Upopulært navn

Navnet som kan forsvinne

En vits fra scenen er grunnen til at dette vanlige jentenavnet har fått et skudd for baugen.

VELDIG VANLIG NAVN: I 2020 hadde 6039 kvinner i Norge det som første fornavn. I dag har tallet steget til 6160 ifølge SSB. FOTO: NTB
VELDIG VANLIG NAVN: I 2020 hadde 6039 kvinner i Norge det som første fornavn. I dag har tallet steget til 6160 ifølge SSB. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da standupkomiker Dane Cook gikk på scenen i 2005 og dro en vits om den upopulære personen han mente finnes i enhver venneflokk, visste han ikke at spøken skulle slå beina under et visst kvinnenavn, og føre til synkende popularitet – sannsynligvis for en hel generasjon.

Spøken gikk på at alle vennegjenger har et medlem de misliker, og når denne ikke er til stede, beklager de andre seg over vedkommende. I showet ga Cook den upopulære vennen et kvinnenavn, som også er mye brukt i Norge.

Topp ti i Norge

Navnet lå høyt oppe på SSBs navnestatistikk helt fra 1880, da hele 2,5 prosent av norske jentebabyer fikk navnet.

I mange år lå det pent plassert på topp 10, før det begynte å avta gradvis utover 1900-tallet. Nedgangen flatet av på 70-tallet, og navnet fikk siden et oppsving frem til rundt milleniumskiftet.

I 2020 hadde 6039 kvinner det som første fornavn. Og hele ti menn også, så kvinner er ikke de eneste som har grunn til å bli fornærmet av Dane Cook.

Vi kjenner altså mest sannsynlig alle en som har dette velklingende og tradisjonsrike navnet, og nå kan tiden være inne for å tilby henne en trøstende skulder å gråte på.

Gutt med jentenavn

En av Johnny Cash' store hits, A boy named Sue, handler om en far som gir sønnen et jentenavn, for å herde ham for livets utfordringer. Det hører med til historien av navnet blir selve utfordringen (hvordan Sue hevner seg på faren kan du lese om her).

KK har tidligere skrevet om navnene som er mest populære i ditt fylke. Vi har skrevet om de mye utskjelte navnene fra 70-tallet, som man spår vil komme tilbake. Vi har også laget en fyldig gjennomgang av navnene som er minst brukt i Norge, så om du er på leting etter et sjeldent navn til poden, så kan det være lurt å ta en titt her.

Navnet blitt skjellsord

Men tilbake til Dane Cook. Hva var navnet han ga den upopulære vennen i gjengen, og hvordan kunne vitsen hans ha sånn slagkraft?

Vel, navnet han ga henne var … Karen.

– Alle vennegjenger har en Karen, og hun er alltid en drittsekk, sa Cook.

– Og når hun ikke er til stede, ser de andre på hverandre og sier: «Herregud, Karen er en sånn drittsekk!

Og nettopp Karen har altså blitt et skjellsord de siste årene. Det begynte i USA, og Karen beskrives som en vanskelig og privilegert kvinne, gjerne hvit, og som oppfører seg nettopp vanskelig og privilegert. Gjerne en som finner feil som ikke er der, og lager mye styr av det, ofte på bekostning av fargede, bare fordi hun mener hun har rett til det.

Har bob-frisyre

Amerikanske Insider forteller at nettet flommer over av memes om nettopp Karen.

Da en hvit kvinne urettmessig sendte politi på en svart mann i Central Park, var nettet enige om at hun var en Karen. Også kvinnen som lente seg på en bil på parkeringsplassen, for å forhindre at sjåføren fikk parkeringsplassen han hadde sett seg ut, havnet også i kategorien Karen.

Ifølge Insider brukes navnet om en hvit, middelaldrende kvinne som oppfører seg upassende, frekt eller på en berettiget måte. Wikipedia skriver at andre særtrekk er at Karen krever å «få snakke med sjefen». Hun er skeptisk til vaksiner, rasistisk og har en spesiell form for bob-frisyre.

Begrepet blir i stadig oftere brukt som et generelt uttrykk for motvilje overfor middelaldrende hvite kvinner. Det finnes til og med egne Karen-antrekk man kan kjøpe til Halloween, med bob-parykk og det hele.

– Det er nesten som om de har en rettighet, der de liksom hever sitt privilegium over andres, sier Matt Schimkowitz, seniorredaktør i Know Your Meme, et online meme-leksikon ifølge Insider.

Går nedover med Karen

Nå viser navnestatistikk fra USA at stemplingen av navnet Karen har gitt seg utslag også på grafene. Ifølge Yahoo news går det bratt nedover og nettstedet viser til statistikk fra the Social Security Administration (SSA), der Karen i 2020 falt fra plass 660 til plass nummer 831 over de mest populære babynavnene.

Huffington Post skriver at navnet i 2020 hadde sin laveste popularitet siden 1929. Mens 33 000 amerikanske foreldre ga babyen navnet Karen i 1965, var det bare 325 som gjorde det samme i 2019, skriver Huffington Post.

Her hjemme er det mange som har en tante Karen, eller en kusine ved samme navn. Men ser man på den norske kurven for navnet, er den synkende også her, ifølge SSB. Om det skyldes påvirkningen fra USA er vanskelig å si, men det er uansett verdt å sende en varm tanke til det tradisjonsrike navnet, neste gang du hører noen på bussen beklage seg: «Hun er såååå Kærren».

NAVNET KAREN: Huffington Post skriver at navnet i 2020 hadde sin laveste popularitet siden 1929. FOTO: NTB
NAVNET KAREN: Huffington Post skriver at navnet i 2020 hadde sin laveste popularitet siden 1929. FOTO: NTB Vis mer

– Karen er en drittsekk

Det hører med til historien ikke alle vil gi Cook «æren» for at Karen brukes som et nedsettende begrep. Enkelte vil ha det til at filmen «Mean Girls» er årsaken, der Amanda Seyfried spiller figuren Karen Smith.

Men uansett opprinnelse kan det synes som om skaden allerede er skjedd. Ifølge Yahoo News faller Karen på statistikker flere steder i verden, blant annet i en undersøkelse der 6000 britiske foreldre ble spurt om hvilke navn de aldri ville drømt om å gi barnet. Ifølge The New Zealand Herald har navnet Karen falt i popularitet også der.

For alle norske Karen-er er det imidlertid en trøst at uttalen er såpass forskjellig fra amerikansk, at man ved første ørekast ikke risikerer å bli tatt for å være en Kærren.

Verre var det med stakkars Sue.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer