vold

Ikke bare sjalusidrap

Blant menn som dreper partneren sin, så viser forskningsrapporten at over halvparten var påvirket av rusmidler da de begikk drapet. De var oftest påvirket av alkohol eller en blanding av alkohol og andre rusmidler. Flertallet av gjerningspersonene hadde ikke en diagnostisert psykisk lidelse før drapet, selv om noen hadde symptomer på en psykisk lidelse.

- Symptomer på depresjons- og ruslidelser er mest utbredt, og nesten halvparten hadde før drapet utvist selvmordsatferd, sier Vatnar.

I 25 prosent av partnerdrapene, så de at mannen tok sitt eget liv etter at han hadde begått drapet.

Så er det store spørsmålet, hva er det som får dem til å drepe kvinnen i sitt liv og ofte moren til sine barn.

- Sjalusi er registrert som motiv i 40 prosent av partnerdrapene, sier Vatnar.

Men, nesten like ofte er det ikke snakk om sjalusi og i en del tilfeller vet man ikke nøyaktig hva den egentlige grunnen er.

LES OGSÅ: - Jeg ble holdt innesperret og mishandlet hver dag

Mange lever med voldelige menn i årevis

Hos landets i dag 46 krisesentre kan voldsutsatte kvinner og deres barn få beskyttelse, og i 2016 var det til sammen 1844 kvinner som hadde bodd på et krisesenter. Her får de råd og hjelp til å håndtere situasjonen de er i, men mest av alt handler det om støtte.

- Noen av kvinnene drar tilbake til sine voldelige menn, og da skal de vite at vi er her for dem om de trenger oss igjen. Vi retter ikke pekefinger, det er ikke vår jobb, sier Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet til KK.

At et partnerdrap sjelden skjer ut av det blå, har hun gjennom sine 30 år med arbeid for voldsutsatte kvinner sett altfor mange eksempler på.

- Det er veldig sjelden at en kvinne kommer til oss, etter det første slaget, det skjer nesten aldri. Jeg har møtt kvinner som har endt med å bli drept og kvinner som har endt med å ta sitt eget liv, sier Smaadahl.

Tall fra Krisesentersekretariatet viser at 64 prosent av kvinnene som søkte beskyttelse ved et krisesenter, i forkant hadde vært utsatt for overgrep i mer enn ett år. Rundt 30 prosent hadde vært det i mer enn fem år.

- Det er gjerne sånn at enten så forlater kvinnen mannen første gang han slår, eller så blir hun lenge fordi hun begynner å tilpasse seg og etter hvert tror at det er hennes egen skyld at hun blir slått, sier Smaadahl.

Mange er økonomisk avhengig av mannen og mange bagatelliserer for eksempel trusler og vold. Fordi det som regel er en del faresignal man kan være obs på før et drap skjer, så mener hun at det er all grunn til å ta enhver voldshandling på alvor. For eksempel vet man at når en kvinne blir drept av mannen sin, så er det høy sannsynlighet for at hun kort tid i forveien har fortalt ham at hun vil ut av forholdet.

- Vi vet at den farligste fasen for en voldsutsatt kvinne er fra bruddet til skilsmissen er skrevet under på.

Blir du utsatt for trusler, sosial kontroll, isolasjon, psykisk eller fysisk vold? Her finner du oversikt over alle landets krisesentre.

LES OGSÅ: - Han truet med å kaste syre på meg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer