Nice

Nice for alle sanser

Med sin stemningsfulle bykjerne, gode spisesteder og lange strand har byen alt hva hjertet kan begjære. Her er gode tips til hva du kan gjøre!

NICE - FRANKRIKES PERLE: Nice er en fantastisk by å reise til nå om høsten - sommeren lever lenge der.  Foto: Shutterstock
NICE - FRANKRIKES PERLE: Nice er en fantastisk by å reise til nå om høsten - sommeren lever lenge der. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Flyr du fra Oslo til Nice tar turen i underkant av tre timer. Det er altså ikke langt til denne sørfranske byen!

Og både i september og oktober er det stort sett behagelige temperaturer. 

Vil du bare slappe av ved sjøen, lytte til bølgene og se på utsikten, så er det et veldig godt alternativ.

Men ta deg gjerne tid til å utforske andre deler av byen - her venter nemlig mye fint på deg!

Nesten uendelig: Nice kan skilte med fem kilometer bystrand. Foto: Shutterstock
Nesten uendelig: Nice kan skilte med fem kilometer bystrand. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Ferie på den franske rivieraen?

Nostalgi i Gamlebyen

Sjarmerende: I den gamle bydelen, Vieux Nice, finner du kunstgallerier, spesialbutikker og delikatesseforretninger, så shoppemulighetene er gode! Foto: Jytte Boch
Sjarmerende: I den gamle bydelen, Vieux Nice, finner du kunstgallerier, spesialbutikker og delikatesseforretninger, så shoppemulighetene er gode! Foto: Jytte Boch Vis mer

Nice er en attraktiv by for turister der den ligger innrammet av Middelhavet på den ene siden og fjell på den andre. Her er det strand, god mat og kunst i verdensklasse.

Fram til 1860 var byen under italiensk herredømme, og det ses tydelig i den gamle bykjernen, Vieux Nice.

Du kan slentre rundt i sjarmerende smug langs fargerike bygninger med blomster og klesvask hengende fra balkongene.

Du finner gallerier og delikatessebutikker side om side med kafeer og små, familieeide spisesteder, hvor det serveres spesialiteter med det beste fra det provençalske og italienske kjøkkenet.

Stemningen er avslappet og nesten landsbyaktig, med utendørsservering ved de små bordene på torgene og langs det store markedet Cours Saleya, hvor du kan kjøpe ost, pølser, brød og all slags frukt og grønt.

LES OGSÅ: Her er det sommer hele høsten

Ta deg en spisepause!

Det store mat- og blomstermarkedet Cours Saleya ligger mellom den gamle bydelen og stranden. Her kan du finne gode oljer og krydder.

Hver mandag er det loppe- og antikvitetsmarked på plassen. Du kan gjøre gode funn, men prisene er for det meste høye. På dagtid kan du følge den livlige handelen fra kafeene, og på kveldstid rigges bodene ned, så det blir plass til utendørsservering.

Hos La Maison Auer kan du kjøpe kandiserte frukter og sjokolader i alle slags varianter. Kjøp også med butikkens marmelade hjem, og ta med deg byens beste og sprøeste pain au chocolat på veien. (Adressen er La Maison Auer, 7 rue Saint-François de Paule, Vieux Nice).

Spesialiteter: Marmelade, oster og eddiker er bare noe av det du finner på Cours Saleya, markedet i gamlebyen. Foto: Jytte Boch
Spesialiteter: Marmelade, oster og eddiker er bare noe av det du finner på Cours Saleya, markedet i gamlebyen. Foto: Jytte Boch Vis mer

I sjokoladebutikken LAC kan du kjøpe fargerike makroner, slik bare franskmennene kan lage dem. Prøv også sorbetene og lekre dessertkaker i intense sjokoladevarianter. (Butikken ligger i 12 rue de la Préfecture, Vieux Nice og også to andre steder i byen).

Det er mange gode kaffesteder i Nice, som Brülerie de Cafés Indien, som selger både kaffebønner, te og sjokolade. (Du finner dem to steder i Vieux Nice: 35 rue Pairoliére og 2 rue Sainte Réparate).

LES OGSÅ: Reis, spis og nyt!

Hos Al’Olivier kan du kjøpe de deiligste oljer og eddiker i utallige smaksvarianter, i elegante flasker. (Adressen er 7 rue Saint-François de Paule, Vieux Nice).

Gourmetis og semifrosne iskaker får du hos Oui, Jelato. (Adressen er 5 rue de la Préfecture).

LES OGSÅ: Oppskrift på fransk lammegryte!

Det «nye» Nice er også fint

Utenfor den gamle bykjernen ligger det «nyere» Nice, med store, flotte plasser, bygget i la belle époque-perioden fra slutten av 1800-tallet til 1914.

Byens hjerte: Bygningene på Place Masséna har kolonnader i rødlige farger, karakteristisk for Nice. I gågatene bak plassen ligger bulevardene med designbutikker. Foto: Jytte Boch
Byens hjerte: Bygningene på Place Masséna har kolonnader i rødlige farger, karakteristisk for Nice. I gågatene bak plassen ligger bulevardene med designbutikker. Foto: Jytte Boch Vis mer

De lange bulevardene har dekorative hus, pyntet med friser, kupler og ornamenter,og med fantastiske smijerns-balkonger. Rundt Place Masséna finner du gågater med designerbutikker.

LES OGSÅ: Derfor blir du syk av flyreisen

Strand og kultur hører med

Nice ligger helt nede ved vannet. Strandpromenaden, Promenade des Anglais, strekker seg langs Middelhavet med en fem kilometer lang strand. Her kan du slå deg ned på stoler og benker og nyte utsikten, eller legge deg på stranden og nyte badelivet.

Finn roen: Ikke langt fra bygatene kan sitte på en benk og stirre ut over havets uendelighet. Foto: Jytte Boch
Finn roen: Ikke langt fra bygatene kan sitte på en benk og stirre ut over havets uendelighet. Foto: Jytte Boch Vis mer

Vær oppmerksom på at det ikke er sandstrand i Nice, men rullestein og grus.

Trenger du et kulturelt avbrekk, ta bussen opp til byens nordlige del, Cimiez, og besøk museene med blant andre Matisse og Chagall. Det lille turisttoget går fra Promenade des Anglais hver halvtime. Det tar deg rundt i gamlebyen, til havnen og opp på Colline du Château og tilbake i løpet av 45 minutter.

Blir byen for varm, kan en båttur anbefales. De forskjellige båtrutene har avgang fra den gamle havnen, og kan bestilles på trans-cote-azur.com, eller direkte i havnen (Port de Nice, Quai Lunel).

LES OGSÅ: Mindre stress og mer livslyst!

Du kan seile til Cannes, St. Tropez, Monaco eller øya Ste-Marguerite. Eller du kan bli med på båtturen langs Nice og rundt i bukta ved Villefranche og Cap Ferrat.

Guiden peker ut sommerhusene til både Mick Jagger, Tina Turner, Sean Connery og Bill Gates.

Nyt de grønne oasene!

Nice har mange grønne lunger. Place Masséna er byens sentrum med sine parker og rekreasjonsområder. På den lille høyden Colline du Château, mellom den gamle bykjernen og havnen, kan du spise lunsj under parkens trær eller nyte utsikten over byen og havet.

Baronesse Ephrussi de Rothschilds villa på halvøya Cap Ferrat har Côte d’Azurs vakreste park, med flere temahager på sine sju hektar. Huset er bygget på det høyeste og smaleste stedet på halvøya, så det er fabelaktig utsikt til begge sider.

LES OGSÅ: Slik bør du plante, dele og flytte stauder

Fontenene foran det rosa «bløtkakehuset» styres av klassisk musikk og skifter hele tiden karakter. Huset er åpent som museum og er verdt et besøk.

Fin gåtur: Smuglerstien går rundt pynten på halvøya Cap Ferrat. Foto: Jytte Boch
Fin gåtur: Smuglerstien går rundt pynten på halvøya Cap Ferrat. Foto: Jytte Boch Vis mer

Etterpå anbefales en gåtur langs spissen av Cap Ferrat på Smuglerstien, le Chemin des Contrebandiers. Den korte ruten tar en times tid og ender ved havnen i St. Jean, hvor du kan spise lunsj. Den lange ruten begynner ved fyret på Cap Ferrat og tar tre timer hele veien rundt halvøya.

En av de største grønne oasene er Jardin Albert I ved Place Masséna. Det strekker seg i et langt belte med et enormt vassebasseng for barn og voksne, som med jevne mellomrom forandrer seg til fontener. Herfra kan du gå ned til trappene til Colline du Château, eller ankomme standsmessig med heisen.

LES OGSÅ: 9 tips for en vakker hage

Her spiser du deg glad:

Det legendariske femstjernershotellet Le Negresco har to restauranter. Le Chantecler er Nices fineste restaurant, med to Michelin-stjerner. Den er for gourmeter med orden på gullkortet. Negrescos andre restaurant, La Brasserie Rotonde, har et fantastisk interiør, som ligner et sirkustelt med malte trehester og en lirekasse. Her serveres mat til mer rimelige priser. (Adressen er 37 Promenade des Anglais).

Fargerikt: Restaurant La Brasserie Rotondes fantastiske interiør ligner et sirkustelt. Foto: Jytte Boch
Fargerikt: Restaurant La Brasserie Rotondes fantastiske interiør ligner et sirkustelt. Foto: Jytte Boch Vis mer

Bistrot d’Antoine: Berømt for sin risotto og sine lokale retter. Bestill bord når du ankommer byen, det er alltid kø utenfor. (Den ligger i 27 rue de la Préfecture, Vieux Nice).

Café de Turin: Stedet har servert skalldyr siden 1908. Sjømaten serveres på is, kun med sitron til. Enkelt og smakfullt. (Ligger i  5 Place Garibaldi).

Brasserie Carré Llorca: Nytt gourmetspisested som serverer velsmakende retter, estetisk anrettet. Den treetasjes restauranten er helt spesielt innredet, og her får du høy kvalitet for en liten penge. Dessertkakene presenteres ved bordene. (Adressen er 3 rue de la Préfecture, Vieux Nice).

Chez Palmyre: Familieeid siden 1926, lokalt og veldig populært. Bestill bord, det er alltid fullt hus. (Adressen er 5 rue Droite, Vieux Nice).

L’Escalinada: Nice-spesialiteter, god mat og munter betjening. Bordene står oppover i trapper. (Du finner den i 22 rue Pairolière, Vieux Nice).

Noen forslag til bosteder:

Hører med: Un café, s‘il vous plaït: Kaffe på fransk maner. Foto: Jytte Boch
Hører med: Un café, s‘il vous plaït: Kaffe på fransk maner. Foto: Jytte Boch Vis mer

Hotel le Negresco: Har fem stjerner og rendyrket luksus, med perfekt plassering ut mot strandpromenaden. Værelsene byr på en eksklusiv blanding av møbler og kunst fra forskjellige epoker. Hotellet er klassifisert som historisk monument.

Hotel Suisse: Har fire stjerner og ligger nedenfor utkikkspunktet Colline du Château. Prisen svinger en del, men er rimelig i yttersesongene. Vakker utsikt over havet og stranden.

Hotel Felix Beach: Tostjerners familiehotell som er rimelig også i høysesongen. Det ligger i en av gågatene med restauranter og butikker, tett på vannet.

Andre overnattingsmuligheter:
Et godt alternativ er å leie en leilighet eller bo på bed & breakfast. Sjekk ut holidaylettings.co.uk/nice, nicepebbles.com eller airbnb.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer