Kultur

Norsk toppår i Cannes

Klart for tidenes norske inntog ved filmfestivalen.

Publisert
Sist oppdatert
I dag ble det klart at Jens Liens andre langfilm, Den brysomme mannen, er tatt ut til Kritikeruken (Semaine de la Critique) under Cannes-festivalen, sammen med seks andre filmer fra hele verden. Det blir tredje gang Jens Lien deltar i det som regens som verdens mest prestisjefylte filmfestival.

Fra før er Christopher Nielsens Slipp Jimmy fri og Stefan Faldbakkens Uro klare for festivalen, i henholdsvis hovedprogrammet og sideprogrammet Un Certain Regard. Slipp Jimmy fri er tatt ut som avslutningsfilm i Kritikeruken. Filmen hadde norgespremiere 21. april og ble sett av 31.717 kinogjengere sin første helg på kino.

Christopher Nielsen er glad for at publikum endelig får se Jimmy.

- Jeg er absolutt fra meg av lykke over å bli tatt ut til Cannes, det er med et jubelbrus i mitt hjerte at jeg takker ja til å komme til denne den mest innflytelsesrike av festivaler, og danser piruetter på stuegulvet med tanke på alle de fristelser jeg skal få lov til å forsyne meg av når jeg kommer til Cannes, var regissørens umiddelbare kommentar.

Jens Lien har tidligere deltatt med kortfilmene Naturlige briller og Døren som ikke smakk. Lien har også laget langfilmen Jonny Vang som gikk på norske kinoer for tre år siden. Christophe Leparc i Cannes-komiteen forklarer valget av Den brysomme mannen med at Liens film er absurd, morsom, vakker, rørende og interessant.

De største rollene i Den brysomme mannen bekles av Trond Fausa Aurvåg, Petronella Barker og Birgitte Larsen. Produsent Jørgen Storm Rosenberg er ikke ukjent med Cannes-sirkuset: i fjor var han utvalgt som «Producer on the move» i Cannes.

Den brysomme mannen får norsk premiere mens filmfestivalen i Cannes pågår, fredag 26. mai. Slipp Jimmy Fri vises i Cannes 25. mai. Siden 1952 har kun 17 norske filmer vært invitert til festivalen - årets tre deltakere kan dermed gi en pekepinn på at norsk film er i ferd med å gjøre seg betraktelig mer gjeldende internasjonalt.

Regissør Jens Lien er klar for sin tredje Cannes-festival. Foto: Sandrew Metronome
Regissør Jens Lien er klar for sin tredje Cannes-festival. Foto: Sandrew Metronome Vis mer
Trond Fausa Aurvåg har en av hovedrollene i Den brysomme mannen.
Trond Fausa Aurvåg har en av hovedrollene i Den brysomme mannen. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer