Migrene

Nathalie Brodahl (45) led av smertefull migrene - nå har hun fått hjelp

I mer enn 25 år prøvde 45-åringen alt mot de sterke smertene. Strømimpulser ga henne livskvaliteten tilbake.

BEHANDLINGEN: - Jeg bruker apparatet i 20 minutter tre ganger om dagen, sier Nathalie. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
BEHANDLINGEN: - Jeg bruker apparatet i 20 minutter tre ganger om dagen, sier Nathalie. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Året er 1990. Nathalie (20) er på vei til jobb. Hun setter seg foran i bussen, slik hun ofte pleier. Plutselig smeller det. I samme øyeblikk slår hun hodet kraftig. Hun skjønner ikke hva som skjer.

Hun våkner opp og kommer til seg selv på sykehuset. Hun har vært utsatt for en bussulykke, og er delvis lam. Tiden som kommer blir vanskelig og Nathalie må blant annet lære å gå på nytt.

Vi møter henne 25 år etter ulykken, men senvirkninger påvirker henne fortsatt.

– Etter ulykken fikk jeg påvist en whiplashskade, og ganske umiddelbart kom hodepinen. Den utviklet seg til migrene, sier Nathalie Brodahl (45).

Det tok ti år før det ble fastslått at hun hadde migrene.

– Da jeg omsider ble utredet ble det konstatert at jeg hadde kronisk hodepine og komplisert migrene, forteller hun.

BEDRE LIV: På det verste kunne Nathalie ha fem migreneanfall 
i uken. – Nå fungerer jeg bedre i hverdagen og kan gå to uker uten anfall. Livet er mye bedre, sier hun. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
BEDRE LIV: På det verste kunne Nathalie ha fem migreneanfall i uken. – Nå fungerer jeg bedre i hverdagen og kan gå to uker uten anfall. Livet er mye bedre, sier hun. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

LES OGSÅ: Har du migrene, kan det være du puster feil

Ikke mer å gi

De siste ti årene jobbet Nathalie som resepsjonssjef på Klinikk For Alle på Majorstua i Oslo. Da hun ble sykmeldt i desember 2013, valgte hun å si opp. Hun hadde ikke mer å gi.

– Jobben betød alt for meg. Dagene var ofte lange og krevende, men jeg stortrivdes. Hos en psykolog nå i ettertid har jeg innsett at jeg drev meg selv for hardt.

Legen foreslo flere ganger at Nathalie burde sykemelde seg, men hun vendte det døve øret til. Hun var sta og skulle jobbe.

– Jeg prøvde å tenke på at jeg ikke var syk. Det er lett å være etterpåklok. Hver dag ble til slutt en kamp.

Migreneanfallene kom ofte om natten. Nathalie hadde alltid migrenetabletter, et glass vann og en bøtte stående ved siden av sengen.

– Uansett hvor lite eller dårlig jeg sov, dro jeg på jobb. Mantraet mitt var: Stå på! Jeg begynte 06.30 og hadde ikke mulighet til å ligge en time eller to for å håpe at migrenen skulle gå over.

Når helgen omsider kom, lå hun rett ut. Å være sosial, hadde hun ikke overskudd til. Hun sa som regel ja når hun ble invitert til sosiale sammenkomster, men når dagen kom, måtte hun alltid avlyse.

På avvenning

I løpet av en treårsperiode prøvde Nathalie alt for å bli bedre. Behandling fra terapeutene på klinikken hun jobbet ved, Ibux 400, Pinex forte, Paralgin forte og betablokker –blodtrykkssenkende medisiner som har vist seg å ha lindrende effekt på migrenepasienter. Ingenting hjalp noe særlig. 

For seks år siden måtte hun på avvenning for å trappe ned på medisinbruken.

– Det eneste som har fungert, har vært Botox hver 10. uke. Det hjelper, men har jeg et migreneanfall når jeg kommer, er det utrolig smertefullt.

Endelig hjelp

I sju år har Nathalie gått til Anne Christine (Tine) Buckley Poole som jobber ved Sandvika Nevrosenter i Bærum. Poole er allmennlege med spesiell interesse for pasienter med migrene og andre hodepinetilstander. I 2011 ga hun ut boken «Migrene», og hun har i mange år vært kursleder for kurset «Hodepine i allmennpraksis» for Den norske legeforeningen.

Like etter at Nathalie ble sykmeldt dro hun på mestringskurs i regi av Tine. De var ti på kurset, og de to som var hardest rammet av migrene, deriblant Nathalie, ble spurt om hun kunne tenke seg å prøve Cefaly. Det er et batteridrevet apparat som gir strømimpulser som påvirker nerver.

I mai i fjor prøvde hun det for første gang. Umiddelbart kjente hun strømninger som kom inn i hodet hennes. De første ukene var ubehagelige.

– Jeg var tålmodig og brukte det hver dag. Det var ikke vondt, men guffent. Jeg hadde ikke migrene da jeg prøvde den i starten, men hodepine. Jeg merket at hodepinen forsvant etter at jeg hadde brukt apparatet.

LINDRER: Etter at Nathalie begynte med apparatet Cefaly, har hun ikke på langt nær så mange migreneanfall som tidligere. – Jeg har fått livskvaliteten tilbake, sier hun. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
LINDRER: Etter at Nathalie begynte med apparatet Cefaly, har hun ikke på langt nær så mange migreneanfall som tidligere. – Jeg har fått livskvaliteten tilbake, sier hun. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

LES OGSÅ: Clusterhodepine er som å få en slegge i tinningen

Gode dager

I fjor sommer registrerte Nathalie at hun ikke hadde hatt anfall på lenge. På det verste kunne hun ha fem i uka. 

– Sommeren ble den beste på så lenge jeg kan huske. Jeg sov bedre og tålte mer. De gode dagene ga meg overskudd og bedre humør.

Nathalie tar med seg Cefaly overalt, og bruker det tre ganger om dagen. Hun merker det med én gang hvis hun går en dag uten. Da kommer migrenen tilbake. En behandling varer i 20 minutter og stopper automatisk.

– Jeg bruker mindre medisiner og har færre anfall. Jeg fungerer bedre i hverdagen og er nede i ett migreneanfall i uken. Det har også vært to uker uten. Livet kan ikke sammenlignes med tidligere. Det er som natt og dag! Jeg har fått livskvaliteten tilbake, sier hun.

Nå har Nathalie flyttet fra Oslo og til samboeren i Brumunddal. Der åpner hun en barnetøybutikk.

– Det skal gå bedre denne gangen, fordi jeg blir min egen sjef og vil styre dagene selv, sier hun.

MIGRENEEKSPERT: Spesialist i nevrologi Aud Nome Dueland. Foto: Ole Walter Sundlo
MIGRENEEKSPERT: Spesialist i nevrologi Aud Nome Dueland. Foto: Ole Walter Sundlo Vis mer

Et supplement til annen behandling

Migrene rammer kvinner tre ganger så ofte som menn. Rundt 11 prosent av befolkningen får anfall, men ikke alle er like alvorlig plaget.

– Vanlige triggere er stress, hormonsvingninger, alkohol, sult eller søvnmangel. Anfall kan også komme uavhengig av triggere, forklarer spesialist i nevrologi Aud Nome Dueland.

Hun har arbeidet ved Sandvika Nevrosenter i 15 år. Hun mener Cefaly kan være et alternativ for pasienter som vil unngå å bruke mye medisiner, eller som vil redusere et høyt medikamentforbruk. Det kan også være situasjoner hvor det er viktig å holde medikamentinntak så lavt som mulig (som f.eks. hos gravide).

– Cefaly bygger på kjent teknologi som brukes i smertelindring ved annen smerte (TENS-teknologi). Det er ufarlig og har ikke bivirkninger. Det foreligger dokumentasjon fra et anerkjent nevrologisk tidsskrift som viser at migrenepasienter kan ha nytte av Cefaly, sier Dueland.

Cefaly er også FDA-godkjent til forebygging av migrene i USA. Et av symptomene ved alvorlig migrene, er overfølsomhet i huden. Dette fører til at påvirkning, som i utgangspunktet ikke er ubehagelig, oppleves intenst smertefullt.

– Mange synes derfor at det er vanskelig å bruke Cefaly til å begynne med. Min anbefaling vil være først å prøve apparatet for å forebygge migreneanfall i stedet for å bruke det under anfall.

For mange migrenepasienter er det viktig å ha flere alternativer å spille på for å håndtere sykdommen. Cefaly kan være et supplement til annen behandling, men kan nok for de fleste ikke erstatte medisiner helt.

– Migrenebehandling vil nok fortsatt være en kombinasjon av medikamentell behandling, ikke-medikamentelle tiltak, bevissthet om triggerfaktorer og egeninnsats, understreker Dueland.

Vil du prøve?
For bestilling eller mer informasjon om Cefaly besøk hjemmesiden: 
www.verivita.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer