Avliver julemyte?

Nei, Jesus ble ikke født på julaften

Kun en praktisk anordning gjør at vi i dag ikke spiser juleribba i hagen på varme sommerkvelder, mener forskere.

DATOSURR? Forskere hevder at datoen for Jesu fødselsdag ble til da nye tradisjoner møtte gamle i romertiden. FOTO: NTB
DATOSURR? Forskere hevder at datoen for Jesu fødselsdag ble til da nye tradisjoner møtte gamle i romertiden. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Julaften er bursdagen over alle, og fra barnsben av har vi lært at 24. desember er dagen feirer vi Jesu fødselsdag.

Og for en bursdag!

Få kan skilte med en like heidundrende fest, på tvers av landegrenser, tidssoner, folkeslag og mattradisjoner, og ingen andre, levende eller døde, har vel fått sin fødsel like fyldig beskrevet som Jesusbarnet, da han kom til verden i en stall den 24. desember.

Ganske spektakulært, med tanke på at Jesus faktisk kan ha blitt født … 28. mars!

Eller i 17. juni. Eller i september ...

Etter å ha gått tilbake i gamle skrifter, og analysert både årstid, klima og himmellegemer, mener forskerne å ha funnet indikasjoner på at er rekke datoer kan være aktuelle for frelserens fødselsdag.

Vårbarn

Da forskning.no skrev om Jesu bursdag i 2019, fortalte forsker Agnes Tothne Mihálykó fra Universitetet i Oslo at det står lite i Bibelen om når Jesus ble født. Faktisk står det veldig lite om barndommen hans i det hele tatt, og forskerne har derfor gått til andre kilder.

Ifølge Mihálykó har man funnet den første datoen for Jesu fødsel i en tekst forfattet av en biskop mer enn 200 år etter at Jesus levde. I teksten fremkommer det at Jesus ble født den 28. mars, altså mens sevja stiger i busker og trær og kveldene er lyse og fine her nord.

Høsten!

Andre igjen hevder at Jesus kan ha blitt født i september. Forskerne har nemlig sett på beskrivelser i bibelen, og knyttet dem opp mot typisk årstidsavhengig aktivitet. For eksempel står det i Det Nye Testamentet at gjetere passet på dyrene sine utendørs den natten Jesus ble født. Gitt klima, og kanskje dyrevelferd og fôrtilgang, mener forskere at dette er noe man ikke ville gjort i kulda i desember, men heller fra mars og frem til september.

VINTER I BETLEHEM: Vinter og snø landsbyen Tuqu, i drøy mil sørøst for Betlehem. FOTO: NTB
VINTER I BETLEHEM: Vinter og snø landsbyen Tuqu, i drøy mil sørøst for Betlehem. FOTO: NTB Vis mer

Et raskt søk på klima i Betlehem støtter muligens opp under teorien. Værdata viser at det i Betlehem i desember er gjennomsnittlige 11 regndager, 1 snødag, og normal minimumstemperatur er i gjennomsnitt 7 grader.

Andre har stilt seg kritiske til denne teorien, med begrunnelsen av vintrene var mildere i oldtiden.

Kaldt i krybba

«Det skjedde i de dager» står det i juleevangeliet og alle husker vi vel romerske keiser Augustus som krevde at alle skulle la seg innskrive i manntall. Noen av oss har kanskje til og med hatt en rolle i julespillet på barneskolen, og trøkket til ekstra på replikken: «Herberget er fullt!».

BESTEMT TYPE: Keiser Augustus krevde at alle skulle innskrives i manntall. For enkelte ble veien lang å gå. FOTO: NTB
BESTEMT TYPE: Keiser Augustus krevde at alle skulle innskrives i manntall. For enkelte ble veien lang å gå. FOTO: NTB Vis mer

Registreringen hos myndighetene foregikk i de større byene, noe som sendte Josef og høygravide Maria ut på en lengre reise på eselryggen. Enkelte historikere mener imidlertid at en keiser ikke ville bedt folk om å legge ut på en slik reise midt på vinteren, og at datoen for Jesu' fødsel dermed ikke er riktig.

Magisk stjerne?

Et annet poeng som er blitt trukket frem som bevis for at Jesus ble født på julaften, er selveste Betlehemstjerna.

Den som lyste så sterkt over stallen der Jesus ble født, og viste vei for gjeterne og de tre vise menn.

GUDS LYS? Eller planetenes stilling? Om sistnevnte stemmer kan Jesus faktisk ha vært født på en helt annen dato enn på julaften. FOTO: NTB
GUDS LYS? Eller planetenes stilling? Om sistnevnte stemmer kan Jesus faktisk ha vært født på en helt annen dato enn på julaften. FOTO: NTB Vis mer

Astronomer har sett nærmere på det lysende himmelfenomenet, og mener at Jesus ut fra planetenes stilling kan ha blitt født den 17. juni i år 2.

Denne datoen sto nemlig planetene Venus og Jupiter i en posisjon som gjorde at det oppsto et spesielt sterkt lys på himmelen. Og dette lyset mener forskerne altså skal ha vært lyset gjeterne så, skriver forskning.no.

Julefeiring i juni

Så hvorfor har man da lagt Jesu fødsel til vinterstid, midt i mørkeste desember? Når vi kanskje kunne feiret jul midt på sommeren, mens bjørka sprang, sola skinte til midnatt og det sildret i bekker og far?

Svaret er romerne.

Før kristendommens inntog hadde nemlig de gamle romerne allerede en storslått feiring for de tallrike gudene sine, og den 25. desember, den korteste dagen på året, feiret de at sola snudde. Festivalen hadde navnet Dies Natalis Solis Invicti, «fødselsdagen til den ubeseirede sol».

Da kristendommen fikk fotfeste, og de romerske gudene skulle bort, hevder forskere at man fant det strategisk lurt å legge feiringen av Jesu fødsel til samme dag som soldagen. Festen var da den samme som folk var vant med, bare at innholdet ble byttet ut, skriver forskning.no

Skål for Jesus!

Det samme skal ha skjedd her nord. Nordboere feiret allerede jólablótet, en norrøn offerfest, med øl og slaktede griser, og da kristendommen kom til landet passet det bra å bytte ut innholdet i jólablótet med Jesu fødsel.

KRISTEN SKÅL: Jesus, sier du? Ikke Tor og Odin? Ja ja, godt var det uansett. FOTO: NTB
KRISTEN SKÅL: Jesus, sier du? Ikke Tor og Odin? Ja ja, godt var det uansett. FOTO: NTB Vis mer

Der vi før hadde skålt i juleøl for Tor, Odin, Njord og Frøy, hevet vi nå mjødfatet og drakk til Kristus og Marias ære. skriver forskning.no.

Ingen juleskam

Det hører med til historien at flere teologer, deriblant pave Benedict XVI skal har utfordret teorien om Jesu alternative fødselsdager.

Ett som er sikkert, er imidlertid at år for år i den moderne tid har julefeiringen begynt stadig tidligere. Drevet av handelsstanden som knapt har pakket bort Halloween før julen rulles ut, og radiokanaler som tilbyr julemusikk non stop allerede fra høsten.

INGEN JULESKAM: Mariah Carey og nissen sparer ikke på konfekten når de gleder seg til jul. Her fra en konsert i New York i 2016, under fremføringen av All I Want for Christmas. FOTO: NTB
INGEN JULESKAM: Mariah Carey og nissen sparer ikke på konfekten når de gleder seg til jul. Her fra en konsert i New York i 2016, under fremføringen av All I Want for Christmas. FOTO: NTB Vis mer

Med forskernes antydninger om at Jesus ikke ble født på julaften, skulle det imidlertid ikke være noen grunn til å føle på juleskam. Ikke engang om du tar deg selv i å nynne med på «All I want for Christmas» på senhøsten. Eller på 17. juni.

Eller til og med 28. mars.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer