Alkohol rundt barn:

Nesten 40 prosent av kvinner har reagert på venners alkoholbruk rundt barn

Slik går du frem om du er bekymret for et barn.

VIKTIG Å GRIPE INN: Selv om det kan være vanskelig, er det viktig å ta grep dersom du er bekymret for et barn. FOTO: NTB Scanpix
VIKTIG Å GRIPE INN: Selv om det kan være vanskelig, er det viktig å ta grep dersom du er bekymret for et barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Barn i hele Norge har i disse dager sommerferie. Mange koser seg hjemme, på sydenferie, på hytta eller på campingplassen. Men, ikke alle barn får den sommeren de kanskje hadde drømt om. Mange barn opplever nemlig at mamma eller pappa drikker mer enn de burde. Og dét er det flere som reagerer på.

Alkoholvettorganisasjonen Av-og-til har nylig gjort en undersøkelse om drikking rundt barn i ferien. I undersøkelsen, som er gjort av Respons Analyse for Av-og-til, ble 2317 personer fra hele landet spurt følgende:

Er det personer i din omgangskrets som du synes har drukket for mye alkohol ved én eller flere anledninger der det har vært barn til stede?

Undersøkelsen viste at nesten 40 prosent av kvinner, og 29 prosent av menn, har reagert på andres alkoholbruk rundt barn.

Disse tallene kan virke skremmende. Men det er også positivt at vi reagerer når voksne drikker for mye foran barna, mener Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i Av-og-til.

– Det betyr at flere av oss forstår at barn kan oppleve voksnes alkoholbruk som ubehagelig og skremmende. Barn merker endring tidligere enn vi voksne tror, og når vi drikker selv svekkes vår egen evne til å oppfatte barnas signaler. Vi oppfordrer alle som ser barn som sliter om å lytte til magefølelsen og ta grep, sier Eriksrud.

LES OGSÅ: - De færreste av oss ville tatt med barna i bilen og satt oss beruset bak rattet, og dette burde også gjelde for båt

Flest kvinner som reagerer

Undersøkelsen viser at det er flest kvinner som reagerer på andres alkoholbruk rundt barn. Eriksrud forklarer at Av-og-tils undersøkelser viser at kvinner drikker mindre enn menn generelt, og de drikker mindre enn menn i situasjoner der det er barn tilstede. Denne tendensen har vært tydelig i flere år.

- Vi ser også at menn har mer liberale holdninger til alkohol enn kvinner. De er mindre kritiske til å drikke alkohol når det er barn til stede, og de mener man kan drikke flere alkoholenheter enn det kvinner gjør, sier Eriksrud.

Denne tendensen gjelder også andre høytidsdager og ferier, som julaften, 17. mai eller sydenferien. Derfor er det ikke så rart at det også er flere kvinner som reagerer på andres alkoholbruk, sier Eriksrud.

- Derfor er det ekstra viktig at foreldre snakker sammen om alkoholbruk rundt barn i ferien. Har man som mamma og pappa veldig ulik oppfatning av hvor mye som er ok, kan det være lurt å ta samtalen før man er nede i det andre eller tredje glasset.

Videre sier Eriksrud at hun tror kvinner generelt har et alkoholforbruk som er mer i tråd med det barna ønsker seg. Når Av-og-til spør barn og unge hvor mye de tenker det er greit at voksne drikker rundt barn, sier det store flertallet at de mener voksne bør drikke null, ett eller maks to glass.

- Og selv om de fleste pappaer også holder seg på dette nivået, ser vi at kvinnenes alkoholvaner nok ligger enda nærmere barnas ønskeliste enn det mennenes gjør.

UENIGE: – Familier er forskjellige, og mange vil oppleve at de som er på ferie sammen har ulike grenser når det kommer til drikking foran barn, sier Randi Hagen Eriksrud. FOTO: Shutterstock
UENIGE: – Familier er forskjellige, og mange vil oppleve at de som er på ferie sammen har ulike grenser når det kommer til drikking foran barn, sier Randi Hagen Eriksrud. FOTO: Shutterstock Vis mer

Ta kontakt med barnet

Det er dessverre ikke sjelden at barn opplever at foreldrene drikker for mye alkohol. Ifølge Av-og-til opplever nesten et av ti barn at mamma eller pappa drikker for mye, og at barna er enda mer avhengige av foreldrene sine på ferie.

Eriksrud mener det er viktig at de som skal på ferie sammen snakker om alkohol.

– Familier er forskjellige, og mange vil oppleve at de som er på ferie sammen har ulike grenser når det kommer til drikking foran barn. Derfor oppfordrer vi voksne til å ta praten nå, før ferien starter, sier hun.

Av-og-til får hvert år tilsendt mange anonyme historier fra mennesker som har vokst opp med foreldre som drakk for mye. Eriksrud forklarer at mange av disse forteller at det aller verste var at ingen voksne våget å gripe inn.

– Det er viktig å vise barna at man bryr seg. Hvis det er et barn du kjenner, eller et barn som er en del av reisefølget ditt, er mitt råd å ta kontakt med barnet. Spør hvordan det går, og vær villig til å lytte til svaret, avslutter Eriksrud.

Se Av-og-tils råd for hvordan du kan gå frem i slutten av artikkelen.

LES OGSÅ: 6 tegn på at du er i ferd med å utvikle et alkoholproblem

Slik vet du om du bør si i fra

Psykologspesialist Ingrid Sønstebø mener det er grunn til å reagere hvis foreldre drikker mer enn «et glass til maten».

- Alkoholbruk rundt barn blir lett ugreit. De voksne blir ofte mer høylytte, ler annerledes, kanskje blir de sintere og mindre tålmodige enn ellers. Det reagerer barn veldig lett på. Barn syns det er ubehagelig når de voksne blir synlig beruset, og mange blir utrygge og redde, sier Sønstebø til KK.

Hun trekker også frem den svekkede dømmekraften alkoholpåvirkning gir. Det skal ikke veldig mye alkohol til før hemningene dempes og vi vurderer situasjoner annerledes enn vi ville gjort som edru, påpeker hun.

- Foreldre som er påvirket av alkohol kan passe dårligere på barna enn de gjør i edru tilstand, reagere uheldig og ta avgjørelser som går ut over barna.

Hun mener det er viktig å si i fra dersom vi ser foreldre som er synlig beruset og/eller utviser svak dømmekraft mens barna er til stede, hvis det er nødvendig. Men dette er ikke alltid bare lett:

- Foreldrene kan bli sinte. Mange tør ikke si ifra. Kanskje er man redd det i neste rekke kan gå ut over barnet. Hvis du klarer å si ifra, er det fint. Er du virkelig bekymret, vet hvem foreldrene er og ikke våger å ta det opp med dem eller det ikke hjelper å si ifra, er det viktig at du melder fra til barneverntjenesten, sier Sønstebø, og fortsetter:

- Barnevernet undersøker, vurderer om det er grunn til bekymring og setter eventuelt inn tiltak. Er situasjonen slik at barnet trenger umiddelbar hjelp, kan du ringe barnevernvakten eller politi. Barnet du bekymrer deg for lever kanskje med rus til daglig og trenger at situasjonen endres. Din melding kan bidra til det.

Slik kan du gå frem hvis du er bekymret

Du har kanskje selv opplevd å se fulle foreldre på flyet til syden eller hørt naboers store sommerfester med barn til stede? Det kan være vanskelig å vite hvordan man kan gripe inn.

Om du er bekymret for et barn, har Av-og-til noen råd til hvordan du kan gå frem:

  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer.
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre?
  • Si ifra til ansvarspersoner, som for eksempel lærer, helsesykepleier, kabinpersonale eller hotellansatte.
  • Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med. Den når du på 116 111 om du ringer fra Norge, og +47 954 11 755 om du ringer fra utlandet.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer