Tv Bra

- Når man møter mennesker som tror på en, så tror man på seg selv

Camilla Kvalheim (40) ville gjøre noe for at utviklingshemmede skulle bli sett og hørt - så hun dro i gang et helt spesielt prosjekt.

PRISUTDELING: Camilla fikk pris som «Årets pådriver» under prisutdelingen "Norske helter" på TVNorge. Programleder Carsten Skjelbreid ble gjerne med på et bilde – til stor jubel fra alle i redaksjonen. Fra venstre: Carsten, Rune, Monica, Camilla og Isabel. Foto: Privat
PRISUTDELING: Camilla fikk pris som «Årets pådriver» under prisutdelingen "Norske helter" på TVNorge. Programleder Carsten Skjelbreid ble gjerne med på et bilde – til stor jubel fra alle i redaksjonen. Fra venstre: Carsten, Rune, Monica, Camilla og Isabel. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Isabel Aanes (26) er reporter i TV BRA og stortrives med jobben. Hun kan ikke få fullrost Camilla og den innsatsen hun gjør.

– Camilla er min og alle utviklingshemmedes hverdagshelt. Hun kjemper for – og gir oss en mulighet til – å få ta en del i samfunnet uten å bli dømt eller kritisert for hvem vi er, hvordan vi snakker eller hvordan vi ser ut, sier Isabel og beskriver Camilla som en omtenksom og tålmodig leder som ser sine ansatte og deres behov.

LES OGSÅ: Hva gjør du når barnet ditt skiller seg ut?

FEIRING: TV BRA lanserte sin egen nettside høsten 2014. Det måtte 
selvfølgelig feires. Fra venstre: Rune Velsvik, Isabel Aanes, Camilla Kvalheim og Monica Nilsen. Foto: Privat
FEIRING: TV BRA lanserte sin egen nettside høsten 2014. Det måtte selvfølgelig feires. Fra venstre: Rune Velsvik, Isabel Aanes, Camilla Kvalheim og Monica Nilsen. Foto: Privat Vis mer

– Jeg har vært en pådriver for å få TV BRA på bein

– Jeg jobbet som miljøterapeut i et bofellesskap og tok initiativet til å lage en film sammen med beboerne som bodde der. Vi hadde det kjempegøy, og filmen vår fikk mye oppmerksomhet, sier Camilla Kvalheim (40) om hvordan det hele startet.

Camilla er utdannet lærer, med fordypning i mediepedagogikk, men hun har også bakgrunn innen teater og fra eget film­foretak. Nå jobber hun som prosjektleder for TV BRA.

Etter den første filmen fikk Camilla mulighet til å lage flere filmer for Bergen kommune sammen med målgruppen.

Hun ble kontaktet av Jann Aasbak, etatssjef for tjenester til utviklingshemmede. Han ønsket at Camilla skulle være med og utvikle en nett-tv-kanal tilsvarende Empo TV (landets største tv-kanal for og med mennesker med utviklingshemming) i Ski.

Det tok flere år før prosjektet kunne starte, da med hjelp fra Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende (LUPE) og økonomisk støtte fra Ekstrastiftelsen og Nordnes Verksteder i ryggen.

– Jeg har vært en pådriver for å få TV BRA på beina, men det er mange som har bidratt i utviklingen, forklarer Camilla.

Det er få tilrettelagte arbeidsplasser for personer med en utviklingshemming. Mange står i kø for å få en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA). Tilbudet i TV BRA, som nå er inne i sitt andre år, er eneste mulighet for denne målgruppen til å få kompetanse innen tv-produksjon.

– Mange har tatt kontakt for å få jobb, så jeg håper inderlig at prosjektet får fast støtte til å fortsette i 2016, sier hun.

TV BRA vil vise at funksjonshemmede er enkeltmennesker og ikke en gruppe.

– De trenger å få utvikle seg og oppleve mestring på lik linje med alle andre i samfunnet. Mange har fått tildelt en rolle. Gjennom film kan man jobbe sammen på nye måter og ta regien i sitt eget liv.

BESØK: Her er TV BRA på Os Asvo – en av mange vekstbedrifter i Hordaland. Fra venstre: Camilla, Isabel og Monica.  Foto: Privat
BESØK: Her er TV BRA på Os Asvo – en av mange vekstbedrifter i Hordaland. Fra venstre: Camilla, Isabel og Monica. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg maler for livet.

Store drømmer

Fram til nå har de stort sett laget nyhetssaker i forbindelse med arrangementer og aktiviteter for målgruppen i Hordaland. De har redaksjonsmøter og fordeler arbeidsoppgaver, og alle er med og lager spørsmål til reporterne.

– Hittil har vi hatt fokus på dem som er foran kamera. På sikt er målet at alle skal bidra mer i den tekniske produksjonen også. Det er begrenset hva vi kan produsere med bare én tilrettelegger, men alle bidrar med ideer og er med
i prosessen.

– I fjor høst fikk vi vår sin egen nettside på plass. Vi reiste på en liten lanseringstur i distriktet og laget en julekalender. Vi jobber litt forskjellig – alt etter hvilke type reportasjer vi skal lage.

Som prosjektleder i TV BRA kreves det at Camilla er fokusert og kan håndtere mange ting på én gang.

– Mye handler om å finne fram til gode måter å kommunisere på – mellom oss i redaksjonen og med alle dem vi møter, sier Camilla, som har sagt opp fast jobb og vier all sin tid til dette prosjektet.

Å jobbe med utviklingshemmede har gitt Camilla mye.

– Når man møter mennesker som tror på en, så tror man på seg selv. Det er slik vi vokser og utvikler oss. Det er gøy å ha kolleger som brenner for de samme målene som meg.

Målet er at TV BRA kan bli en spennende arbeidsplass for flere som ønsker å jobbe hos dem. De har en drøm om å flytte inn i Bergen Media City, hvor flere av de store mediene, som blant annet NRK, TV 2 og Bergens Tidende, ligger. Med funksjonshemmede som selv tar regien, vil de skape et nytt fokus på Vestlandet som Camilla tror mange vil like å se.

PÅ JOBB: Ingen dag er lik hos TV BRA. Her lager de en reportasje om Kokkekampen – et stort arrangement der ulike lag konkurrerte 
i matlaging. Monica intervjuer en av deltakerne, Camilla filmer. Foto: Privat
PÅ JOBB: Ingen dag er lik hos TV BRA. Her lager de en reportasje om Kokkekampen – et stort arrangement der ulike lag konkurrerte i matlaging. Monica intervjuer en av deltakerne, Camilla filmer. Foto: Privat Vis mer

– Vi har planer om en ukentlig tv-sending der vi kan invitere gjester til studio og hvor vi kan få reportasjeinnslag fra våre frilansere fra hele distriktet. TV BRA skal bli nettstedet der målgruppen kan bli sett og hørt.

LES OGSÅ: - Lille Ludvik er vår store glede

TV BRA er et prosjekt støttet av Ekstrastiftelsen. Målet er å skape spennende arbeidsplasser for personer med utviklingshemming, innen journalistikk og tv-produksjon. Målgruppen skal få komme til orde og bidra til at personer med utviklingshemming kan få en større plass i samfunnet.

Prosjektet TV BRA har en varighet på to år og skal bidra til å utvikle et permanent tilbud etter endt prosjektperiode. For mer informasjon besøk hjemme­siden: tvbra.no eller Facebook-siden: TV BRA.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer