Kjøpte kirke:

- Når vi slapper av på sofaen, kommer folk og kikker inn vinduene

Kjæresteparet Ole Martin og André drømte om mer plass. En kirke i Telemark ble løsningen.

KJØPTE KIRKE: Ole Martin Thorshaug og André Martins gikk litt lenger enn mange andre da de ønsket seg hus hus med større plass. I 2021 kjøpte de seg en kirke fra 1920. FOTO: Privat

KJØPTE KIRKE: Ole Martin Thorshaug og André Martins gikk litt lenger enn mange andre da de ønsket seg hus hus med større plass. I 2021 kjøpte de seg en kirke fra 1920. FOTO: Privat

Vis mer
Publisert

1920-tallet var en tøff tid for bygde-Norge. Landet var rammet av en hard inflasjon som følge av første verdenskrig og arbeidsledigheten ble etter hvert høy på bygdene.

Nettopp i slike krisetider har mennesker ofte tydd til troen for å finne lyspunkt i en stri hverdag. Og i den lille bygda Akkerhaugen i Vest-Telemark, ankommer det tømmer, tidligere brukt til et annet type bygg. Dette brukes til å sette opp en liten, hvit kirke med gotiske vinduer.

Ble litt trangt

Man kan tenke seg alt dette lille gudshuset har sett, alle bønnene, latterne og tårene det har rommet opp gjennom 1900-tallet. Kanskje trakk mennesker hit under andre verdenskrig for å finne trøst. Lite visste disse at hundre år etter at den ble satt opp, ville kirken plutselig ligge ute for salg på Finn.no.

– Hele prosjektet ville ikke kommet i stand dersom vi ikke var under «lock down». Det ble plutselig litt trangt i leiligheten, sier Ole Martin Thorshaug (27).

På det tidspunktet var Norge igjen hardt rammet. Denne gangen av pandemi. Og tilfeldighetene ville ha det slik at kjæresteparet André Martins (30) og Ole Martin snublet over den vesle kirka mens de satt i «lock down» sammen i en liten leilighet i Oslo.

Første gangen de ser annonsen, ler de litt av tanken på det å skulle kjøpe en kirke. Men når den dukker opp igjen våren 2021, bestemmer de seg for å ta en nærmere titt.

– Vi bestemte oss for å vente og se om noen andre la inn bud på den. Men det kom ikke noe bud. Da ventet vi til like før fristen gikk ut før vi ga et tilbud.

Ingen av dem hadde evnet å se noen problemer eller utfordringer mens de var på visningen, det de så var et spennende prosjekt. De ønsket å gjøre kirken om til et spektakulært hjem.

Det høres kanskje ikke så vanskelig ut for grunnen kirken står på ble tross alt avvigslet før den ble lagt ut for salg. Men det man kanskje ikke tenker over er om det man kjøper er regulert som offentlig formål. For da har man ikke lov å bo der.

1. mai 2021 var kjøpet i boks og de sto med nøklene i hånden. Ingen av dem hadde noe forhold til området fra tidligere da André er fra Lisboa i Portugal og Ole Martin er fra Steinkjer. Men de kjente begge på en umiddelbar hjemmefølelse i Telemark. Både til naturen og folkene som bor der.

VINTERLAND: Kirken på Akkerhaugen i Telemark skal med tiden bli et hjem for André og Ole Martin, men enda gjenstår mye arbeid. FOTO: Privat
VINTERLAND: Kirken på Akkerhaugen i Telemark skal med tiden bli et hjem for André og Ole Martin, men enda gjenstår mye arbeid. FOTO: Privat Vis mer

Spinnvilt prosjekt

Det at de ble så glad i lokalbefolkningen var nok en fordel, for paret levde plutselig på deres nåde med tanke på om de skulle få til det de hadde satt seg fore. For å få lov å bo i bygningen, måtte det unge paret gjennom en politisk prosess, de måtte ta kontakt med ordfører og kommunen. Dessuten måtte de ha godkjennelse fra alle naboene og dersom bare en nabo hadde satt seg imot, hadde de ikke kunnet gjøre om kirken til et hjem.

Men så var det ingen som sa nei og paret kunne begynne å tenke fremover. De bestemte seg for å starte en Instagramkonto for å vise fremgangen i prosjektet sitt. De kalte den «2gays1church» og den skulle føre til mye oppmerksomhet i landets medier.

- André var i tvil om det var lurt å være så åpen om ting i begynnelsen, men vi skjønte fort at med et så spinnvilt prosjekt var vi nødt til å være fullstendig åpne. Hvis ikke ville ryktene om hva som foregår i kirken begynne å gå, sier Ole Martin.

I løpet av kort tid dukker det opp flotte bilder om hvordan de innredet sin nye bopel. Og det faktum at både André og Ole Martin er opptatt av å investere i flotte bruktkupp, kommer tydelig frem på bildene. Alt fra isbjørn på gulvet, rokokkosofaer, gammeldagse te-serviser og royale portretter på veggene vises frem.

– Når vi velger å gyve løs på en gammel kirke og fylle den med bruktkjøp, er det også for å vise oss som en motpol til forbrukersamfunnet, mener paret. De sier at ved å konsekvent handle brukt sender et signal om at det man handle nytt, bør være av kvalitet og vare lenge.

Bensin på bålet

Da 2022 rullet i gang, ble André og Ole Martins prosjekt skrevet om i flere lokalaviser, samt NRK og de gjestet til og med God morgen Norge. All denne oppmerksomheten gjorde at de fikk mange flotte tilbakemeldinger. Men de har også opplevd at kommentarfeltene har hatt en god del negative innslag.

– Vi har jo selvsagt fått litt hat, og mange kommentarfelt har vært ute av kontroll, og vi har fått noen meldinger fra anonyme mennesker. Men alle som stikker hodet frem får noe negativ respons, forteller Ole Martin.

Han sier likevel at de generelt har fått mye støtte, og den støtten de hele tiden får fra sine følgere på Instagram gir dem masse energi til å fortsette med prosjektet. Også familiene deres har vært engasjert i prosjektet. De har kommet både fra Trøndelag og Portugal for å se kirken. Moren til Andre jobber for tiden med å sy gardiner til alle de seks vinduene, som er over tre meter høye.

André har forsøkt å holde seg unna kommentarfeltene og negativiteten. Men han sier det har vært noen ting som har gått inn på han.

Kommentarene som har gått på det religiøse, har til tider ødelagt litt av moroa for dem. For som de sier; de har ikke selv valgt å avvigsle jorden kirken står på. Det var allerede gjort da den ble lagt ut for salg.

Noen har også hevdet at paret bare har gjort dette som et slags PR-stunt.

– Når vi putter alt vi har av penger inn i dette prosjektet, er det faktisk ganske irriterende å høre ting som: «Dere kommer ikke en gang til å være her.» Og vi kjenner jo på det når ting tar lengre tid enn planlagt. Men det er jo også bensin på bålet for oss, for man vil jo alltid forsøke å bevise at andre tar feil.

KJØPER BRUKT: Paret er opptatt av å bevare gamle skatter og kjøper kun brukt interiør. Her er André Martins sammen med de to corgiene Jackie og Gloria. FOTO: PRIVAT.
KJØPER BRUKT: Paret er opptatt av å bevare gamle skatter og kjøper kun brukt interiør. Her er André Martins sammen med de to corgiene Jackie og Gloria. FOTO: PRIVAT. Vis mer

Vanskelig frieri

Ole Martin sier at både han og André hele livet har måttet bruke negative kommentarer som drivkraft for å komme seg fremover.

– Helt fra man gikk på barneskolen og folk kastet dritt, har vi måttet tåle det. Man får på en måte veldig tykk hud og man eier det til slutt, sier han og utdyper:

– Når man vokser opp som homofil, blir man godt kjent med seg selv. Man bryr seg mindre om hva andre mener om en. Man slutter å være redd fordi de valgene man tar gjør at man blir en bedre og lykkeligere person.

Og lykken førte disse to sammen. Paret har nå vært sammen i fem år, men de har rukket å gjøre mye på den tiden og rett før pandemien forlovet de seg. Historien om hvordan André fridde, er så uromantisk at den blir romantisk.

– Vi var på ferie hos min familie i Lisboa. Og jeg hadde en plan, men jeg var ute i siste liten. Derfor var alle restaurantene fullbooket og ringen jeg hadde bestilt ville kanskje ikke komme frem i tide. Og dette var dagen før vi skulle fly tilbake til Oslo.

Heldigvis får André en telefon om at ringen er kommet og han kan hente den. Planen kan holdes! Men paret endte opp med å spise på en restaurant som ikke akkurat var i toppsjiktet. Mens André hadde håpet på en rolig og romantisk middag med utsikt, blir de plassert ved kjøkkenet til larmen av et stort selskap av britiske turister på fylla i andre etasje.

– Hver gang jeg åpnet munnen for å si noe, kom smellet fra dobbeltdørene inn til kjøkkenet. Så jeg gav til slutt opp å fri under måltidet.

Etter en bråkete middag, går Ole Martin og en antakelig ganske frynsete André ut i Lisboa-kvelden. Like ved er det et vakkert utsiktspunkt, men det er under rekonstruksjon slik at alt er dekket til. Andre tar likevel med seg kjæresten bort til et hjørne av utsiktspunktet.

Der står de, André tar ut den lille boksen fra lommen sin og skal til å stille det avgjørende spørsmålet.

– Men så kommer det en hjemløs person bort til oss og spør om småpenger, der står jeg med en gullring i hånda og må si at jeg ikke har penger til han.

– Jeg klarte ikke en gang å gi et svar fordi jeg lo så mye, bryter Ole Martin inn.

Fingermerker på ruta

Heldigvis fikk André spurt en gang til, og paret ble forlovet- tross mange hinder. Men de har ingen planer bryllup med det første, og det er kanskje ikke så rart når man har en hel kirke å pusse opp.

Nå har de eid kirken i godt over et år og ting begynner å gå fremover. De har virkelig måttet legge en slagplan for hvordan de skal få til alt, da prisene på så å si alt, deriblant byggemateriale og strøm, skjøt i været. Dessuten var det ikke innlagt vann eller toalett i kirken og de har strevd med å finne ut hvor vannrørene lå. Først nylig fant de endelig frem til vannrørene og denne julen vil de ha innlagt vann.

Grunnen til at de har vært så åpne om prosjektet, er at de vet at folk ville blitt nysgjerrige uansett. Å bo i en kirke er uvanlig i Norge og paret tenker at det ville vært egoistisk av dem å holde alt for seg selv. Derfor ønsker de at folk skal få et innblikk i prosessen.

– Vi har vist at det er vår kirke og vår eiendom som vi restaurerer. Dessuten er det morsomt å se at folk er nysgjerrig på hva som skjer der inne. På rutene er det massevis av fingermerker etter at folk har prøvd å titte inn. Til og med når vi er der og slapper av på sofaen, kikker folk inn og tusler rundt på eiendommen, sier han med et smil.

INNSYN: Foreløpig syns André og Ole Martin det er koselig at folk er nysgjerrig på hvordan oppussingen går. Ofte finner de fingermerker på rutene etter at folk har tittet inn for å se. FOTO: Privat
INNSYN: Foreløpig syns André og Ole Martin det er koselig at folk er nysgjerrig på hvordan oppussingen går. Ofte finner de fingermerker på rutene etter at folk har tittet inn for å se. FOTO: Privat Vis mer

Heidundrende julefeiring

Per nå vet de ikke så mye om historien til bygningen de har kjøpt. De vet at den har stått på Akkerhaugen siden 1920, men den har stått et annet sted før det. Så nå når ting begynner å komme på plass og de kan være der mer, håper de å komme mer i snakk med naboer og medboere i Akkerhaugen som kan fortelle dem mer om historien.

De berømmer alle de har blitt kjent med i den lille bygda. Naboer som er tålmodige og snille, som de til sommeren kan drikke champagne sammen med.

– Det føles som alle der heier på oss.

Julen i år blir dessverre ikke i kirken, de har planlagt å feire i Oslo med Andrés bror. På den måten vil de være nær Akkerhaugen slik at de kan reise ned i romjulen og starte med noe av rivingen de har planlagt. For det gjenstår enda mye før de kan flytte inn, og når begge er i fast jobb og har andre forpliktelser på siden, er det ikke lett å få ferdig et slikt prosjekt i en fei.

Men én ting er sikkert: Neste år har de planlagt en heidundrende feiring i kirka med 18 til bords, et tre meter høyt juletre og to søte corgier som sover på isbjørnskinnet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer