Kols

Nesten 3 av 4 vet ikke at de har kols

Rita Andersen (53) trodde pusteproblemene var astma.

TRODDE KOLS VAR ASTMA: Rita Andersen fikk store problemer med pusten, og trodde det var astmaen som hadde forverret seg. Det viste seg å være kols.  Foto: Ellen Johanne Jarli
TRODDE KOLS VAR ASTMA: Rita Andersen fikk store problemer med pusten, og trodde det var astmaen som hadde forverret seg. Det viste seg å være kols. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – 20 000 nordmenn får kols årlig, og beregninger viser at nærmere400 000 nordmenn har kols, 250 000–300 000 uten å vite om det, sier Olav Kåre Refvem, lungespesialist og medisinsk rådgiver i LHL og tidligere direktør ved Glittreklinikken.

Det er viktig å få påvist kols tidlig, da kan man gjøre mye mer for å snu utviklingen.

Med astma kan du bli helt bra i perioder, det er ikke mulig ved kols.

Lungefunksjonen er varig nedsatt, men utviklingen kan bremses. I første rekke gjelder det å kutte ut røyken og skjerme seg fra miljøer med mye støv og forurensning. 

– I andre rekke vil medisiner hjelpe. Noen merker god effekt, andre ikke, så det gjelder å prøve seg frem til riktig medisinering, sier Refvem.

Viktig å trene

Mange merker at det blir slitsomt å bevege seg, og blir inaktive. Dermed legger man på seg, og det blir enda tyngre å være aktiv. 

– Det er viktig å trene, enten alene, i grupper eller ved et opplegg tilpasset den enkelte, som ved Glittreklinikken. Intervalltrening er bra. Du henter deg inn mellom øktene. Styrketrening er også smart, du får bedre muskelfunksjon og økt oksygenopptak. Gå tur og prøv deg frem. Blir det for tungt, be om råd fra lege og fysioterapeut, sier Refvem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer