Andre verdenskrig

Nazistenes ariske prakteksemplar var jødisk jentebaby

Fikk aldri vite at fotografen lurte med bilde av jødiske Hessy Levinson i fotokonkurranse.

ANDRE VERDENSKRIG: I dag befinner en originalversjon av nazimagasinet Sonne ins Haus seg på Vashem Holocaust memorial museum i Israel. Det var den jødiske jenta Hessy Levinsons som ble plukket ut som «Den vakreste ariske babyen». FOTO: NTB scanpix
ANDRE VERDENSKRIG: I dag befinner en originalversjon av nazimagasinet Sonne ins Haus seg på Vashem Holocaust memorial museum i Israel. Det var den jødiske jenta Hessy Levinsons som ble plukket ut som «Den vakreste ariske babyen». FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

For nazistene som utarbeidet og formet Det tredje riket på 30- og 40-tallet, og som hadde en visjon om at verden kun skulle bestå av mennesker (helst rene tyskere) fra den ariske rase, var det et ledd i propagandaføringen å lage en form for veileder for hvordan den ariske rase skulle være.

I 1935 ble det lansert et nummer av nazimagasinet Sonne ins Haus (Sol i huset, på norsk), som skulle opplyse nazistene og det tyske folk om hva som var «korrekt» måte å leve på - og se ut på.

Utgaven ble viet til temaet «Den vakreste ariske babyen», og på coveret smiler en rund trulte med sjarmerende bollekinn og årvåkent blikk. Ifølge nazimagasinet var denne jenta selve oppskriften på den mest perfekte ariske babyen, og sto som et ideal for de kommende ariske nazifamiliene.

FAKSIMILE: Slik så utgaven av nazimagasinet Sonne ins Haus ut. Det ble publisert i 1935, og var et av få lovlige magasiner på den tiden. FOTO: Wikimedia Commons
FAKSIMILE: Slik så utgaven av nazimagasinet Sonne ins Haus ut. Det ble publisert i 1935, og var et av få lovlige magasiner på den tiden. FOTO: Wikimedia Commons Vis mer

Problemet var bare at propagandaminister Joseph Goebbles og hans folk innad i magasinet Sonne ins Haus, ikke hadde fått med seg at den lille ariske babyen faktisk var en jødisk jentebaby - som etter sigende var så langt unna den ariske rase som man kunne få det.

Den lille jenta het Hessy Levinsons, og var født av de latviske jødene Jacob og Pauline Levinsons som hadde flyktet til Berlin i 1928. De drømte om å slå seg opp som sangere i den tyske hovedstaden. Men visste lite om hva fremtiden hadde å bringe.

Bare fem år etter at de kom til Berlin, kom Hitler til makten - og verden ble aldri det samme igjen.

Fotografen fikk i oppdrag å plukke ut ariske babyer til skjønnhetskonkurranse

Hessy ble født 17. mai 1934, og da hun var fylt ett år ønsket den stolte moren Pauline å forevige sin datter hos en av byens mest populære fotografer, nemlig Hans Ballin.

Bildene ble tatt, og Pauline dro hjem med de fine fotografiene av ettåringen. Fotografiet fikk hedersplassen på pianoet i hjemmet til den lille familien på tre.

Men lite visste Pauline at datteren etter hvert skulle bli forsidepike på et nazimagasin - og distribueres til de tusen nazistiske hjem.

Fotograf Hans Ballin hadde nemlig fått i oppdrag å plukke ut deltakere til magasinets ariske skjønnhetskonkurranse - og bestemte seg for å lure med seg et av fotografiene av den jødiske jenta Hessy i samlingen.

GJORDE HVA DE BLE FORTALT: En håndplukket, arisk barneflokk hilser Der Fürer med den karakteristiske armbevegelsen. Hitler var opptatt av at ariske barn skulle få ideologi inn under huden så tidlig som mulig. FOTO: NTB
GJORDE HVA DE BLE FORTALT: En håndplukket, arisk barneflokk hilser Der Fürer med den karakteristiske armbevegelsen. Hitler var opptatt av at ariske barn skulle få ideologi inn under huden så tidlig som mulig. FOTO: NTB Vis mer

Etter å ha studert de nøye utvalgte fotografiene, gikk magasinets nazister for portrettet av den lille, søte jenta med de runde bollekinnene. Et prakteksemplar av en arisk baby, mente de, og slik vi ønsker at våre kommende generasjoner skal se ut.

Fotograf Ballin må nok ha trukket på smilebåndet, da konklusjonen ble den at den jødiske jenta han hadde sneket med i utvelgelsesprosessen, skulle pryde forsiden av nazimagasinet.

- Jeg ønsket latterliggjøre nazistene

Det var ved en tilfeldighet at jentas mor Pauline Levinsons ble gjort oppmerksom på hvor fotografiet av datteren hadde funnet veien.

Hushjelpen hadde sett nazimagasinet, som var et av få blader tillat på den tiden, og hevdet hardnakket at lille Hessy var på forsiden av magasinet. Moren Pauline trodde ikke på det hushjelpen sa, og ga henne penger slik at hun kunne kjøpe en utgave av magasinet til henne.

- Mine foreldre var skrekkslagne, og forsto ikke hvordan det kunne ha seg at jeg var på coveret. Mor dro sporenstreks til fotografen for å undersøke saken, fortalte Hessy, i dag med etternavnet Taft, til United States Holocaust Memorial Museum i 1990.

DE ARISKE BARNA: Hitler var opptatt av de ariske barna, og at de skulle få riktig skolering gjennom Hitlerjugend. FOTO: NTB
DE ARISKE BARNA: Hitler var opptatt av de ariske barna, og at de skulle få riktig skolering gjennom Hitlerjugend. FOTO: NTB Vis mer

Og i fotoatelieret fortalte fortograf Ballin som sant var, at han hadde fått i oppdrag å samle inn fotografier av passende ariske babyer, og hadde moret seg over det faktum at han hadde lagt ved bildet av Hessy - og at nazistene hadde valgt det ut som coverbaby.

Moren spurte ham om han var klar over at babyen var jødisk, og da smilte fotograf Ballin fra øre til øre.

- Å ja da, jeg ville bare tillate meg selv å more meg litt gjennom å utføre denne spøken. Og som du ser, jeg hadde rett, av alle babyene valgte de ut denne som Den perfekte arier. Jeg ønsket latterliggjøre nazistene, forklarte fotografen til ettbarnsmoren.

Og dette var en forklaring familien Levinsons kunne leve med. Også de moret seg over at deres jødiske datter var forsidepike på et nazimagasin, men turte likevel ikke å si noe om saken før lenge etter krigen.

Emigrerte til Cuba og siden USA

I 1990 donerte Hessy Taft det originale magasinet, som hushjelpen kjøpte til moren Pauline for å vise hva hun hadde kommet over, til Yad Vashem Holocaust Memorial i Israel.

Da krigen brøt ut flyktet Levinsons-familien etter hvert til Paris, og siden til Bordaux. Faren Jacob klarte til slutt å få kona og barna over til Cuba.

Etter krigen, i 1948, emigrerte de til New York. Her har Hessy siden bodd og arbeidet som kjemiprofessor. Hun er gift med matematiker Earl Jay Taft (89). Hessy er i dag 86 år gammel.

Øvrige kilder: Yad Vashem og Washington Post

HISTORISK: Hessy Levinsons, i dag med etternavnet Taft, åpnet opp om familiehistorien til United States Holocaust Memorial Museum i 1990. VIDEO: USHMM Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer