Grønnkål

Noe av det sunneste du kan spise!

Her er grønnsaksforskerens fem-på-topp-liste.

GRØNNKÅLEN VINNER: - Det er gledelig at grønnkålen har kommet for fullt i norske matbutikker, sier grønnsaksforsker Anne Berit Wold. Foto: NTB Scanpix
GRØNNKÅLEN VINNER: - Det er gledelig at grønnkålen har kommet for fullt i norske matbutikker, sier grønnsaksforsker Anne Berit Wold. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Du gjør kroppen din en stor tjeneste hvis du lar grønnsaker være en større del av matinntaket ditt. Da får du i deg næringsstoffene som kroppen trenger, og du vil også kunne gå ned i vekt.

Det sier førsteamanuensis Anne-Berit Wold ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) til Allers. Hun har i mange år forsket på grønnsaker.

Grønnsaker inneholder antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler. Dermed reduseres risikoen for å utvikle blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.

Eksempler på antioksidanter er C-vitamin, E-vitamin, betakaroten og selen. I tillegg til antioksidanter inneholder grønnsaker også vitaminer, fiber og mineraler som er bra for helsa.

- Alle bør spise mer grønnsaker! Når det gjelder økologisk dyrkede grønnsaker kontra konvensjonelt dyrkede, så spriker forskningsresultatene i alle retninger, men generelt er det slik at jo færre sprøytemidler jo bedre er det for naturen. Grønnsaker er uansett godt for helsa! sier Anne-Berit Wold, som har en fem-på-topp-liste over de sunneste grønnsakene.

GRØNNKÅL: Grønnkålen er rangert som den sunneste grønnsaken av dem alle. Foto: Shutterstock
GRØNNKÅL: Grønnkålen er rangert som den sunneste grønnsaken av dem alle. Foto: Shutterstock Vis mer

Les også: 3 grønnsaker det alltid er verdt å å spise

1. Grønnkål

Grønnkålen danker ut alle andre grønnsaker når det gjelder innhold av antioksidanter. Den er for eksempel  proppfull av A- og C-vitaminer. Den inneholder også kalsium og fosfor, og er en av grønnsakene som inneholder mest jern. I tillegg er den kalori­fattig.

- Det er gledelig at grønn­kålen har kommet for fullt i norske matbutikker de siste årene. Den har lenge vært mye brukt i blant annet Danmark og Tyskland. Den er lett å dyrke i Norge fordi den bare blir enda bedre på smak etter en frostnatt, sier grønnsakforskeren.

KÅLROT: «Nordens appelsin». Foto: Shutterstock
KÅLROT: «Nordens appelsin». Foto: Shutterstock Vis mer

2. Kålrot

Kålrot kalles gjerne «Nordens appelsin» fordi den er så rik på C-vitamin. Kålrot har vært dyrket i Norge  siden 1600-tallet. Den inneholder få kalorier, og vitaminene beholdes godt utover vinteren.

- Kålroten er en grønnsak vi absolutt bør spise mer av, sier Wold.

Hennes forskerteam har gjort forsøk på kutting og pakking av fersk kålrot, med vekt på at næringsinnhold og smak ikke skal forringes.

- Matindustrien bør finne måter å selge fersk kålrot på, gjerne solgt i staver som snacks, for den er god å spise rå, sier hun.

TOMAT: Kalorifattig og rik på A- og C-vitamin. Foto: Shutterstock
TOMAT: Kalorifattig og rik på A- og C-vitamin. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Grønnsaker med høyt proteininnhold

3. Tomat

Tomaten inneholder mye av antioksidanten lykopen, et fargestoff som først og fremst finnes i skallet. Jo dypere rødfarge, desto mer lykopen. Tomaten er fra Sør-Amerika og kom til Europa med Columbus. Den ble først brukt som prydplante, og først etter første verdenskrig ble den akseptert som spiselig i Nord-Europa. Tomaten er kalorifattig og rik på A- og C-vitaminer samt mineraler.

- Lykopen tilhører en stor gruppe antioksidanter kalt karotenoider. Flere studier har vist at lykopen er krefthemmende. De siste årene har utvalget av tomater økt betydelig i norske matbutikker, noe som er veldig positivt, sier Wold.

LES OGSÅ: Er frosne grønnsaker sunnere enn ferske?

BROKKOLI: Tilhører kålfamilien og er i slekt med blomkålen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.
BROKKOLI: Tilhører kålfamilien og er i slekt med blomkålen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vis mer

4. Brokkoli

Brokkoli tilhører kålfamilien og har blant annet et høyt innhold av antioksidantene glukosinolater, som har en positiv innvirkning på flere kreftformer. Brokkoli er en nær slektning av blomkål og er en videreutvikling fra viltvoksende kål, som har vært kjent i middelhavs­området i hundrevis av år. Brokkoli er rik på jern og A-vitaminer i tillegg til andre antioksidanter. 

- Det finnes om lag 150 typer glukoinsolater. Disse er ikke aktive i seg selv, men noen av de stoffene som dannes når glukoinsolater brytes ned er aktive. Alle typer kål er rike på glukoinsolater, men brokkolien utmerker seg. Britiske forskere har utviklet en type brokkoli med økt innhold av glukoinsoltaer nettopp fordi dette er så sunt, sier Wold.

LØK: Løk kommer i flere farger og varianter og setter nydelig smak på mange retter. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.
LØK: Løk kommer i flere farger og varianter og setter nydelig smak på mange retter. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vis mer

LES OGSÅ: 5 tips som sikrer grønnsaksinntaket

5. Løk

Løkens helsebringende egenskaper er nevnt langt tilbake i historien. Den gule kepaløken er mest vanlig i Norge. De klimatiske forholdene i Norge er velegnet for dyrking av kepaløk, som tåler vinterkulde i hvileperioden. Løk inneholder noe A-, B- og C- vitaminer samt 
mineraler.

- Løk har en positiv effekt på helsen, blant annet fordi den inneholder antioksidantene flavonoider. Løken inneholder også svovelforbindelser som kan forebygge blant annet hjerte- og karsykdommer. Det er disse svovelforbindelsene som gir løken den karakteristiske lukten og smaken, sier Wold.

GRØNNSAKSFORSKEREN: Førsteamanuensis Anne Berit Wold/NMBU.   Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.
GRØNNSAKSFORSKEREN: Førsteamanuensis Anne Berit Wold/NMBU. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vis mer

De siste årene er det gjort mye forskning på løk.

- I dag stilles det større krav til smak og kvalitet, både til norskprodusert og importert løk, sier Wold.

Kilder: Førsteamanuensis Anne Berit Wold/NMBU og frukt.no/Opplysningskontoret for frukt og grønt.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer