La ikke dyrtid med økte kostnader på alle fronter sette en stopper for bryllupsplanene dine, det er fullt mulig å arrangere et vakkert og minneverdig bryllup uten at det koster skjorta. Det mener i alle fall Nathalie Alexandra Schou Rischmann (30).
Da hun for tre år siden giftet seg med sin utkårede Sebastian Bjørgan Rischmann (32), kostet hele kalaset knappe 10 000 kroner!
– Jeg har vært i så mange flotte bryllup, hvor lokalene har vært storslåtte og middagene formidable. Men minnene som har festet seg fra alle bryllupene har vært det nydelige, lykkelige paret, den gode stemningen, de minneverdige talene og alle menneskene, sier Nathalie.

Betaler for drømmebryllupet med panteflasker
Ville ikke bruke opp sparepengene
Da hun skulle planlegge bryllupet fant hun fort ut at det som anses som et «vanlig» bryllup i dag ville svi godt i lommeboka. Et passende lokale i nærområdet kostet 40 000 kroner, med et pristillegg på 250 kroner i timen for pynting.
Mat med dessert ville koste 1 250 kroner per hode, og da var alkoholen ikke inkludert.
I tillegg tilkom overnatting for gjester, samt hyre av fotograf og band eller DJ til underholdningen. Med brudekjole og alt som hører til, nærmet kostnadene seg 200 000 kroner.
– Vi ønsket å feire kjærligheten og lage en minneverdig fest, og syntes det var en bismak at denne festen skulle spise opp alle sparepengene våre. For alt det som virkelig kostet, var ikke noe som vi tenkte var nødvendig for å skape et flott minne for oss og gjestene våre, sier hun.

Inviterte til spleiselag
Nathalie og Sebastian ble enige om at de ville holde bryllup på lavbudsjett og gikk gjennom alle postene for å se hva de kunne spare inn på.
Den største besparelsen fant de på selve festen. I stedet for lokalet til 40 000 kroner, leide de et rimelig grendehus til 2 500 kroner. Her kunne de ha med seg egen mat og drikke, samt dekorere selv.
Men så fikk de en idé: hvorfor ikke invitere til spleiselag?
– Vi hadde allerede bodd sammen i noen år og hadde alt av servise, kjøkkenredskaper og ting man gjerne ønsker seg til bryllupsgave. Så hva skulle vi da ønske oss fra gjestene våre? Ting vi ikke trenger, som blir liggende bortgjemt i en bod?
– Min tante og onkel inviterer til julebord hvert år, og alle gjestene tar med en egen rett. De inspirerte meg til å gjøre det samme i bryllupet, sier Nathalie.
I stedet for gaver spurte paret derfor sin aller nærmeste familie om de kunne tenke seg å lage en liten rett til bryllupet, eller ta med drikkevarer, som bryllupsgave.
– Jeg husker at jeg kviet meg litt til å spørre gjestene om de kunne lage en rett, det er jo litt mer å be om enn at man bare går og kjøper noe. Man ber jo tross alt om deres tid, og de aller fleste har nok å gjøre fra før. Men alle som ble spurt virket oppriktig begeistret for å få muligheten til å hjelpe, og det virket som de fant mye glede i å hjelpe oss, sier Nathalie.
– Omsorgen og entusiasmen folk viste oss var egentlig den flotteste gaven vi fikk, og det aller beste minnet. Kanskje er det bare vi som er heldige som har fantastisk snille venner og familie, som finner en glede i det å hjelpe andre. Men jeg tror nok de fleste vil oppleve det samme som oss, om de spør nærmeste familie og venner om hjelp.

Gjest i en venninnes bryllup? Så mye koster det deg
Leide ut brudekjolen
Sebastians mor og søster fikk i oppgave å være bryllupsfotografer. Til festen hadde Nathalie også kjøpt inn en del engangskameraer som hun la rundt på bordene, som gjestene kunne ta bilder med. Resultatet ble mange morsomme snapshots fra den store kvelden.
– Blomster hadde jeg tenkt å plukke langs veikanten, eller be de fra samme husstand om å ta med noe de kunne avse fra hagen. Det er jo bare fint med masse forskjellig på bordet! «Ugress» som geitrams og lupiner er flotte og gratis.
– Men svigermor tok på seg jobben som blomsterdekoratør og handlet inn hos den lokale blomsterforretningen. Det var veldig snilt. Hun pyntet også bordene med blomster og annet, hun er veldig flink til sånt.
Totalt hadde paret 36 gjester. Noen av dem overnattet i en stor campingvogn i nærheten av festlokalet, andre i en nærliggende Airbnb eller hos øvrig familie.
Brudekjolen kjøpte hun brukt på Finn for 3 000 kroner. Den har hun i ettertid leid ut flere ganger og dermed tjent inn det hun betalte.

Leide inn servitører
Kostnadene ble også holdt nede ved at de gjorde en avtale med nærbutikken om at de kunne få levere tilbake alt av øl, sider og brus som ikke ble drukket opp. Maten ble plassert på tre varmeplater på et bord hvor folk kunne forsyne seg selv.
Men paret hadde også leid inn to servitører som sørget for at gjestenes glass var fulle, og som ryddet av bordet underveis.
– Servitører var vel egentlig det eneste som vi brukte litt penger på, da det kostet 3 000 kroner. Men når festen pågår og gjestene allerede hadde bidratt med mat og drikke, synes jeg alle skal slappe av når dagen endelig er der, sier Nathalie.

Sju ting du ikke bør gjøre i et bryllup
Synes brudeparet bør stå for maten
Hun er kanskje kjent for å være nøysom, og for å spare langt mer penger enn gjennomsnittet, men Lise Vermelid Kristoffersen elsker bryllup og synes at det i utgangspunktet ikke er noe galt i at enkelte velger å bruke mye penger på denne ene dagen.
– For noen er dette en viktig dag som de gjerne legger mye penger i, mens andre vil prioritere andre ting. Begge deler er lov, sier hun.
Lise, som mange kjenner fra bloggen og podcasten Pengesnakk, er også mer lunken til idéen om å arrangere spleiselag i bryllup.
– Jeg er litt usikker på hvorvidt jeg synes det er en god idé å dytte kostnader for eget bryllup over på gjestene. Det er mange som har dårligere råd nå, og flere bryllupsfeiringer å delta i kan gi et stort innhugg i lommeboken med reise og så videre. Å bidra med mat og drikke i en spleisefest er et hyggelig konsept, men når man inviterer til bryllupsfest tenker jeg at man som brudepar står for maten.
– Å takke nei til gaver heier jeg derimot på. Det er bra for miljøet, gjestenes økonomi og de fleste brudepar har i dag det meste de trenger.

Lurt å arrangere utenom høysesongen
Hun mener imidlertid at det er mye man som brudepar kan gjøre for å senke kostnadene. Noe hun selv gjorde var å arrangere bryllupet på vinteren.
– Da er det ikke kamp om lokaler, fotografer og andre ting man ønsker å ha i bryllupet sitt og man har mulighet til å få mye bedre priser enn midt i «bryllupssesongen», sier hun.
– Jeg kjøpte også kjolen min brukt og solgte den videre igjen etterpå. Men antall gjester er nok avgjørelsen som spiller mest inn på prisen for bryllupet. Hver ekstra gjest betyr mer serveringskostnader, og få gjester får plass i mindre lokaler enn om du skal ha mange til stede.

Har du hørt om mikrobryllup?
