Avliver julemyte?

Nei, Jesus ble ikke født på julaften

Kun en praktisk anordning gjør at vi i dag ikke spiser juleribba i hagen på varme sommerkvelder, mener forskere.

DATOSURR? Forskere hevder at datoen for Jesu fødselsdag ble til da nye tradisjoner møtte gamle i romertiden. FOTO: NTB
DATOSURR? Forskere hevder at datoen for Jesu fødselsdag ble til da nye tradisjoner møtte gamle i romertiden. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Julaften er bursdagen over alle, og fra barnsben av har vi lært at 24. desember er dagen feirer vi Jesu fødselsdag.

Og for en bursdag!

Få kan skilte med en like heidundrende fest, på tvers av landegrenser, tidssoner, folkeslag og mattradisjoner, og ingen andre, levende eller døde, har vel fått sin fødsel like fyldig beskrevet som Jesusbarnet, da han kom til verden i en stall den 24. desember.

Ganske spektakulært, med tanke på at Jesus faktisk kan ha blitt født … 28. mars!

Eller i 17. juni. Eller i september ...

Etter å ha gått tilbake i gamle skrifter, og analysert både årstid, klima og himmellegemer, mener forskerne å ha funnet indikasjoner på at er rekke datoer kan være aktuelle for frelserens fødselsdag.

Vårbarn

Da forskning.no skrev om Jesu bursdag i 2019, fortalte forsker Agnes Tothne Mihálykó fra Universitetet i Oslo at det står lite i Bibelen om når Jesus ble født. Faktisk står det veldig lite om barndommen hans i det hele tatt, og forskerne har derfor gått til andre kilder.

Ifølge Mihálykó har man funnet den første datoen for Jesu fødsel i en tekst forfattet av en biskop mer enn 200 år etter at Jesus levde. I teksten fremkommer det at Jesus ble født den 28. mars, altså mens sevja stiger i busker og trær og kveldene er lyse og fine her nord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer