Kjæledyr

Nina og Ingar har 29 rotter i stua!

Paret har hatt over 120 tamrotter i løpet av de siste årene. De tør ikke å tenke på hvor mye penger de har brukt på de små dyrene.

29 ROTTER: Nina og Ingar bor sammen med 29 tamrotter. De aller fleste er omplasseringsrotter. Foto: Ida Bergersen
29 ROTTER: Nina og Ingar bor sammen med 29 tamrotter. De aller fleste er omplasseringsrotter. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

- Det er lenge siden vi har vært på ferie, og det er ikke coronaen sin feil, sier Nina Sandberg, og ler hjertelig.

KK er på besøk i en leilighet på østkanten i Oslo. Det ser ut som en helt vanlig leilighet, frem til man entrer stua. På hver sin side av rommet står det nemlig to svære treetasjes bur, med små, rosa snuter og lange værhår, som sniffer gjennom sprinklene. Når man titter inn i burene, møter man mange nysgjerrige blikk.

På bordet står det en bolle med puffet ris. Og det er ikke snacks til mennesker - det er godbiter til dyrene.

Hellstrøm, Truls, Mars, Storm, Rigmor, Rose, Hedda og Pepsi er blant navnene som blir nevnt, når Nina begynner å snakke om de 29 (!) tamrottene som bor der. Det skal litt til for å holde oversikt over alle sammen, innrømmer hun.

- De aller fleste er adoptert. Vi tar imot rotter som eierne ikke vil, eller ikke kan ha lenger, av forskjellige årsaker.

I tillegg til privat omplassering, har de kontakt med Dyrebeskyttelsen, og er oppført som fosterhjem om det dukker opp tilfeller.

- Under corona har det vært ekstremt, sier Nina.

Mange corona-dyr

Den første personen som kom til Nina og samboeren Ingar etter at corona-pandemien inntraff, var en sykepleier. Hun hadde to kastrerte hannrotter, og lurte på om noen hadde mulighet til å hjelpe henne.

- Hun jobbet så mye, og hadde små unger – tiden strakk ikke til. Sånne tilfeller er veldig lette å si ja til hjelpe til med, forteller Nina.

I perioden april til august 2021, tok de imot nesten 20 omplasseringsrotter. Noen få rotter har de kjøpt selv.

- Vi er ikke bedre enn at vi også har kjøpt rotter fra butikk, bare fordi de var så søte. Baktanken er at de da får vokse opp hos oss i en trygg flokk, slik at de hjelper andre usikre rotter med å bli trygge på oss, sier Nina.

MYE LIV: Nina og Ingar er aldri alene når de er hjemme. Foto: Ida Bergersen
MYE LIV: Nina og Ingar er aldri alene når de er hjemme. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Rotter er flokkdyr, og skal alltid bo sammen, minst to stykker.

Nina og Ingar kan bli kontaktet dersom det står en rotte alene i dyrebutikk, av Dyrebeskyttelsen, veterinær eller andre folk. Henvendelsene kommer jevnt og trutt.

- Veterinærer ønsker ikke å avlive friske dyr, så de vi kjenner vet at vi kan være en mulighet om noen trenger hjelp, forklarer de.

Paret har også blitt kontaktet av mange som «plutselig» har blitt ekstremt allergiske.

- Man kan ikke få sagt nok hvor viktig det er å tenke over hvor mye ansvar som følger med dyrehold. Å kjøpe en rotte koster ikke mye, men det følger alltid med veterinærutgifter – nesten uten unntak. I tillegg må man betale for nødvendig utstyr og mat, forklarer Nina.

Fem år siden forrige ferie

Det er fem år siden Nina og Ingar var på ferie sist. Da ble to flokker sendt på ferie til en «tante» på Lambertseter i Oslo, og én flokk ble sendt til en «tante» i Hamar.

- Da hadde vi én dag hjemme uten rottene, og jeg holdt på å bli gæren. Det er det verste jeg har vært med på – det var så stille. Det første vi gjorde da vi kom hjem fra ferien, var å hente dem, sier Nina.

GODBIT: Rotter er som regel veldig glade i mat. Foto: Ida Bergersen
GODBIT: Rotter er som regel veldig glade i mat. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Nina og Ingar bruker mye tid på å ta vare på så mange små, pelskledde venner. Det blir stort sett ikke så mye tid til annet. Etter jobb, må rottene få utetid. Det er ikke alle som går overens, så de må luftes flokkvis. For ikke å snakke om hvor mye tid som går med til å vaske bur og utstyr.

Burene vaskes én til to ganger i uken, og da går gjerne vaskemaskinen fire til seks omganger, slik at alle senger, køyer og underlag som brukes i burene, blir vasket. I burene brukes dørmatter fra IKEA som underlag.

- Vi fikk mange rare blikk og spørsmål fra IKEA-ansatte da vi kjøpte flere bunker med disse dørmattene, sier Nina, og ler godt.

Hvorfor rotter?

Rotter har ikke det beste ryktet på seg. Noen får assosiasjoner til svartedauden og smittespredning, og tror at de er skitne skadedyr. Men rotter er svært renslige og sosiale dyr, de vasker seg faktisk oftere enn katter gjør.

MYE PLASS: Rotter elsker å klatre og være aktive, og krever god plass. Foto: Ida Bergersen
MYE PLASS: Rotter elsker å klatre og være aktive, og krever god plass. Foto: Ida Bergersen Vis mer

- Hvorfor valgte dere rotter som kjæledyr?

Nina peker på Ingar, som sitter ved siden av henne i sofaen.

- Det er hans feil, sier hun, og ler.

Ingar har to barn fra et tidligere forhold, og han ønsket at barna skulle ha litt ekstra selskap når de var hos ham. Derfor kjøpte han to rotter, i 2013.

- Det tok tre uker, så var de mine, forteller Nina.

Da en av de to rottene døde, mistet den gjenværende rotta all livsglede.

- Hun satt bare i buret sitt og stura, og gikk ned i vekt. Vi forsto at vi måtte skaffe venner til henne, og da ble hun seg selv igjen, sier Ingar.

Deretter begynte det å balle på seg.

- Da Ingar var på jobbreise, fikk jeg en forespørsel om å ta imot en omplasseringsrotte. Vi har plass til en til, tenkte jeg. Bitten kom fra Vestlandet med en bekjent, og hun beit som et uvær. Det har vært en bratt læringskurve, innrømmer Nina.

Det gikk et par måneder, og en ny melding dukket opp: Noen hadde fanget en rottebaby som hadde tigget mat hos besøkende ved Tryvannstårnet. Nina tenkte at det var plass i buret, og da fikk lille Tryvi bli en del av flokken.

- Etter dette, har Ingar forstått at han ikke kan reise med jobben, for det er ikke et spørsmål om det har kommet noen nye rotter når han kommer hjem, spørsmålet er hvor mange, sier Nina, og begge to ler.

STADIG NYE: Ingar kan ikke reise bort, for når han kommer hjem vil han alltid finne nye rotter. Foto: Ida Bergersen
STADIG NYE: Ingar kan ikke reise bort, for når han kommer hjem vil han alltid finne nye rotter. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Klin gærne

- Hvordan reagerer folk når dere forteller om rotteholdet?

- Som regel dropper haka til vedkommende. Noen sier rett ut at vi er klin gærne. Andre synes det er kult, og spør om de kan komme på besøk, forteller Ingar.

- Er det noen som ikke tør å komme på besøk?

Nina nikker, og ler litt.

- Ja, jeg har ei venninne som ikke tør å komme på besøk.

Blir noen uhell

Det er mye aktivitet i burene i stua. Nina peker på en rotte i toppen av det ene buret:

- Den du ser der oppe er Sonja, også humoristisk nå kalt «leppedødaren».

Sonja fikk kallenavnet da hun snek seg opp i ansiktet til Ingar mens han spiste, og plutselig beit han skikkelig i leppa, da hun trodde det var mat. Rotter ser dårlig, men luktesansen er i orden.

- Det er sjelden rotter biter fordi de er aggressive. Som regel er det slike misforståelser, hvor de tror at det de biter på er mat. Vi har fått noen bitemerker her og der, men aldri noen alvorlige skader, forteller Ingar.

SNILLE DYR: Det er sjelden rotter biter fordi de er aggressive. De er veldig snille, smarte dyr. Foto: Ida Bergersen
SNILLE DYR: Det er sjelden rotter biter fordi de er aggressive. De er veldig snille, smarte dyr. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Utsatt for sykdom

Tamrotter blir sjelden mer enn halvannet til to år gamle. De er ganske utsatt for sykdom, som for eksempel luftveisinfeksjoner. De aller fleste får også en form for kreft, og ved for eksempel hjernesvulst (hypofysesvulst) må dyret avlives for å unngå lidelse.

- Vi ønsker at rottene skal gå ned med flagget til topps, uten lidelse. Vi holder ingen i live for vår egen del, sier Ingar.

Ingar har fått være med på obduksjon ved flere anledninger, for å se hva som var årsaken til at rotta ble syk. I de aller fleste tilfeller, stemmer mistanken.

- Det er ikke alltid så lett å vurdere når det er på tide å la dyret slippe, og vi har bedt veterinærene være brutalt ærlige med oss. Det siste vi vil er å avlive et friskt dyr, sier Ingar.

Veterinærer med god kunnskap om rotter er ikke alltid like enkle å finne.

- Vi her heldige og har to veterinærer i nærheten her som kjenner oss, som vi benytter fast. Vi hadde ikke klart oss uten hjelpen vi får fra dem, forteller Nina.

Begge to forteller at de på et vis blir vant til at dyrene må avlives på et tidspunkt – selv om det er trist hver gang.

- Når man reiser hjem etter å ha mistet en, er den beste medisinen å stikke nesa nedi mer pels. Jeg orker ikke å tenke på dagen vi slutter med rotter – den reaksjonen kommer til å bli ille, sier Nina.

TRØST: Om Nina mister en rotte, finner hun trøst i de som er igjen hjemme. Foto: Ida Bergersen
TRØST: Om Nina mister en rotte, finner hun trøst i de som er igjen hjemme. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Brukt store summer hos veterinær

Nina og Ingar har hatt over 120 rotter i løpet av de siste årene. Hvor mye penger de har brukt hos veterinær, vil de ikke vite. For en tid tilbake var de hos veterinæren, og de så at personen bak skjermen reagerte da totalsummen dukket opp.

- Jeg sa at jeg ikke ville vite hvor mye penger vi har brukt, sier Ingar.

Kun tre av rottene de har hatt, har sovnet inn på naturlig vis. Det betyr at de har tatt med rundt 120 rotter til avlivning hos veterinæren. Prisen per avlivning ligger på cirka 800 kroner, noe som betyr at summen ligger på oppunder 100.000 kroner.

I tillegg kommer utgifter for mat, utstyr og andre veterinærutgifter. Som lusekur for eksempel – noe som ofte må til hver gang det kommer en ny rotte i hus. Det blir fort 2-3000 kroner per runde.

- Det er en del folk som kommer til oss med eldre rotter, som kanskje har noen få uker eller måneder igjen å leve. De sier ofte at de ønsker en oppdatering på hvordan det går med rotta, men når vi sender det, blir det helt stille. Kostnad for avlivning blir da vår. Dette er noe vi har med i vurderingen når vi sier ja til å ta inn omplasseringsrotter, sier Nina.

Er som små hunder

Etter en liten stund blir det ene buret åpnet, og en lang planke blir plassert ved buråpningen, som en slags bro til sofaen. Den ene etter den andre kommer løpende ut fra buret.

Slik ser det ut når det er tid for lufting for rottene til Nina og Ingar. Video: Nina Sandberg Vis mer

- Rotter er morsomme dyr. De er som små hunder, veldig sosiale. Om du bruker litt tid, kan du lære dem mange triks, flere jeg kjenner holder på med klikkertrening, sier Nina entusiastisk.

- Mange tenker på brune villrotter når det er snakk om disse dyrene, men de som er avlet for å være kjæledyr har mange forskjellige farger på pels og øyne, samt plassering av ører, sier Ingar.

FARGEKOMBINASJONER: Tamrotter kommer i mange forskjellige farger. Foto: Privat
FARGEKOMBINASJONER: Tamrotter kommer i mange forskjellige farger. Foto: Privat Vis mer

Flere av rottene spretter opp på fanget, snuser meg i øret, tar imot litt kos, og løper videre. Men de holder seg i sofaen, og får lettere panikk om de skulle falle ned på gulvet.

- Gulvet er lava, tydeligvis, sier Ingar, og banker i bordet i et håp om at flokken fortsetter å holde seg i sofaen.

Maks 30 rotter om gangen

For at det ikke skal gå helt over styr, har Nina og Ingar blitt enige om at maks kapasitet ligger på rundt 30 rotter. De må ha økonomi til å ivareta alle, og de må ha tid til å følge med på at alle er friske.

- Rotter er verdensmestere i å skjule smerter og sykdom, derfor må vi se til dem ofte. Den som står opp først om morgenen, tar en runde med grønnsakspinner, for å se at alle kommer frem og at alt ser normalt ut, forklarer Nina.

KVELDSMAT: Noen av rottene stopper opp for å spise litt under utetiden. Foto: Ida Bergersen
KVELDSMAT: Noen av rottene stopper opp for å spise litt under utetiden. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Til tross for at de har satt et tak, har det hendt at Nina har gått for å hente frem ekstraburet.

- Dette har skjedd i tilfeller hvor det har blitt funnet en tamrotte ute. Da er det ikke snakk om at det ikke er plass. Men i noen tilfeller, når det er helt fullt her eller om det er ukastrerte hannrotter, prøver vi å finne andre hjem, sier Nina.

Givende

- Hva er mest givende med å ha rotter?

- Rotter er sosiale og intelligente dyr. Det som er så morsomt, er at alle har hver sin personlighet. Du får aldri to like rotter – de er forskjellige, med sine særegenheter, sier Nina.

De forteller at det er ekstra givende å se når traumatiserte, engstelige dyr, begynner å blomstre.

- Vi har for eksempel tatt imot rotter som har sittet alene i et bittelite hamsterbur hele livet. Det er så fint å se at de blir trygge, og får en flokk de koser seg sammen med, forteller de.

IKKE ET LIV UTEN: - Selv om det er mye jobb, ville jeg ikke vært foruten, sier Nina. Foto: Ida Bergersen
IKKE ET LIV UTEN: - Selv om det er mye jobb, ville jeg ikke vært foruten, sier Nina. Foto: Ida Bergersen Vis mer

- Hvor lenge kommer dere til å holde på med rotter?

- Jeg tror ikke at vi klarer å gi oss på en god stund. Vi har prøvd å kutte ned på antallet, men ikke engang det har gått, svarer Ingar.

- Jeg må innrømme at jeg ønsker meg en aupair av og til, når jeg står med burvasken. Eller noen som kan hjelpe til med å sy hengekøyer. Men selv om det er mye jobb, ville jeg ikke vært foruten. Det blir så stille uten dem, sier Nina med et smil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer