Bo i båt:

Nicole (26) og Sam (29) bor i en seilbåt

- Seilbåten er vårt hjem, men også en form for transport som kan ta oss nesten hvor vi vil i verden.

BO I BÅT: - Seilbåten er vårt hjem, men også en form for transport som kan ta oss nesten hvor vi vil i verden. FOTO: Privat
BO I BÅT: - Seilbåten er vårt hjem, men også en form for transport som kan ta oss nesten hvor vi vil i verden. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at boligmarkedet er tøft. Det er ikke alle som har mulighet til å kjøpe egen leilighet, og leieprisene er ofte skyhøye.

Da Nicole Carlsen (26) og kjæresten Sam Hawkins Pitman (29) flyttet sammen i en leilighet i Stavanger, tok det kun et halvt år før nok var nok. Tanken på å bo i båt ble altfor fristende.

– Drømmen om å bo i seilbåt kom av at vi begge er veldig glade i å reise, og elsker eventyr. Vi møttes i Mexico for fire år siden, og har reist veldig mye de siste årene. Når vi har reist til ulike steder, har vi brukt ufattelig mye tid og penger på å planlegge transport og overnatting, sier Nicole.

Paret har alltid ønsket å bo så nærme havet som mulig, da de begge surfer, og har en stor forkjærlighet for havet.

– Å bo i en seilbåt åpner opp for helt nye måter å reise på, og det vil være mer en livsstil enn bare å reise. Man får mye større frihet, og muligheter til å reise dit man vil, uten å måtte ta tre fly og 15 ferjer. Det åpner også for å kunne utforske steder som er utilgjengelig for folk flest.

Det var slik det permanente båtlivet ble til. Seilbåten ble kjøpt i Portugal i mai, og Sam seilte den opp til Norge i juni. I stedet for å betale 10 000 kroner i husleie hver måned, betaler de for båtplass, som koster 20 000 kroner i året.

– Vi har ikke valgt å bo på seilbåt fordi det er billigere enn en leilighet, det er egentlig bare en bonus. Den største fordelen er friheten og alle mulighetene det gir oss – for meg ville det å ha investert i en leilighet ha begrenset meg, og ikke gitt meg den friheten jeg ønsker, sier Nicole.

INNE I BÅTEN: Båten har en sofakrok, et kjøkken, tre lugarer og to bad. FOTO: Privat
INNE I BÅTEN: Båten har en sofakrok, et kjøkken, tre lugarer og to bad. FOTO: Privat Vis mer

Lever enkelt, med kun det mest nødvendige

Sam er fra en liten by i Australia, og paret bodde der i to år før de flyttet til Norge slik at Nicole kunne starte på en master i endringsledelse ved universitetet i Stavanger.

Sam jobber fortsatt i Australia, hvor han er styrmann på supplybåtene offshore. Dette betyr at han må pendle mellom Norge og Australia hver femte uke.

– Sam hadde foretrukket å ha litt kortere vei til jobb, men på grunn av vanskelige tider i oljebransjen de siste årene, valgte han å bli værende i jobben han allerede hadde der nede.

Båten har en sofakrok og et lite kjøkken, tre lugarer (hvor den ene brukes som garderobe), og to bad.

– Seilbåten er vårt hjem, men også en form for transport som kan ta oss nesten hvor vi vil i verden. For oss handler det om å leve enkelt, med kun det som er aller mest nødvendig. Vi har blitt tvunget til å kvitte oss med ting som er overflødige, noe jeg har opplevd som ganske befriende. Det er skremmende hvor mye ting man faktisk har, som man egentlig ikke har bruk for.

Nicole forklarer at de har blitt mye mer organiserte og kreative for å finne smarte løsninger. Vind og vær er avgjørende for hvor de kan reise, og det er ikke alltid de har godværet på sin side.

– Været kan begrense mulighetene våre, og dermed gå utover våre daglige rutiner. Det kan også være utfordrende å ha et hjem som hele tiden er i bevegelse – det kan til tider bli slitsomt å leve på skrått når det blåser godt.

LES OGSÅ: Vurderer du å leie ut boligen din på Airbnb?

PRØVER Å LÆRE: Hverken Nicole eller Sam er erfarne seilere, men de søker kunnskap og lærer mer for hver dag som går. FOTO: Privat
PRØVER Å LÆRE: Hverken Nicole eller Sam er erfarne seilere, men de søker kunnskap og lærer mer for hver dag som går. FOTO: Privat Vis mer

Planlegger å seile til New Zealand

Planen for de neste årene er å seile til New Zealand, for å besøke faren til Sam. Paret jobber med å spare opp til de nødvendige oppgraderingene som trengs for å gjøre båten klar for langtur.

– Vi planlegger å dra sørover i Europa til sommeren, og se hvordan det går, før vi prøver å krysse Atlanterhavet. Vi aner ikke hvor lang tid det vil ta, det avhenger av vindmønstrene som må følges når man reiser med en seilbåt.

Nicole og Sam er ikke erfarne seilere. Sam jobber med båt til vanlig, så han kan det mest grunnleggende, men de lærer for hver dag som går.

– Vi vet ikke hva fremtiden vil bringe, men vi ser ingen grunn til at vi ikke kan fortsette denne livsstilen – enten det er i Norge eller Australia. Vi tar det som det kommer, og prøver å oppleve så mye som mulig mens vi lærer, sier Nicole.

LES OGSÅ: Slik sikrer du barna i båt

Vil anbefale båtlivet til andre

TRIVES I BÅTEN: Nicole kan anbefale livet på sjøen til andre som har de samme interessene (Foto: Privat)
TRIVES I BÅTEN: Nicole kan anbefale livet på sjøen til andre som har de samme interessene (Foto: Privat) Vis mer

Nicole forklarer at de absolutt anbefaler å bo i båt, til andre som er glade i livet på sjøen. Nylig ble det også mulig å registrere sin hjemadresse på båt i Norge.

– Sammenlignet med andre land har Norge mange løsninger som er fordelaktige for oss som ønsker å leve på denne måten. I og med at seiling og båtliv er en stor del av den norske kulturen, har de fleste norske byer gode fasiliteter for båter, noe som gjør det mye letter å bevege seg rundt.

Nicole og Sam forklarer at det beste med båtlivet er muligheten til å kunne våkne opp på forskjellige steder hver morgen – enten det er fortøyd i en vakker fjord, eller ankret ved en liten øy langs kysten.

– Det er helt klart en stor finansiell investering, men det er også en drøm som vi ønsker å følge mens vi ennå er unge og ikke har store forpliktelser. Vi synes det er inspirerende å kunne leve enkelt, miljøvennlig og å ha mulighet til å kunne ta med oss hjemmet vårt hvor som helst. Vi er glade over valget vi har tatt, og stolte over hva vi har oppnådd så langt.

LES OGSÅ: - Når vi reiser har vi tid til hverandre og kjærligheten på en helt annen måte enn hjemme

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer