Partnerdrap:

Når ektemenn dreper: - Jeg har møtt kvinner som har endt med å bli drept

Det kommer sjelden ut av det blå, når en ektemann tar livet av kvinnen i sitt liv.

PARTNERDRAP: I syv av ti tilfeller, har han vært voldelig mot henne før drapet skjer. I mange tilfeller har volden pågått over flere år. FOTO: NTB Scanpix
PARTNERDRAP: I syv av ti tilfeller, har han vært voldelig mot henne før drapet skjer. I mange tilfeller har volden pågått over flere år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år blir mellom fem og ti norske kvinner drept av sin ektemann, samboer eller kjæreste. Igjen sitter barn som i praksis har mistet begge foreldrene, familie og venner som har forsøkt å gjøre noe. Kanskje i flere år.

Mellom 1990 og 2014 ble 206 norske kvinner drept av partner eller ekspartner, det viser en forskningsrapport fra Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.

Hvem er mennene som dreper kvinnen de elsker og hvorfor gjør de det?

LES OGSÅ: 4 av 10 kvinner er blitt stalket

40 år og etnisk norsk

- Gjennomsnittsalderen for menn som dreper partneren sin var 40 år, den yngste var 19 og den eldste var 90 år. De fleste partnerdrapene skjedde mens paret fortsatt var gift eller samboende. Flertallet av gjerningspersonene var etnisk norske, sier Solveig Vatnar til KK.

Hun er psykologspesialist, PhD, ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, og var leder for forskningsprosjektet om hvilke faktorer som øker risikoen for partnerdrap, og som har kartlagt hvilke menn som dreper partneren sin og hvorfor de gjør det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer