Psykisk Helse

- Noen mennesker er sykelig opptatt av anerkjennelse, applaus og beundring

Det å være oppmerksomhetssyk kan ofte ha en sammenheng med oppveksten, mener ekspert.

GLAD I OPPMERKSOMHET: Folk som er vant med å få mye applaus og oppfølging i barndommen, kan ofte ha et større behov for oppmerksomhet i voksen alder, mener ekspert. Foto: Shutterstock / BigLike Images
GLAD I OPPMERKSOMHET: Folk som er vant med å få mye applaus og oppfølging i barndommen, kan ofte ha et større behov for oppmerksomhet i voksen alder, mener ekspert. Foto: Shutterstock / BigLike Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle mennesker er forskjellige. Noen er innadvendte og glad i alenetid, mens andre er utadvendte og får energi av å være rundt andre mennesker. Noen legger ut mange selfies i sosiale medier i løpet av én dag, mens andre hater å bli tatt bilde av. Behovet for oppmerksomhet er ulikt, og det kan være mange ulike årsaker til hvorfor du er akkurat som du er. 

LES OGSÅ: Spiller syk for å få omsorg av legen

- De fleste kjenner noen med et stort behov for oppmerksomhet. Ofte har de mange overfladiske vennskap, og få nære venner. De tar mye plass på fest, og ofte er det bare den stemmen man hører, sier Thomas Winther, som er som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Winther forklarer at fleste ønsker å være én i mengden, men samtidig bli sett og hørt. Anerkjennelse er en viktig del av Maslows behovspyramide, og et grunnleggende menneskelig behov.

LES OGSÅ: Er det mulig å forandre personlighetstrekk du ikke er fornøyd med?

Kan være sykelig

- Et stort behov for oppmerksomhet kan handle om personlighetsforskjeller og være helt naturlig, men det kan også være sykelig. Det er som regel bare bra at vi mennesker er ulike, men noen mennesker er sykelig opptatt av anerkjennelse, applaus og beundring, sier psykolog Eva Tryti.

Tryti forklarer at den viktigste forskjellen mellom normale personlighetsforskjeller og et sykelig behov for oppmerksomhet, er om personen klarer å se andre enn seg selv. 

- Dersom noen er selvopptatt og ikke gir plass til noen andre, kan det være noe alvorlig. Da vil personen ofte bli misunnelig dersom andre får anerkjennelse og oppmerksomhet. Det er typiske narsissistiske trekk, sier hun.

LES OGSÅ: Det finnes flere tilfeller hvor de ansatte har plikt til å viderefortelle det du sier

ULIKE PERSONLIGHETER: For noen er det naturlig å ofte dele selfies i sosiale medier, mens for andre er det helt unaturlig.  Foto: Shutterstock / ambrozinio
ULIKE PERSONLIGHETER: For noen er det naturlig å ofte dele selfies i sosiale medier, mens for andre er det helt unaturlig. Foto: Shutterstock / ambrozinio Vis mer

Derfor har noen et større oppmerksomhetsbehov 

Som regel er behovet for oppmerksomhet helt sunt og normalt. Én av grunnene til at noen ønsker mer oppmerksomhet enn andre, kan være opplevelser i oppveksten. Folk som er vant med å få mye applaus og oppfølging i barndommen, kan ofte ha et større behov for det i voksen alder. 

Det kan ofte ha en sammenheng med oppveksten. Noen som har slitt med å få oppmerksomhet i barndommen, eller som har opplevd omsorgssvikt, vil søke etter oppmerksomhet i voksen alder. Det samme gjelder de som har blitt båret frem på gullstol av foreldrene. Noen ganger krever de samme oppmerksomhetsnivå som voksen, sier Winther. 

- Et større oppmerksomhetsbehov kan også skyldes at man er i en vanskelig periode i livet, for eksempel om man er nyskilt eller syk. Mange blir da mer selvsentrerte en periode, sier Tryti.

I et parforhold kan ulike personligheter både være fint og problematisk. En innadvendt mann med lite behov for oppmerksomhet og prat, kan synes kona er veldig oppmerksomhetssyk dersom hun er utadvendt og ønsker mer prat og anerkjennelse.

- I noen miljøer er det for eksempel helt vanlig og naturlig å søke oppmerksomhet i sosiale medier, mens for andre er det mer unaturlig. Tegn på at man søker oppmerksomhet på en sunn måte, er at man også gir plass og anerkjennelse til andre, sier hun.

LES OGSÅ: Passer dere egentlig sammen?

Kan skyldes usikkerhet 

Winther forklarer at angrep noen ganger er det beste forsvar, og at mennesker som er utrygge og usikre, kan kreve mye oppmerksomhet.

- Jeg har møtt mange mennesker som virker trygge, frempå og initiativrike, men som viser seg å være usikre og ha dårlig selvtillit. De overkompenserer for usikkerheten, sier han.

Han understreker at et stort behov for oppmerksomhet ikke nødvendigvis er negativt. Vi har behov for folk i alle varianter, og veldig utadvendte mennesker er sjelden kjedelige.

- De kan være morsomme å være rundt, men det viktigste er at de også slipper til andre. Å stjele all fokus og kun se seg selv, er ikke positivt, sier han.

LES OGSÅ: – Skammet meg over å være skilt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer