Halloween

Natt til 1. november var natten da spøkelsene returnerte til jorden

Røttene til feiringen strekker seg over 2000 år tilbake i tid.

HALLOWEEN: Hvorfor feirer vi egentlig Halloween?  Foto: Shutterstock / Erika Cross
HALLOWEEN: Hvorfor feirer vi egentlig Halloween? Foto: Shutterstock / Erika Cross Vis mer
Publisert

De fleste av oss forbinder Halloween med utskårne gresskar (som forresten er veldig sunt!), barn som går «knask eller knep» og fester hvor man kler seg ut som hekser, spøkelser, vampyrer, zombier og andre uhyggelige vesener. Men hvordan oppsto egentlig denne «skremmende» tradisjonen? 

Det har seg slik at røttene til feiringen strekker seg over 2000 år tilbake i tid. Den har sitt opphav i flere forskjellige religioner og skikker, men vi anser den keltiske høsttakkefeiringen for å være den mest innflytelsesrike. 

LES OGSÅ: Skummel mat til Halloween

Markering av nytt år 

For den 31. oktober feiret det keltiske folket, som levde på de britiske øyer og i Nord-Frankrike, overgangen til et nytt år - de mente at det gamle året døde om kvelden den siste dagen i oktober. Denne dagen markerte slutten på sommeren og innhøstingen, en tid der mange menneskeliv gikk tapt.

Ifølge Forskning.no feiret kelterne høsttakkefesten «Samhain» i forbindelse med overgangen fra sommer til vinter. 31. oktober samlet de inn mat til høsttakkefesten og skal ha gått fra dør til dør for å spørre etter brensel. Kanskje det er dette nåtidens «knask eller knep» stammer fra?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.