Matbudsjett

Nora klarte ikke å betale ned kredittkortet - så stilte søsteren ett spørsmål

- Jeg lå alltid bakpå og hadde en dårlig følelse.

MATBUDSJETT: - Å klippe kredrittkortet var en lettelse, sier Nora om øyeblikket da hun la om hele livsstilen. FOTO: Privat
MATBUDSJETT: - Å klippe kredrittkortet var en lettelse, sier Nora om øyeblikket da hun la om hele livsstilen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg er opptatt av at vi må prøve å sette mer pris på det vi har, ikke hele tiden hige etter noe nytt, sier Nora Fotland (33).

– Alle har forskjellig utgangspunkt og ulik økonomi. Men mange har muligheten til å gjøre noen enkle grep, som gir mer kontroll og frihet.

For Nora startet ballen å rulle da hun skulle betale tilbake et lån til søsteren sin.

Nora er ikke økonom, men da hun oppdaget at hun klarte å følge nedbetalingsplanen uten store problemer, skjønte hun hvor mange penger hun tidligere hadde brukt på unødvendige ting.

Klippet i stykker kredittkortet

Nora har senere lært mye av podcaster som DinePenger, Pengesnakk, Forbrukerpodden og Spareglede. Hun følger også grupper på Facebook, der økonomi er fellesnevneren. Nå følger hun FIRE bevegelsen på Facebook, og er litt overrasket over hvor greit det egentlig går å spare.

– Målet mitt er ikke å slutte tidlig å jobbe, men kanskje ha muligheten til å jobbe mindre om noen år, sier Nora på telefon fra Nord-Trøndelag, der hun bor på et småbruk med sin samboer.

Økonomiforenkler Margrethe Otto forklarer at FIRE er en bevegelse som ble startet i USA på 1990 tallet. De som lever etter disse prinsippene; spinkesparer ikke, men har vanlige liv.

Det som skiller dem ut, er at det de gjør med de pengene andre sløser bort. Mange sparer så mye som 50 prosent eller mer av inntekt hver måned for å nå målet sitt. Det vanligste målet er å spare opp 25 ganger dine årlige utgifter, kalt 4 prosent-regelen. Historisk sett er dette nok penger til at du kan leve av avkastningen.

– Jeg innså at det var både uøkonomisk og lite bærekraftig å leve slik som jeg gjorde, og mange unge voksne gjør, sier Nora.

– Forbruket var høyt, jeg kjøpte klær og reiste mye, strevde med å betale boliglånet og sparte ikke noe. Slik ville jeg ikke leve lenger, og det første jeg gjorde var å klippe kredittkortet i småbiter. Bare det var faktisk en lettelse.

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka, dette kan heldigvis fikses ganske kjapt! Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer
ANGRER IKKE: – Jeg angrer ikke på reisene og jeg er glad for alle opplevelser jeg har fått med meg. Men nok er nokFOTO: Privat
ANGRER IKKE: – Jeg angrer ikke på reisene og jeg er glad for alle opplevelser jeg har fått med meg. Men nok er nokFOTO: Privat Vis mer

500 kroner i matbudsjett per uke

Nora vokste opp i en søskenflokk på fem på Bryne i Rogaland. Det ble ikke snakket om økonomi hjemme, men Nora var klar over at mange hadde mer penger enn dem. Faren var bonde med jobb ved siden av, moren var hjemmeværende og hadde hendene fulle med gårdsarbeid og barn.

Nora husker spesielt en gang hun som 14 åring spurte om penger til kino, men det hadde de ikke råd til.

– Det syntes jeg var helt greit. Jeg synes faktisk det er fint at unger vokser opp uten å kunne velge og vrake i alle slags tilbud, sier Nora, som mener man ikke blir lykkeligere av fråtsing.

– Vi hadde det vi trengte, og led aldri noen nød. Tvert imot var og er vi en sammensveiset og nær familie.

Nora flyttet hjemmefra som 24-åring, hun lånte penger til bolig, studerte og jobbet. Livet smilte, reiser, frisørbesøk, venner og gode opplevelser sto i kø. Da hun var ferdig utdannet maskiningeniør, fikk Nora en jobb hun stortrives i.

– Jeg angrer ikke på reisene og jeg er glad for alle opplevelser jeg har fått med meg. Men nok er nok, sier Nora bestemt.

– Vanligvis betalte jeg kredittkortgjelden med en gang fakturaen kom, men etter hvert møtte jeg meg selv i døra. Jeg lå alltid bakpå, og det var ingen god følelse. Jeg klarte til slutt ikke å betale kredittkortgjelden på 50 000 kroner.

Dette var i 2018, Nora var singel, og det var da hun klippet i stykker kredittkortet. Hun tok ut kontanter, totalt 2 500 kroner. Disse la hun i fem konvolutter, 500 kroner i hver. Fire av konvoluttene inneholdt én ukes matbudsjett. Brukte Nora mer enn de tilmålte 500 kronene en uke, måtte hun bruke mindre neste uke. Den femte konvolutten innehold penger hun kunne bruke på noe kjekt den måneden.

Nora brukte alt hun hadde til overs etter matbudsjett, boliglån, strøm og internett til å betale ned kredittkortgjelden. Hun sparte maks 400 kroner i fond per måned denne perioden.

– Jeg holdt på sånn cirka et halvt år, og fant fort ut at 500 kroner i matbudsjett per uke var veldig lite. Men det gikk, sier Nora.

HJELP: Da Nora ikke klarte å betale gjelden, trådte søsteren til. FOTO: Privat
HJELP: Da Nora ikke klarte å betale gjelden, trådte søsteren til. FOTO: Privat Vis mer

Lånet startet sparegleden

Nora hadde tidligere sagt ja til å være med søstrene på en planlagt tur til Manchester, der de skulle besøke en tremenning. De skulle reise i 2019, men Nora måtte krype til korset og forklare at hun dessverre ikke hadde råd. Det var imidlertid litt sent, for reisen var allerede bestilt.

– Er det slik at du trenger penger, kan jeg låne deg så du får betalt kredittkortgjelden, tilbød søsteren.

Nora tok takknemlig imot tilbudet. Hun hadde da klart å betale ned 30 000 kroner på kredittkortet, 20 000 kroner sto fremdeles igjen. Nora ble med på turen til Manchester, men brukte lite penger.

– Vi lagde en nedbetalingsplan, der jeg skulle betale søsteren min 5000 kroner hver måned. På den måten slapp jeg dyre kredittkortrenter, og lånet ville bli betalt ned på fire måneder, sier Nora.

Etter de fire månedene fikk hun blod på tann. Hun kunne jo fortsette å spare, bygge seg opp litt kapital til en bufferkonto og etter hvert investere. Hun begynte i det små, og sparer nå i fem fond. Hun er ikke sikker på om hun alltid tar de smarteste valgene, men lærer underveis.

Nora tjener 694 000 kroner per år før skatt, og målet er å spare 200 000 kroner i året.

– Å spare 200 000 per år er mye, det er cirka halvparten av Noras lønnsutbetaling og et virkelig bevisst valg, sier økonomiforenkler Margrethe Otto.

– En livsstil med høyere frihet, og med krav til deg selv å forbruke mindre, er noe jeg tror mange higer etter. Samtidig kan du ha høy grad av fokus på gjenbruk og bruktkjøp.

Margrethe Otto sier det er mulig å leve sånn, men at det krever lave bokostnader og ikke barn i den dyreste alderen.

Nora leier ut leiligheten i Bryne, og får inntekt der også. I 2021 sparte hun 207 000 kroner, i 2022 sparte hun 237 000 kroner. Nora føler ikke at hun forsaker mye, og kjenner at hun er på rett vei. Dette har ført henne inn i FIRE-miljøet i Norge.

Første drøm oppfylt

I 2023 har ikke Nora hatt mulighet til å spare så mye. Sammen med kjæresten har hun kjøpt småbruket som har blitt deres felles hjem. Takket være tidligere sparing, hadde hun egenkapital, selv om hun fremdeles har boliglån på leiligheten på Bryne.

– Jeg er opptatt av å bruke mest mulig norske råvarer fra norske produsenter, selv om det ikke bestandig er rimeligste alternativ. Vi prøver å kjøpe brukt når vi har behov for noe. Det blir jo nytt for oss uansett, sier Nora.

– Det er også gøy å fikse ting selv, og nå har jeg investert i en symaskin. Når man tar vare på ting, varer det lenge, og man trenger for eksempel ikke noe nytt til jul hvert år.

Noras motivasjon har vært å kjøpe småbruket sammen med kjæresten, men hun kommer ikke til å slutte å spare selv om det målet er nådd. Hun sier de koser seg litt ekstra, spesielt med mat.

Hun er også klar på at de lever som de gjør nå inntil de får barn. Som foreldre ønsker de å lære barna bevissthet rundt økonomi og bærekraft.

På sin Instagramkonto @sparegrisen_nolo, deler Nora tanker og opplevelser rundt egen økonomi. Hun ønsker mer åpenhet, og har ingen problemer med å fortelle om smellen hun gikk på med kredittkortgjelden.

– Jeg tror det er viktig å ufarliggjøre slike smeller, slik at vi heller kan lære av det enn å skamme oss og prøve å skjule økonomiske problemer. Det meste kan løses, og det er fullt mulig å begynne med å spare en hundrelapp i måneden, sier Nora.

– I løpet av et år har man da 1200 kroner til å gjøre noe kjekt for, kanskje til jul. Eller man kan fortsette å spare og få glede av renters rente.

Noras beste tips

  • Spør deg selv om du virkelig trenger det du har lyst til å kjøpe.
  • Finner du ut av behovet er der, sjekk om tingen kan kjøpes brukt.
  • Planlegg alt og alltid.
  • Skriv liste over det du skal ha, enten det er mat eller julegaver. Hold deg strengt til listen.
  • Ha nistemat og drikke i bilen.
  • Gå aldri sulten i butikken.
  • Bruk bærenett, ikke kjøp plastposer.
FRIHET: – En livsstil med høyere frihet, og med krav til deg selv å forbruke mindre, er noe jeg tror mange higer etter, sier Nora. FOTO: Privat
FRIHET: – En livsstil med høyere frihet, og med krav til deg selv å forbruke mindre, er noe jeg tror mange higer etter, sier Nora. FOTO: Privat Vis mer

Bevegelsen FIRE høster også kritikk

– Jeg forstår FIRE som en bevegelse som inspirerer helt vanlige mennesker til å ta tak i eget liv og eget forbruksmønster for å skape seg det livet de vil elske å leve. Verdier som frihet og glede står høyt i kurs, sier økonomiforenkler Margrethe Otto.

– Å legge om en livsstil på denne måten, om du ikke er vant med å spare, kan gjøre skikkelig vondt. Du må legge om alle vaner, begynne å planlegge nøye og ikke minst må du ta mange valg. Å endre vaner og ta valg krever mye energi.

Margrethe Otto poengterer videre at for å kunne spare mest mulig, er det viktig at du har god oversikt over økonomien og lager et budsjett som du klarer å holde. De vanlige rådene om å planlegge innkjøp godt gjelder. Å kutte ut abonnementer du ikke bruker eller trenger og ta med kaffe og kutte ut restaurantbesøk er gode råd å ta med seg for å kunne spare mest mulig.

Hun sier det er viktig at du er bevisst på hva du ønsker deg og drømmer om. Hva som er moro og som gir deg glede i livet.

– Du må eie målene og det må føles som en berikelse for deg å leve på denne måten, slik at det er en belønning når du kan leve av avkastning av investert kapital og passiv inntekt, sier Margrethe Otto.

Hun legger også til at FIRE bevegelsen får en del politisk kritikk for å være usosial, ved at unge folk med flere år igjen i arbeidslivet slutter å jobbe, slik at eldre da må jobbe lenger.

– Jeg tenker det er smart at flere og flere frigjør seg fra forventningen om å ta en god utdannelse og jobbe hardt frem til pensjonsalder, for å leve det de selv definerer som et godt liv. Et A4 liv med egen bolig, biler og hytte er ikke et liv alle drømmer om, sier økonomiforenkleren.

– Følg din egen drøm, samfunnet kommer til å tilpasse seg. Det er viktig at vi husker å ta vare på oss selv og hverandre. Vi må selv kunne velge å hoppe av prestasjonssamfunnet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet