Andre verdenskrig

Nazistenes ariske prakteksemplar var jødisk jentebaby

Fikk aldri vite at fotografen lurte med bilde av jødiske Hessy Levinson i fotokonkurranse.

ANDRE VERDENSKRIG: I dag befinner en originalversjon av nazimagasinet Sonne ins Haus seg på Vashem Holocaust memorial museum i Israel. Det var den jødiske jenta Hessy Levinsons som ble plukket ut som «Den vakreste ariske babyen». FOTO: NTB scanpix
ANDRE VERDENSKRIG: I dag befinner en originalversjon av nazimagasinet Sonne ins Haus seg på Vashem Holocaust memorial museum i Israel. Det var den jødiske jenta Hessy Levinsons som ble plukket ut som «Den vakreste ariske babyen». FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

For nazistene som utarbeidet og formet Det tredje riket på 30- og 40-tallet, og som hadde en visjon om at verden kun skulle bestå av mennesker (helst rene tyskere) fra den ariske rase, var det et ledd i propagandaføringen å lage en form for veileder for hvordan den ariske rase skulle være.

I 1935 ble det lansert et nummer av nazimagasinet Sonne ins Haus (Sol i huset, på norsk), som skulle opplyse nazistene og det tyske folk om hva som var «korrekt» måte å leve på - og se ut på.

Utgaven ble viet til temaet «Den vakreste ariske babyen», og på coveret smiler en rund trulte med sjarmerende bollekinn og årvåkent blikk. Ifølge nazimagasinet var denne jenta selve oppskriften på den mest perfekte ariske babyen, og sto som et ideal for de kommende ariske nazifamiliene.

Problemet var bare at propagandaminister Joseph Goebbles og hans folk innad i magasinet Sonne ins Haus, ikke hadde fått med seg at den lille ariske babyen faktisk var en jødisk jentebaby - som etter sigende var så langt unna den ariske rase som man kunne få det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer