Religion og familie:

Når mor er kristen og far muslim: - Jeg fikk en identitetskrise

Sarah Selhi (27) vokste opp med en muslimsk far og en kristen mor, og valgte selv å bli praktiserende muslim. Det har ikke alltid vært enkelt.

«Morra mi»: Signy og Sarah åpner den nye serien på NRK som har fått navnet «morra mi». FOTO: Jørgen Storhaug/NRK
«Morra mi»: Signy og Sarah åpner den nye serien på NRK som har fått navnet «morra mi». FOTO: Jørgen Storhaug/NRK Vis mer
Publisert

Onsdag kveld kom det et nytt program på NRK. Serien «morra mi» er en ærlig og sår serie om det sterke båndet mellom mor og barn. I hver episode møter vi en ung voksen som stiller moren sin et spørsmål de ikke har turt å stille før.

I den første episoden blir vi kjent med Sarah Selhi (27) og mor Signy Selhi (61). Sarah har selv en liten datter på 2 år. Nå vil hun spørre sin mamma om hvordan det var å oppdra sine egne barn i en helt annen tro enn hennes egen. Faren er nemlig muslimsk, mens mor er kristen. De har sammen valgt å oppdra barna som muslimer.

Episoden åpner med at Sarah sier: "Jeg og mamma er veldig like, men det er èn stor forskjell. Det er at hun er kristen, og jeg er muslim, sånn som pappa. Jeg lurer på hvorfor hun gikk med på å oppdra oss som muslimer, og om det er noe hun angrer på."

- Det var fint å fokusere litt på mamma. Mødre fokuserer ofte kun på oss, som barn. Mammaen din er alltid interessert i livet ditt, tankene dine og følelsene dine. Jeg synes det er veldig interessant å lære av henne, forteller Sarah til KK.

Moren, Signy, syntes også det føltes fint og naturlig å snakke med dattera si.

- Vi har alltid pratet mye sammen. Også om mange av disse tingene, så klart. Vi liker veldig godt å snakke om eksistensielle spørsmål, sier hun.

Uenighet i starten

Mamma Signy forteller at hun og mannen sin ikke var helt enige de første årene da de skulle ta valget om å oppdra barna som muslimer. For far var det viktig at barna ble oppdratt med en islamsk tro, mens for mor var det ikke et like stort ønske.

- Mannen min følte nok et sterkt ansvar for å gi dem det han mener er det aller beste å ha med seg i livet. For min egen del, syntes jeg jo ikke at det var en god løsning de første årene. Som jeg forklarer i programmet, lanserte han islam for dem med iver og kjærlighet allerede fra første stund. Det føltes rett og slett ikke naturlig for meg å oppvise like stor iver i en kristen oppdragelse, forteller hun.

Hun forteller videre at en sånn dobbel oppdragelse verken ville bli kristen eller muslimsk, men en litt skjev utgave av en vanlig majoritetsnorsk variant som går ut på å la ungene lære alt, og så la dem velge fra øverste likeverdige hylle.

- Mange nordmenn oppfatter dette som en nøytral oppdragelse, men det er jeg ikke enig i. Dette er en oppdragelse til å tro at ingen livssyn er bedre eller sannere enn andre. Min sannhet er jo at Gud finnes, og da tror jeg selvsagt også at det beste livet er å leve et liv som inneholder en relasjon til ham.

- Derfor gjorde jeg, etter en veldig lang periode med diskusjoner i heimen, et valg om å støtte opp om den muslimske oppdragelsen som min mann ivret for, forteller hun.

TO FORSKJELLIGE VERDENER: Det var ikke enkelt å bestemme seg for hvilken tro foreldrene skulle la barna vokse opp i. FOTO: Privat.
TO FORSKJELLIGE VERDENER: Det var ikke enkelt å bestemme seg for hvilken tro foreldrene skulle la barna vokse opp i. FOTO: Privat. Vis mer

Foreldrene var også klar på at barna måtte finne ut av sitt religiøse ståsted selv, sier Signy.

- Vi ønsket bare å gi dem det vi mente var det beste fundamentet for å kunne gjøre dette med selvstendighet og alvor, forteller hun.

I programmet åpner hun opp til dattera si om disse utfordringene og kranglene som foreldrene har hatt tidligere om religionen. Blant annet nevner hun julen som en vanskelig tid da barna var små, fordi det ikke var så lett for faren å forstå at bare fordi man elsket jul, så trengte man ikke å bli kristen.

- Han var redd for at barna skulle falle så hardt for julen at de rett og slett ble kristne. Lett å forstå synes jeg, barn elsker jo jul. Vi som kjenner Norge godt, vet jo at de ikke akkurat trenger å bli kristne av den grunn. Men han, som på det tidspunktet var ganske fersk her, tolket alt som hadde med Jesu fødsel å gjøre som mer religiøst enn det ofte oppfattes av oss nordmenn, forteller hun.

Kjempet for familien

Sarah forteller at hun visste om disse konfliktene foreldrene hadde da de var yngre, men hun har stor respekt for at de holdt ut. Hun forstår godt at det ikke har vært lett.

- De kom fra to ulike verdener, og disse krasjet når de fikk barn. Det blir så synlig hva slags verdier og meninger man har når man blir forelder, fordi dette påvirker oppdragelse og valg rundt barnas liv. På tross av uenighetene så var det alltid en sterk kjærlighet mellom dem, og det følte vi barna på også. De var glad i hverandre, og oss, og kjempet for familien de sammen hadde skapt, forteller hun.

Hun ble selv forelder for 2 år siden, til en liten datter ved navn Sirin. Hun er også gift med Mohamed, som hun nevner i serien. På spørsmålet om hvordan hun har valgt å oppdra dattera si, forteller Sarah at hun tidlig har vært klar over at mennesker kan se ting fra ulike vinkler. Hun tror derfor at hun som mor er i stand til å forstå og akseptere ulikheter, kanskje i større grad enn mange av de som er oppvokst i et mer samstemt hjem.

Siden hun selv er praktiserende og troende, og islam er veldig synlig i hennes liv og hverdag, forteller hun videre at det er helt naturlig at dette påvirker hvordan hun er som mor.

- Jeg tror på at Gud finnes like sterkt som jeg ser sola på himmelen. Det er en virkelighet for meg, og det er noe i hjertet mitt som forteller meg at sånn er det. Det er en selvfølge for meg å bringe noe av det beste i mitt liv, nemlig Gud, videre til min datter. Jeg prøver å ruste henne opp til å være et smart, godt og åpent menneske som etter hvert vil klare å ta ansvar for sine egne valg her i livet, forteller hun.

Opplever hets og vanskeligheter med å passe inn

Hun forteller at det ikke alltid var like lett for henne å ha foreldre fra to helt forskjellige religioner, og hun synes det var vanskelig å finne sin plass.

- Jeg hadde en slags identitetskrise i ungdomsårene hvor jeg prøvde å finne ut hvem jeg var. Jeg var alltid troende muslim, men jeg synes det var vanskelig å vite om jeg var norsk eller innvandrer, og følte meg ikke hjemme noe sted. Denne følelsen kan jeg fortsatt få som voksen, forteller hun.

Samtidig som at det er vanskelig å passe inn, forteller hun om utfordringene med at det er så mange som mener mye om islam og muslimer i Norge. Hun sier det er slitsomt å måtte svare for ting andre muslimer i verden har sagt eller gjort. Det er heller ikke uvanlig å møte på direkte hets eller angrep. Dette føles invaderende og utmattende.

- Det er mange som har fordommer og tanker om meg som ikke stemmer. Man ser det i politiske debatter og kommentarfelt på nettet for eksempel. Man får de samme spørsmålene gang på gang, enten det er på jobb, skole eller av venner. Det er ikke uvanlig at en full mann på bussen går til verbalt angrep på deg hvis du har hijab, for eksempel. Dette er noe veldig mange av oss hijabjenter har opplevd. Sånne ting påvirker deg, forteller hun.

FOTO: Jørgen Storhaug/NRK
FOTO: Jørgen Storhaug/NRK Vis mer

Mor Signy har tre andre barn i tillegg til Sarah, ei annen datter og to sønner.

- Fire ulike, flotte personligheter som alle er muslimer i dag. 4-0 til mannen min, som jeg sa i programmet.

Hun kan også skrive under på at det ikke alltid har vært lett for barna å vokse opp som muslimer i Norge.

- For barna mine har det å vokse opp som religiøs minoritet i et samfunn som skriker om toleranse, men som ikke nødvendigvis tolererer dem, ikke alltid vært så lett. Særlig i tenårene, mens de selv var i en prosess med å finne ut av hvem de var og hva de trodde på. Det var nok hardt å måtte stå til rette for alt det folk mente var islam, som de ikke kjente seg igjen i.

Hun forteller at hun ikke er redd for fordommene fra samfunnet. Hun liker å stå i stormen for barna sine selv om vindkastene til tider har vært beinharde.

- I begynnelsen ble jeg opprørt over all kunnskapsløsheten. Fordommene florerte. Dette var på 90-tallet, og folk, inkludert meg, visste veldig lite om islam. I dag er kompetansen større, men ordskiftet mye råere. Jeg synes det er flott at folk uttrykker kritikk og undring over religion generelt og islam spesielt. Men det blir mye slamring med dører som ikke har noe med verken islam eller religion å gjøre.

- Det har jo blitt et slags livsprosjekt for meg å krige litt mot både fordommer og uvitenhet da. Jeg vil dessuten slå et slag for gleden ved forskjellighet, sier hun.

I etterkant av valget om å oppdra barna sine under islamsk tro, har ikke moren følt på noe nederlag. Hun forteller at hun er veldig opptatt av at de skal få bestemme sitt eget religiøse ståsted selv, og hun støtter dem i deres valg.

- De møter dessuten nok motstand og undervurdering andre steder, så her hos meg skal de jammen få all den support og kjærlighet som bare en mor kan gi, forteller hun.

VERDSETTER MOR OG FAR: Faren er et forbilde for Sarah, og hun forteller at hun har lært mye av han som barn. FOTO: Privat.
VERDSETTER MOR OG FAR: Faren er et forbilde for Sarah, og hun forteller at hun har lært mye av han som barn. FOTO: Privat. Vis mer

- Identifiserte meg selv som muslim fra jeg var liten

Sarah forteller at hun ikke følte at religion var påtvunget på noen måte, selv om hun vokste opp som muslim. Hun visste alltid at det var opp til dem selv hvem de ønsket å være i livet.

- Fra jeg var liten identifiserte jeg meg som muslim, og det har fortsatt videre. Islam har alltid vært en positiv faktor i livet mitt. Det gir meg håp, mening, fellesskap og en Gud som alltid er der.

Hun føler også at det på mange måter var berikende å vokse opp med foreldre fra to forskjellige religioner og kulturer.

- Jeg føler jeg har tatt med meg gode verdier fra begge foreldrene mine. Det er også veldig spesielt å se to mennesker med så forskjellig bakgrunn ha så sterk kjærlighet og respekt for hverandre, forteller hun.

Hun forteller videre at islam er en veldig synlig religion, og at om man velger å være praktiserende muslim så vil dette prege hverdagen. Dette så de via sin pappa, og hans daglige ritualer, bønner og handlinger. Han var et forbilde for dem som barn.

- Det var lett å se at islam påvirket pappa og hjalp han til å ta gode valg som vi så opp til. For eksempel at han lærte oss at vi skulle elske mamma, han hjalp alltid naboen, han stilte opp for barn som hadde det vanskelig og han satte av penger til de fattige. I tillegg var det et sterkt fellesskap og samhold blant muslimer. Dette er ting som gjorde inntrykk som barn, forteller Sarah.

Hun lurer på om motbør fra samfunnet har påvirket hennes valg om å være muslim, og forteller at hun følte behov for å undersøke og støtte den religionen hun følte tilhørighet til.

- Islam for meg var godt, men ble omtalt som dårlig. Det behovet for å undersøke førte til at jeg fikk en slags stolthet og styrke av å identifisere meg selv som muslim, og det styrket min tro på Allah, forteller hun.

Ønsker at moren skal konvertere

I episoden snakker moren om at hun er klar over at barna helst vil at hun i hvert fall skal dø som muslim, men at hun ikke kan konvertere for deres skyld selv om hun ville ha gjort alt for dem. Hun forteller at det hadde vært koselig å dele flere religiøse og åndelige opplevelser enn det de gjør i dag, enten det hadde vært innenfor en kristen eller en muslimsk ramme.

- Men sånn er det vel mange mødre som har det. Man er ikke helt lik sine barn. Man får ikke delt alt. Og det er vel egentlig bra på mange måter også - ulike mennesker, ulike blikk, ulike tanker. Tett på. I mitt liv har ulikheter også en positiv klang. Det er inspirerende og lærerikt på mange måter, forteller hun.

Sarah er enig i at det hadde vært fint å dele fellesskapet og ritualene som kommer med islam med sin mor.

- Jeg opplever at islam er et sterkt og godt fundament i mitt eget liv. Jeg tror det er naturlig at du ønsker det beste for dem du er glad i. Og siden islam representerer det beste for meg, så ønsker jeg å dele det med henne.

MOR OG DATTER: Selv om de ikke deler den samme troen, har de et veldig godt forhold. FOTO: Privat.
MOR OG DATTER: Selv om de ikke deler den samme troen, har de et veldig godt forhold. FOTO: Privat. Vis mer

Til tross for ulike religioner, forteller Signy at hun føler på en stor ro rundt hver enkelt barns religiøse liv.

- Noen av barna er mer religiøse enn andre. De er i ulike faser i livet, og de er religiøse på ulike måter. Det syns jeg bare er fint. Som mor er jeg nok uansett glad for at vi erfarer et fellesskap rundt det vi alle forholder oss til en skapende og kjærlig Gud, forteller hun.

Sarah setter også stor pris på sin mor, selv om de har helt forskjellig religion.

- Å elske henne er en av nøklene til paradiset. Å behandle moren sin med kjærlighet og respekt verdsettes høyt i min religion, og i mitt liv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer