Bipolar Lidelse

Nina Emilie (25) har bipolar lidelse: - Jeg har stor tro på en framtid som frisk

I mer enn ti år slet hun med tungsinn og depresjoner. Da hun fikk diagnosen som 19-åring, falt brikkene endelig på plass.

BLOGGER OM DET Å VÆRE BIPOLAR: Siden 2008 har Nina Emilie blogget aktivt på tankekjor.blogg.no. – Selv om det er en kronisk diagnose, går det an å bli bedre. Det er denne prosessen jeg ønsker å dele.  Foto: All Over Press Norway
BLOGGER OM DET Å VÆRE BIPOLAR: Siden 2008 har Nina Emilie blogget aktivt på tankekjor.blogg.no. – Selv om det er en kronisk diagnose, går det an å bli bedre. Det er denne prosessen jeg ønsker å dele. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det ble lettere å forholde seg til både meg selv og andre da jeg forsto hva som var galt, sier Nina Emilie Ørbech (25) fra Heggedal. Bloggeren, forfatteren og foredragsholderen ble i 2012 kåret til «Årets blogger» i Asker og Bærum for åpenheten rundt det å ha en psykisk lidelse. Det var i 2008, etter å ha vært innlagt i tre måneder ved psykiatrisk avdeling på Blakstad sykehus, at Nina Emilie begynte å blogge. Hun opplevde at det var så mange rundt henne som snakket, men som ikke turte å spørre henne direkte om hva som var galt.

LES OGSÅ: Bipolar eller deprimert?

– Jeg ville gjøre terskelen for å spørre lavere. Åpenheten har vært helt avgjørende for å kunne takle denne diagnosen.

Det er mange som lever med en psykisk lidelse, men få som snakker åpent om det. Nina Emilie vil ikke at det skal være noe tabubelagt rundt det å ha en psykisk sykdom.

Begynte med vondt i magen

Den første nedturen hun husker, var da foreldrene skilte seg da hun var 7 år.

– Da begynte jeg å slite med vondt i magen. Det var vanskelig å skulle forholde seg til to hjem.

Som 9-åring begynte hun å gå hos psykolog.

– Jeg har nok hatt en sårbarhet i meg hele livet. Til nå har jeg vært hos 41 behandlere.

Gjennom hele ungdomsskolen og videregående slet Nina Emilie med tungsinn og depresjoner. Livet var en berg-og-dal-bane følelsesmessig.

– Jeg slet, og ingen forsto hvorfor.

GODE VENNER: Uno (2) er god å ha – både på gode og dårlige dager.  Foto: Ole Walter Sundlo
GODE VENNER: Uno (2) er god å ha – både på gode og dårlige dager. Foto: Ole Walter Sundlo Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

I andreklasse på videregående jobbet Nina Emilie 100 prosent ved siden av skolen. I tillegg var hun aktiv som elevrådsleder, startet og var leder for Ungdom Mot Narkotika i Asker og konfirmasjonsleder. Hun hadde mange prosjekter og ville helst være med på alt, hele tiden. Hun dro tidlig hjemmefra og kom sent hjem. Lekser gjorde hun på natten. I gjennomsnitt sov hun tre-fem timer hver natt.

– Det er mye fra denne tiden jeg har glemt og fortrengt. Ting var vanskelig.

«Vil du virkelig være med? Du danser som en potetsekk!», sier en lærer til Nina Emilie. Hun går andreåret på dramalinjen og drømmer om å bli skuespiller. Og Nina Emilie, som satser alt, mister all selvtillit. Hun fortsetter, men én dag kollapser hun på scenen.

– Utad har jeg alltid vært «hun som fullfører», også denne gangen ga jeg det jeg hadde. Det skulle ikke gå utover de andre at jeg ikke klarte mer, sier Nina Emilie, som på et tidspunkt bare ønsket å dø.

– Ved et par tilfeller har jeg satt meg farlig nært både tog- og busslinjen. Det er skremmende å tenke på hvor syk jeg har vært.

TALENTFULL: Nina Emilie har spilt teater i flere år og har satt opp tre forestillinger med temaet psykisk helse i egen regi.  Foto: Privat
TALENTFULL: Nina Emilie har spilt teater i flere år og har satt opp tre forestillinger med temaet psykisk helse i egen regi. Foto: Privat Vis mer

Det var hennes daværende kjæreste som tok affære. Han insisterte på at Nina Emilie trengte hjelp og tvang henne til å ringe til poliklinikken. «Du må gå via fastlegen», var tilbakemeldingen. «Jeg vet ikke om jeg lever til jeg får time», svarer Nina. Da ble hun innlagt på dagen. LES OGSÅ: - Å være psykisk syk er ikke en fordel

Innlagt i 3 måneder

I tre måneder i 2008 var Nina Emilie innlagt ved psykiatrisk avdeling på Blakstad. De to første månedene husker hun ingenting av.

– Etter hvert, da jeg kom til meg selv, begynte jeg å benytte meg av tilbudene deres; ble med på turer og ble kjent med de andre. Det var et godt sted å være og nesten skremmende å bli skrevet ut, sier Nina Emilie, som på det meste gikk på seks ulike medisiner. Nå har hun trappet ned til én.

Siste uken på Blakstad publiserte Nina Emilie sitt første blogginnlegg. Hun ville fortelle om oppholdet på Blakstad, et sted hun vet det finnes mange myter om.

– Mange pratet om hva det var som feilte meg. Etter at jeg begynte å blogge, tør folk å spørre.

Gjennom årenes løp har Nina Emilie hatt flere opphold og innleggelser på Blakstad.

– Nå har jeg klart meg på egenhånd i 2 år, sier Nina Emilie og smiler. Man kan ikke merke det på henne at hun i perioder sliter med tunge tanker og bare ønsker å isolere seg. Hun framstår både positiv, selvsikker og utadvendt.

– Alkohol har ødelagt mye for meg, sier hun plutselig og sikter til fester som førte til angst.
– Nå drikker jeg nesten ikke lenger. Det er til det beste, og jeg har det like gøy på fest uansett.

POSITIV: Nina Emilie ser lyst på framtiden og ønsker å bruke sine erfaringer til å hjelpe andre. – Jeg har lært hvor grensa går, og jeg kjenner meg selv godt nok til å vite hva jeg trenger og hva jeg kan bidra med. Foto: Ellen Jarli
POSITIV: Nina Emilie ser lyst på framtiden og ønsker å bruke sine erfaringer til å hjelpe andre. – Jeg har lært hvor grensa går, og jeg kjenner meg selv godt nok til å vite hva jeg trenger og hva jeg kan bidra med. Foto: Ellen Jarli Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg var så langt nede som et menneske kan komme

Glad for diagnosen

Da Nina Emilie var 19 år, fikk hun diagnosen bipolar lidelse.

– Jeg ble kjempeglad. Jeg slet i ti år uten at noen fant ut hvorfor. Nå fikk jeg endelig en forklaring. Det var en lettelse.

Siden 2011 har Nina Emilie gått jevnlig til samme psykolog. Hun har gått til henne i perioder hvor hun både har vært innlagt og utskrevet.

– Hun har utfordret meg i sine ærlige tilbakemeldinger og fått meg til å se og tenke nytt.

For tre år siden kjøpte Nina Emilie seg leilighet med samboeren Henrik Sterri (25). Å være
i et stabilt forhold har vært bra for henne.

– Henrik er der like mye, enten jeg er oppe eller nede. Jeg skjønner til tider ikke hvordan han holder ut med meg. Han er tålmodig. Jeg kan nok være litt utfordrende å bo med
i perioder.

Når de tunge tankene truer, er det godt å ha hunden Uno. Han tvinger Nina Emilie ut på tur, uansett hvordan humøret er.

SAMBOERE: Nina Emilie bor nå sammen med kjæresten Henrik Sterri. – Han er der like mye, enten jeg er oppe eller nede.  Foto: Privat
SAMBOERE: Nina Emilie bor nå sammen med kjæresten Henrik Sterri. – Han er der like mye, enten jeg er oppe eller nede. Foto: Privat Vis mer

– Jeg tror ikke det er tilfeldig at jeg ikke har vært innlagt på to år og har hatt Uno i to år. Når man er deppa, er det lett å legge seg ned. Med Uno i hus, har jeg også noen andre som trenger og krever noe av meg.

LES OGSÅ: Skammet seg over å være utbrent

Hjelper andre

De siste tre årene har Nina Emilie jobbet ved lærings- og mestringssenteret på Blakstad og hjulpet andre med en bipolar lidelse, i tillegg til å holde foredrag for ansatte i kommunen og i Vestre Viken. Det har gitt henne mye.

– Når jeg kan bruke det jeg har opplevd til å hjelpe andre, skjønner jeg at jeg har kommet langt, sier Nina Emilie, som har satt opp tre forestillinger med temaet psykisk helse i egen regi og i 2012 ga ut boken «Hei verden. Jeg er psykisk syk».

I tenårene ønsket Nina Emilie å få det livet jevnaldrende hadde, og å kunne være en del av det. Hele ungdomstiden forsvant i et endeløst mørke. I dag ser hun lyst på framtiden.

– Jeg har lært hvor grensa går, og jeg kjenner meg selv godt nok til å vite hva jeg trenger og hva jeg kan bidra med. Jeg har stor tro på en framtid som frisk. Sykdommen definerer ikke hvem jeg er. Ved å finne balansen og holde på den, holder det meg frisk.

Både på bloggen og som foredragsholder er Nina Emilie opptatt av å dele hvordan hun ble friskere og hvilke verktøy som hjalp på veien.

– På dårlige dager tvinger jeg meg selv til å tenke positivt. Det er viktigere å kunne finne ut hvordan man kan bli frisk enn å grave seg ned i dritten. Selv om det er en kronisk diagnose, går det an å bli bedre. Det er denne prosessen jeg ønsker å dele.

Alt Nina Emilie har vært gjennom, har lært henne mye om livet og mennesker.

– Jeg er blitt flinkere til å reflektere over hvorfor ting er som de er – være seg mennesker eller situasjoner. Det har gjort meg mer positiv.

De første årene tenkte Nina Emilie mye på sin bipolare lidelse og hvordan livet kom til
å bli. Nå har hun forsonet seg med diagnosen sin.

FRIVILLIGHETSPRIS: Nina Emilie sammen med Asker-ordfører Lene Conradi. Nina Emilie mottok frivillighets­prisen i 2013 for arbeidet hun har gjort innen psykisk helse. Foto: Privat
FRIVILLIGHETSPRIS: Nina Emilie sammen med Asker-ordfører Lene Conradi. Nina Emilie mottok frivillighets­prisen i 2013 for arbeidet hun har gjort innen psykisk helse. Foto: Privat Vis mer

– Jeg har fått til mye med en diagnose. LES OGSÅ: Bør du fortelle jobben at du sliter litt?

Viktig med åpenhet

Asker-ordfører Lene Conradi (H) mener Nina Emilies åpenhet rundt egen psykisk sykdom er kjempeviktig og kan være «livreddende» for andre unge mennesker som opplever å stå i noe av det samme.

– Det er inspirerende at hun tar initiativ til å bidra i kommunens forebyggende arbeid på frivillig basis. Vi trenger frivillige ildsjeler og forbilder som et supplement til det vi i det offentlige kan bidra med også på dette området, sier Conradi og legger til: – Jeg tror også det har en veldig stor egenverdi for unge mennesker å kunne få støtte og erfaringsutveksling med andre unge som viser åpenhet. Hun bryter ned tabuer og bygger opp toleranse, forståelse og trygghet rundt tema psykisk helse. 

Bipolar lidelse

Bipolar lidelse er en psykisk lidelse som gjør at humøret ditt og aktiviteten din svinger mer enn hva andre mennesker opplever. Bipolar betyr «to poler», og disse to polene står for mani/hypomani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet).

Kilde: Helsenorge.no

Har du en bipolar lidelse eller er pårørende til noen som har det? Ta kontakt med Bipolarforeningen (bipolarforeningen.no) for veiledning og hjelp. Foreningen kan også nås på telefon 456 60 714 eller e-post: post@bipolarforeningen.no

Selvhjelpsapp

Nina Emilie benytter seg av selvhjelpsappen Mindfit. Den er utviklet av psykologspesialist Janne Ekeberg og søsteren Hilde Amundsen. Appen er inspirert av anerkjente terapi­metoder og simulerer noen av de spørsmål og teknikker en psykolog vil bruke i sitt første møte med dem som søker hjelp.

– Effekten har vært at jeg stopper opp, og tenker over de positive opplevelsene jeg har i hverdagen, sier Nina Emilie.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer