Julegaver

Nordmenn har til nå brukt 3,5 milliarder kroner på julegaver

Dette viser den årlige undersøkelsen der PostNord tar temperaturen på julehandelen i Norden.

JULEGAVER: Til nå har vi brukt 3,5 milliarder kroner på julegaver. 
 Foto: Shutterstock / Liljam
JULEGAVER: Til nå har vi brukt 3,5 milliarder kroner på julegaver. Foto: Shutterstock / Liljam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den store kjøpefesten er i gang og mye tyder på at forretningsstanden ligger an til å sette nye salgsrekorder i år - igjen. Den årlige undersøkelsen der PostNord tar temperaturen på julehandelen i Norge, Sverige, Finnland og Danmark, viser nemlig at juleklare nordmenn allerede har brukt svimende 3,5 milliarder kroner på julegaver - jepp, du leste riktig! 

I undersøkelsen, som ble gjennomført i perioden 16. til 21. november, ble 2000 svensker, 2191 dansker, 1999 nordmenn og 2101 finner i alderen 18 til 79 år spurt om hvordan de lå an med julegavehandelen - og resultatet vister at de nordiske forbrukerne hittil har handlet julegaver for ikke mindre enn 9 milliarder kroner - det er mye det, spesielt før «Black Friday»! 

Frem til 21. november hadde én av tre av innbyggerne i Norden allerede handlet julegaver. Hvor langt man har kommet med julegaveinnkjøpene varierer en smule mellom landene.

For eksempel har nesten halvparten av nordmenn allerede handlet julegaver, mens bare drøyt hver femte danske har påbegynt julegaveinnkjøpene. (Pssst, har du planer om å handle en del gaver under «Black Friday»-salget? Da bør du ta en titt på disse gode tipsene som viser deg hvordan du kan finne de beste kuppene!) 

LES OGSÅ: - Vi kjøper brukte leker i julegaver

Vi har netthandlet for 1 milliard 

Undersøkelsen viser også at netthandelen har fått et oppsving og fortsetter å ta en stadig større del av den totale julehandelen vår. Hittil har nordmenn handlet julegaver på nett til en verdi av nesten 1 milliard kroner. 

– Netthandelen får stadig større betydning for den totale julehandelen, per nå er 30 prosent av årets allerede innkjøpte julegaver kjøpt på nett. Videre sier norske forbrukere at de totalt kommer til å handle for over 4 milliarder på nett – og det blir spennende å se hvor stor effekt «Black Friday» og «Cyber Monday» får på den norske julehandelen i år, sier Kristin Anfindsen, som er netthandelsekspert hos PostNord, i en pressemelding KK.no fikk tilsendt på mail. 

Den kommende helgen ventes årets julehandel å ta ytterligere fart, fremfor alt på nettet, på grunn av «Black Friday» og «Cyber Monday». Disse dagene markerer den offisielle starten på julehandelen, og mange butikker senker prisene sine kraftig i løpet av disse dagene.

Julehandelen på nettet ser dermed ut til å bli større enn noensinne. Og skal vi tro undersøkelsen kommer de nordiske forbrukere til å handle julegaver på Internett til en verdi av 18,4 milliarder kroner i år. 

LES OGSÅ: Redd for å få skattesmell på grunn av halv skatt i desember?

Sett opp et budjsett så du ikke bruker mer enn du har 

Vi vet alle hvor gøy det er å gjøre en god handel, og få så mye ut av kronene som mulig. Men det er veldig greit å ha litt koll på pengene vi bruker - selv om vi handler på salg. 

- Den som ikke vil bruke mer penger enn hva man har, bør sette opp et budsjett. Du bør ikke sette deg i gjeld for å kjøpe gaver, har direktør i Forbrukerservice hos Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, tidligere fortalt til KK.no.

Det kan også være lurt å betale med kredittkort, og da spesielt på nett. Dette vil nemlig gi en ekstra sikkerhet ved at kortselskapene ofte kan hjelpe deg å få pengene tilbake dersom varen ikke dukker opp. 

Vi må bare være flinke til å fylle på med pengene vi bruker.

- Bruker du kredittkort så pass på at du alltid betaler ved forfall, og at du har de beste betingelsene, har Flønes sagt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer