Promille til sjøs

Når far drakk seg full til sjøs, måtte Marianne (10) ta over roret

– Det var mange ressurssterke mennesker rundt oss i båthavna som så hvor full pappa ble, men ingen grep inn, sier Marianne som mener vi må snakke om båtfylla.

VONDE MINNER: «Marianne» husker barndommens ferier med gru. I dag vil hun fortelle, for å hjelpe andre. FOTO: NTB
VONDE MINNER: «Marianne» husker barndommens ferier med gru. I dag vil hun fortelle, for å hjelpe andre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det var sommer og sol på fjorden. Båtfolk fra Østlandet brukte å ankre opp her ute ved øya, og lå side om side til langt utover kvelden, mens latteren gikk i kast over det blanke havet. Voksne og barn sammen. Men i det gode selskapet var det en annen gjest. En de voksne elsket, men som skremte Marianne (oppdiktet navn, red anm).

For like selvfølgelig som å ta med grillpølser i kjølebagen, pakket de voksne øl og vin. Like selvfølgelig som å fortøye båten med sikker knute, var det å ta seg et glass om bord. Og snart var festen i gang. Snart følte de voksne seg som en bedre versjon av seg selv, mens barna så en fremmed.

– Vanlig at de voksne drakk

Marianne var ti år første gang hun så faren full. Da de festlige historiene hans som ellers fikk alle til å le, plutselig ikke egnet seg for barneører lenger. Hun husker hvordan faren forandret seg fra sjarmerende, til en som først var umulig å lese, men som snart ble aggressiv.

– Det var helt vanlig at de voksne drakk når vi møttes på sjøen. Det var mange barn der, små og store. Jeg var en av de eldste. Det som har brent seg sterkest fast i hukommelse var en gang pappa hadde drukket så mye at han ikke greide å kjøre båten hjem. Jeg var ti år og måtte kjøre båten i mørket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer