Psykisk Helse

- Noen mennesker er sykelig opptatt av anerkjennelse, applaus og beundring

Det å være oppmerksomhetssyk kan ofte ha en sammenheng med oppveksten, mener ekspert.

GLAD I OPPMERKSOMHET: Folk som er vant med å få mye applaus og oppfølging i barndommen, kan ofte ha et større behov for oppmerksomhet i voksen alder, mener ekspert. Foto: Shutterstock / BigLike Images
GLAD I OPPMERKSOMHET: Folk som er vant med å få mye applaus og oppfølging i barndommen, kan ofte ha et større behov for oppmerksomhet i voksen alder, mener ekspert. Foto: Shutterstock / BigLike Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle mennesker er forskjellige. Noen er innadvendte og glad i alenetid, mens andre er utadvendte og får energi av å være rundt andre mennesker. Noen legger ut mange selfies i sosiale medier i løpet av én dag, mens andre hater å bli tatt bilde av. Behovet for oppmerksomhet er ulikt, og det kan være mange ulike årsaker til hvorfor du er akkurat som du er. 

LES OGSÅ: Spiller syk for å få omsorg av legen

- De fleste kjenner noen med et stort behov for oppmerksomhet. Ofte har de mange overfladiske vennskap, og få nære venner. De tar mye plass på fest, og ofte er det bare den stemmen man hører, sier Thomas Winther, som er som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Winther forklarer at fleste ønsker å være én i mengden, men samtidig bli sett og hørt. Anerkjennelse er en viktig del av Maslows behovspyramide, og et grunnleggende menneskelig behov.

LES OGSÅ: Er det mulig å forandre personlighetstrekk du ikke er fornøyd med?

Kan være sykelig

- Et stort behov for oppmerksomhet kan handle om personlighetsforskjeller og være helt naturlig, men det kan også være sykelig. Det er som regel bare bra at vi mennesker er ulike, men noen mennesker er sykelig opptatt av anerkjennelse, applaus og beundring, sier psykolog Eva Tryti.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer