Strikking

Nicole har funnet en ny og enklere måte å strikke på

Nå ønsker 54-åringen samle mennesker som trenger mer kontakt med andre og mestring i hverdagen.

MESTRING: Nicole har tidligere nærmest revet seg i håret fordi hun har hatt vansker med å forstå de tradisjonelle strikkeoppskriftene. Nå har hun funnet en mye enklere måte å strikke fint på! FOTO: Heidi Nathalie Hovland
MESTRING: Nicole har tidligere nærmest revet seg i håret fordi hun har hatt vansker med å forstå de tradisjonelle strikkeoppskriftene. Nå har hun funnet en mye enklere måte å strikke fint på! FOTO: Heidi Nathalie Hovland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nicole Vogt (54) har alltid vært over gjennomsnittet interessert i å fargelegge hverdagene sine med kreative «hobbyting». Hun har tidligere jobbet som grafisk designer i et reklamebyrå, vært salgs- og markedsansvarlig i et annet firma - og nå jobber hun 100 prosent med sine egne ting.

Nicole har nemlig laget egen business ut av strikkeinteressen sin. Til tross for at hun har strikket om lag 700 plagg i løpet av de siste par årene, har ikke entusiasmen over strikking alltid vært like stor.

- Mønster og strikkeoppskrifter er for meg helt håpløse å lese. Det ser ut som ingeniørmatematikk i mine øyne, jeg blir helt forvirra og mister kreativiteten helt. Det var grunnen til at jeg en dag tenkte at denne strikkingen da kunne gjøres på en annen måte, sier hun og smiler lurt.

Nå strikker hun rundt 4-5 timer hver eneste dag, og kan stå opp midt på natten fordi hun plutselig kommer på en ny strikkeidé. Nicole har nemlig «funnet opp» en helt egen måte å strikke på - som hun mener at absolutt alle kan klare.

Vi møter denne ivrige strikkedronningen hjemme hos henne selv, et hjem som er tydelig preget av høy strikkeføring og kreativitet. Det første som møter meg i stua er en utstillingsdukke iført en deilig strikkegenser med kompliserte kreasjoner. En hel vegg er dekket av skuffer og glasskap med ulike garntyper, og for ikke å snakke om antrekket hun selv har på seg - håndstrikket frizz-art vest laget av de lekreste materialer som alpakka, silke, pelsgarn og gull/sølvtråder.

- Jeg lager de fleste av overdelene mine selv. Hele familien sine overdeler egentlig, sier Nicole og humrer.

Kronglete måte

Hun drar frem et eksempel fra da hun var ung og hadde et sterkt ønske om å lære seg å strikke på ordentlig. På denne tiden skulle hun og venninnene gjerne strikke gensere til kjærestene sine, noe som gikk helt fint med bolen og to løse ermer. Men så stoppet det alltid opp. Det ble ikke bra, uansett hvor mye hun prøvde. For henne så oppskriften helt gresk ut.

- Jeg husker det var så frustrerende, fordi jeg hadde jo så inderlig lyst til å klare det.

Stort sett strikker folk genserne sine på en rundpinne, hvor de strikker rundt og rundt opp til halsen. Ermene blir strikket hver for seg, før man med en symaskin syr to sømmer på hver side av genseren, klipper opp og syr på armene til slutt. Dette synes 54-åringen er fryktelig kronglete.

Fant på sin egen vri

- Hvordan kom du frem til den nye strikkemetoden din, da - og hva går den ut på?

- Det begynte med at jeg satt og prøvde å finne min egen måte å strikke en genser på, og for å si det sånn: Jeg har feilet mange ganger. Men plutselig en dag klarte jeg å gjøre noe smart på en liten bit, og tenkte at det kanskje var løsningen på strikkeproblemet mitt.

Hun prøvde akkurat det samme på hele genseren - det ble suksess.

Nicole ble rett og slett skikkelig gira da hun fant ut av dette, og boblet nærmest over av kreativitet. Nå kunne hun jo strikke alt det hun alltid hadde drømt om – gensere, jakker, kåper, smale ermer, vide ermer, høy hals, rund hals, løs hals. I tillegg blir genserne tydeligvis like fine på begge sider. Det klarer man ikke når man klipper opp og syr på symaskin.

- Metoden min er vanskelig å forklare med ord, men nå strikker jeg altså først et forstykke, så et bakstykke, så lager jeg åpning til hals, trer genseren over hodet og ser om den vil passe. På denne måten kan jeg justere hele plagget i både bredde, lengde og plasseringen av ermer, sier hun mens hun tegner fremgangsmåten på et ark.

LES OGSÅ: Camilla Pihl: - Man blir fort voksen når man vokser opp med psykisk sykdom i huset

POPULÆRT: Nicole opplever at strikking blir mer og mer populært med tiden. Man ser også stadig mer strikkede plagg i motebildet. FOTO: Privat
POPULÆRT: Nicole opplever at strikking blir mer og mer populært med tiden. Man ser også stadig mer strikkede plagg i motebildet. FOTO: Privat Vis mer

Eget strikkekurs

Nå holder Nicole strikkekurs i denne metoden, «NICstrikk» - noe som viser seg å bli stadig mer populært. 54-åringen er helt overveldet over strikkeengasjementet til folk. Det beste med dette er gleden hos de deltakerne som i starten sa at de aldri ville klare å strikke seg et eget plagg.

Nicoles kurs startet med at hun inviterte kjentfolk hjem til seg for å vise dem den nye «oppfinnelsen». Senere ble ryktet om den nye strikkemetoden spredt rundt omkring via venner, og alle slags folk begynte å melde seg på.

- Jeg har kurs i dag, i morgen, om to dager. Jeg planlegger til og med å fly til Nord-Norge hvis det blir samlet nok kursdeltagere. Det er utrolig gøy, sier hun engasjert.

Holdes hjemme

Disse strikkekursene holdes hjemme hos henne selv, så lenge gruppene er små. Eventuelt hjemme hos en av dem som deltar på kurset. Ofte er det vennegjenger eller familier som deltar sammen, så det synes Nicole bare er hyggelig. De som deltar er alt fra eldre damer som har strikket hele sitt liv, til dem som aldri har tatt i en strikkepinne en gang.

- Det er det som er så morsomt. Dette er enkelt, så etter litt veiledning fra meg, skjønner de det fort. Det er mange unge jenter som er i ekstase over å kunne strikke seg sin egen genser.

- Så selv en med ti tommeltotter kan klare å strikke en genser altså?

- Ja absolutt. Så lenge man har lyst til å lære, er det ikke noe problem. Jeg er en rolig og tålmodig lærer, fordi det er viktig at alle føler mestring. Dette skal ikke være en konkurranse i å bli først ferdig - jeg hjelper alle helt til de er i mål med plagget sitt.

- Om noen står fast og ikke får strikket i tiden mellom kursdagene, sender de meg ofte en melding via SMS eller Messenger. Det er hyggelig at de er så engasjerte.

Ønsker å hjelpe ensomme

I tillegg til kurs strikker Nicole gensere og andre plagg på bestilling via egen nettside, og til klesbutikker som ønsker mer strikk for salg. Prisene strekker seg fra 2000 kroner til rundt 7000 - avhengig av utførelse og størrelse.

- Hva er det som gjør at du er villig til å bruke så mye tid på dette?

- Jeg synes det er inspirerende, og én ting jeg tenker mye på, er at jeg har lyst til å sysselsette mennesker som trenger mer mestringsfølelse i hverdagen sin. Det er så mange mennesker i dette landet som sitter og er ensomme - gamle som unge. Mennesker som sitter på institusjoner, som har helseproblemer og som sliter med psyken.

Nicole har tro på at det å være mer i kontakt med andre og føle at de klarer ting, er viktig for alle.

- Jeg kaller det «mestring til hvermansen», og her er for eksempel strikking en enkel ting å bidra med. Mestring gjennom strikk er helt klart noe jeg har kjent mye på selv, og det er en så utrolig deilig følelse. Det å lære seg noe nytt kan få deg til å slippe taket og begynne å tenke større - mestring handler om så mye mer enn om selve strikkingen i det store og det hele. Hvis jeg kan bidra med det, betyr det veldig mye for meg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer