Bryllupstradisjoner:

- Noen synes det er koselig å tilbringe natten sammen med sin kommende ektefelle

Sjekk hvilke bryllupstradisjoner kan du droppe - hvis du vil da!

BRYLLUPSTRADISJONER: Vi har spurt ekspertene om hvilke bryllupstradisjoner som er gjelder - og hvilke man kan droppe. Sjekk listen i saken! FOTO: NTB Scanpix
BRYLLUPSTRADISJONER: Vi har spurt ekspertene om hvilke bryllupstradisjoner som er gjelder - og hvilke man kan droppe. Sjekk listen i saken! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du planlegger å gifte deg, har du sikkert merket at det er utrolig mye å tenke på. Det er mye som må på plass, og budsjett og planlegging tar sin tid. I tillegg finnes det mange tradisjonelle regler man kanskje føler man må følge. Men hvilke av disse er egentlig gjeldende i dag?

Heidi Huse Myrmo eier og driver Bryllupshjelperen.no. Hun forklarer at det ser ut som om det er et «skifte» i hvordan man velger å arrangere bryllupet sitt.

- Det er lenge siden foreldregenerasjonens forholdsvis nøkterne feiringer, med middag på en restaurant, bilder i fotografens studio og pynt som besto av blomsteroppsatser på bordene, sier hun til KK.no.

I dag bruker brudeparene gjerne Instagram og Pinterest til å finne inspirasjon, og det fører til nye ideer om hvordan man kan arrangere sitt eget bryllup.

- I sosiale medier er det ene bryllupet mer visuelt slående enn det andre, for å tiltrekke seg flest mulig seere. Når man samtidig ser en tendens til at folk er veldig opptatt av individualisme, og at de vil ha et bryllup som ikke ligner alle andres, så sier det seg selv at det blir stort rom for å tenke utenfor boksen.

Myrmo tror at de fleste brudeparene som lurer på om de kan velge noe annet enn det tradisjonelle, vil få svaret: «Dere gjør akkurat som dere vil, det er DERES bryllup».

LES OGSÅ: Disse ti sangene blir spilt mest i bryllup

PLANLEGGING: Det er svært mye å planlegge før et bryllup. FOTO: Shutterstock
PLANLEGGING: Det er svært mye å planlegge før et bryllup. FOTO: Shutterstock Vis mer

KK har spurt eksperter om de tradisjonelle elementene i et bryllup er like gjeldene i dag:

Før og under vielsen:

Det er mange elementer i vielsen som virker som en selvfølge, men noen av dem utfordres i dagens moderne bryllup.

Å bli fulgt opp alteret:
- Her er nok det vanligste fortsatt at far følger bruden opp midtgangen. Samtidig er det flere og flere som velger andre varianter, både å bli fulgt av andre familiemedlemmer eller andre man har nær, eller å gå selv. Helt i tråd med «gjør som DERE vil»-mentaliteten, sier Myrmo.

Kan bruden holde tale?
- De fleste bruder føler nok i dag at de absolutt bør holde tale. Det har blitt veldig vanlig med brudens tale, og brudgommene setter selvfølgelig like stor pris på en tale, som en brud, sier Myrmo.

For noen bruder kan nervene derimot ta overhånd, og da byttes gjerne talen ut med en sang, videoinnspilling eller slideshow med fine ord, og bilder fra parets tid, forklarer hun. (Psst.. Slik skremmer du bort nervene og holder festens beste tale!)

Å sove hver for seg natten før:
I amerikanske filmer ser vi ofte at bruden og brudepikene har en koselig «sleepover» natten før den store dagen. Å sove hver for seg natten før var nok vanligere for noen år siden. I dag har de fleste brudepar allerede bodd sammen i flere år, men noen holder fortsatt på tradisjonen om å sove hver for seg.

- Noen synes det er koselig å tilbringe natten sammen med sin kommende ektefelle, mens andre synes det er kjempekoselig å tilbringe kvelden før med sine forlovere. Og med overnatting kan de tilbringe hele morgenen sammen, og brud/brudgom får støtte gjennom alle forberedelsene, sier Myrmo.

Begge deler er altså vanlig, men hun tror det er mer vanlig at bruden overnatter sammen med sine forlovere, enn at brudgommen gjør det.

Bordplassering og rekkefølger:
Myrmo trekker også frem andre tradisjoner som gjerne diskuteres før et bryllup: Hvem som skal sitte hvor under middagen, om man må plassere annen hver kvinne og mann, hvem som skal gå på hvilken side av midtgangen, hvilken rekkefølge talene skal tas i, og om man kun kan ha én forlover.

- Alle er eksempler på tradisjoner som ikke har noen praktisk betydning i dag, men som har blitt fulgt fordi det «alltid har vært sånn». I dag er man nok mer tilbøyelig til å heller ta valg basert på hvordan man skal få et best mulig bryllup, der både brudepar og gjester har det hyggelig.

FLOTT BRYLLUP: I dag tar brudeparene heller valg basert på hvordan man skal få et best mulig bryllup, sier ekspert. FOTO: Shutterstock
FLOTT BRYLLUP: I dag tar brudeparene heller valg basert på hvordan man skal få et best mulig bryllup, sier ekspert. FOTO: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Har du kalde føtter før bryllupet?

Kleskoder og antrekk

- Spesielt for unge personer som ikke har vært i mange bryllup, kan kleskodene være vanskelig å finne ut av, sier bryllupsplanlegger og eier av Vakre Bryllup i Fredrikstad, Nina Asbjørnsen, til KK.

Noen av tradisjonene er fortsatt like gjeldende, men dagens norske brudepar er nok ikke like strenge på kleskoder som de var før.

Bruden og brudgommens antrekk:
Asbjørnsen forklarer at de aller fleste velger en hvit kjole, men de færreste velger en kritthvit.

- De fleste går for en elfenbenhvit kjole. Jeg tror ikke jeg har hatt en brud med ordentlig hvit kjole, men heller ikke noe veldig utradisjonelt, sier Asbjørnsen, og trekker frem eksempler fra USA der enkelte bruder velger kjoler med andre farger, som lyseblå.

- Det er fortsatt veldig, veldig vanlig med hvit brudekjole. Også andre varianter av «hvit», som champagne og elfenben. Dus rosa og nude har også blitt veldig trendy, ofte med hvite blonder til, sier Myrmo.

Hvit jumpsuit er også et populært alternativ for de som ikke ønsker kjole i det hele tatt. Også dress er et alternativ. Det er nok ikke mange som rynker på nesa over helt utradisjonelle brudekjoler, det må i tilfelle være den noe eldre generasjonen.

BRUDEKJOLEN: Kjolen er det viktigste valget for mange bruder. FOTO: Shutterstock
BRUDEKJOLEN: Kjolen er det viktigste valget for mange bruder. FOTO: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Slik tyder du kleskodene

Når det gjelder kleskoder for brudgommen, forklarer Asbjørnsen at valget ofte har en sammenheng med hva han jobber med:

- Trenden er at de som bruker dress på jobb, for eksempel de som jobber innenfor finans, gifter seg i kjole og hvitt. De som går på jobb i vanlige klær, tyr ofte til dress. Dette har mye å gjøre med hva de føler seg pyntet i.

«Something old, something new, something borrowed, something blue»
Jakten på «something borrowed, something blue» er ofte en del av brullypsforberedelsene i amerikanske filmer. Dte betyr at bruden skal kle seg med noe brukt, noe nytt, noe lånt og noe blått. Men er dette noe norske brudepar gjør?

- Veldig vanlig er det nok ikke, men heller ikke uvanlig. Et populært innslag for de som synes det er gøy med tradisjoner, selv amerikanske, sier Myrmo.

Gjestenes kleskoder; må man unngå hvitt, rødt eller svart?
Når det gjelder kleskoder blant gjestene, er det én regel som fortsatt står ganske sterkt; ikke ta på deg en hvit kjole! Ellers er dagens norske brudepar som regel veldig løse på kleskodene, forklarer ekspertene.

- Sort og rødt er som regel helt greit. Hør gjerne med brudeparet først, sier Asbjørnsen.

Kleskodene avhenger også av hvilken location brudeparet har valgt. I dag er det mange som gifter seg i en hage eller på en strand, og de ønsker ofte at gjestene kler seg i lette sommerkjoler i stedet for å være stivpyntet, forklarer Asbjørnsen.

Myrmo forklarer også at man bør styre unna hvitt, men spesielt rødfargen kan utfordres:

- Rødt som er signalfarge og svart har man tidligere styrt unna, men man er mye mer fleksible på hva man kan ha på seg nå enn tidligere. Har man en flott dyprød eller burgunderrød kjole er det nok svært få som ville reagert, sier hun.

LES OGSÅ: Vil du gifte deg i utlandet?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer