True Crime:

Norskættede Jeffrey Dahmer drepte - og spiste - 17 ofre

Høsten store snakkis er Netflix-serien Monster: The Jeffrey Dahmer Story, som er basert på livet til den notoriske seriemorderen. NB! Vi advarer mot grove beskrivelser.

TRUE CRIME: Jeffrey Dahmer på et såkalt mugshot i 1982. Da ble han arrestert for blotting og fikk en bot på femti dollar. Fire år før dette hadde han drept sitt første offer. FOTO: NTB
TRUE CRIME: Jeffrey Dahmer på et såkalt mugshot i 1982. Da ble han arrestert for blotting og fikk en bot på femti dollar. Fire år før dette hadde han drept sitt første offer. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mandag 22. juli 1991 skulle det lokale Milwaukee-politiet via tilfeldigheter sette en stopper for en lokal manns grusomme og bisarre oppførsel - som hadde pågått i flere tiår uten av noen hadde oppdaget det.

Da ble nemlig Jeffrey Lionel Dahmer (som på det tidspunktet var 31 år) arrestert for drapsforsøk på den 32 år gamle mannen Tracy Edwards.

Dahmer hadde lovet Edwards 100 dollar for å posere naken for ham i leiligheten hans. Edwards lot seg lokke med, og da han kom inn i leiligheten tok Dahmer håndjern på ham (som senere skulle vise seg å ikke ha blitt satt på riktig), og truet ham med kniv.

På mirakuløst vis klarte Edwards å slå til Dahmer slik at han klarte å rømme fra leiligheten. Han løp sporenstreks til politiet, som ble med tilbake til leiligheten i 924 north 25th street i Milwaukee, Wisconsin. Hensikten var å finne nøklene til håndjernet som fremdeles satt rundt Edwards håndledd - men det som ventet dem i leiligheten var av svært makaber karakter.

I RETTEN: Den 22. juli 1991 ble det endelig satt en stopper for Jeffrey Dahmers grove gjerninger. Dette bildet er fra rettsaken og er tatt i august 1991. Foto: NTB Scanpix
I RETTEN: Den 22. juli 1991 ble det endelig satt en stopper for Jeffrey Dahmers grove gjerninger. Dette bildet er fra rettsaken og er tatt i august 1991. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til politiet hadde Edwards beskrevet Dahmer som en «freak», og forklart at han hadde satt håndjern på ham og truet ham med kniv, og da politietterforskerne Rolf Mueller og Robert Rauth søkte rundt i leiligheten fant de en stor kjøttkniv liggende ved sengen på soverommet til Dahmer. I en skuff fant de flere polaroidbilder som viste deler av menneskekropper som var blitt partert, og etter interiøret å dømme var bildene tatt i leiligheten de to politimennene og offeret befant seg i. Dahmer ble arrestert på stedet og de to politietterforskerne tilkalte større styrker. Under arrestasjonen skal Dahmer ha sagt til betjentene at «jeg burde dø for det jeg har gjort».

Makabre funn rystet politiet

På kjøkkenet fant politiet fire avkappede hoder, syv hodeskaller ble funnet på 31-åringens soverom og i klesskapet. I kjøleskapet fant de to menneskehjerter og deler av armmuskler pakket inn i plastikkposer. I fryseren fant de en torso (kropp uten armer, ben og hode), i tillegg til poser med organer og menneskehud. Ellers i leiligheten fant de to hele skjeletter, et par avkuttede hender, to avkuttede peniser og en mumifisert hodebunn. I en tank ble det funnet tre lemmlestede torsoer i syrevæske. Til sammen ble 74 polaroidbilder som viste grove detaljer funnet i leiligheten. I ettertid har sjefsrettsmedisiner Jeff Jentzen uttalt i artikkelen Faculty Profile: Jeff Jentzen: Examining Forensic Medicine at «det var mer som å demontere noens museum enn å undersøke et ekte åsted».

Etter hvert som politiet fikk mer kjennskap til Dahmers grove ugjerninger kom det frem at han hadde drept i alle fall 17 menn i perioden 1978 til 1991. Men hva får en person til å lemleste og å partere mennesker? For å forstå Jeffrey Lionel Dahmers adferd bedre må vi gå tilbake til barndommen hans.

Jeffrey ble født 21. mai 1960 i Milwaukee. Hans foreldre var den tyskættede kjemikeren Lionel Herbert Dahmer (født i 1936) og skrivemaskin-instruktør Joyce Annette Flint (født i 1936, død i 2000). Joyce Annette var barnebarn av Inga «Inger» Rundberg (født i Norge rundt 1889) og Ole Erick Rundberg (født i Oppland i Norge rundt 1870) - (kilde: Geni.com)

Jeffreys foreldre prøvde å gi ham den beste oppveksten et barn kan få, men da han rundt seksårsalderen viste tegn til å være asosial forsøkte foreldrene å få ham til å bli mer utadvent ved å ta ham med på sosiale tilstelninger. Men Jeffrey viste mest interesse for dyr. Som syvåring fikk han en hund som han kalte Frisky, som han ble veldig glad i.

- Han var sosialt ubekvem, men med mennesker som han kjente, sitt nye kjæledyr og nabogutten gikk det greit, men det var en blyghet og følelse av mindreverdighet som vi på den tiden var veldig bekymret for, sier hans far Lionel Dahmer i dokumentaren «Jeffrey Dahmer: The Monster Within» (1996).

Da Jeffrey var 10 år ble moren Joyce Annette syk, og ble lagt inn på en institusjon for å få bukt med angsten. Samtidig gikk ekteskapet mellom Joyce Annette og Lionel i oppløsning, og de tok ut skilsmisse i 1978. Mens moren var innlagt søkte Jeffrey trøst hos dyrene, og en av hans hobbyer var å samle dyr drept i trafikken og dissekere dem i hagen.

- Jeg er overbevist om at dette var starten på den negative spiralen han til slutt havnet i. Dette var samtidig med at han kom i puberteten og når du har hormoner som kicker inn i denne miksen, hvor du dissekerer innsiden av dyr, så gjør det noe med en. Hans seksualitet ble utviklet på samme tid, sier faren videre i dokumentaren.

I puberteten forstår Jeffrey at han er homofil.

- Da jeg var rundt 14 eller 15 år begynte jeg å bli besatt av tanken på vold blandet med sex, og det ble bare verre og verre. Jeg visste ikke på hvilken måte jeg kunne snakke med noen om det, så jeg gjorde det ikke. Jeg holdt det bare for meg selv, forklarer Jeffrey i et intervju med reporter Stone Phillips i programmet «Dateline NBC» sendt i 1994.

For å få bukt med de mørke tankene han hadde (som blant annet gikk ut på å slå en jogger bevisstløs og ligge side om side med ham), så begynte han å drikke daglig mens han gikk på videregående skole. I dokumentaren forteller flere at han var en høflig og intelligent student, men at han ikke engasjerte seg spesielt mye for å få gode karakterer.

- Han kunne ha vært en A-student om han ville. Han var høflig mot lærerne og var fint kledd, men han var sosialt ubekvem, forklarer Jeffreys tidligere skolekamerat Mike Kukral.

Bare uker etter at han ble uteksaminert fra skolen i 1978 drepte han sitt første offer - haikeren Steven Hicks som var 18 år. På den tiden bodde Jeffrey alene i familiehjemmet i Ohio ettersom foreldrene hadde skilt seg og flyttet ut. Da var Jeffrey 18 år.

- Jeg kunne ønske jeg bare hadde fortsatt å kjøre, men det gjorde ikke. Jeg snudde og plukket ham opp. Og det er den kvelden alt ble virkelighet, sier seriemorderen i «Dateline NBC»-intervjuet.

Han inviterte med seg Hicks hjem og de to 18-åringene drakk øl og hang i et par timer. Så sa Hicks at han måtte dra, og det var da Jeffrey tok det farlige neste steget. Han angrep haikeren med en treningsmanual og kvalte ham til døde. På samme måte som han hadde partert de døde dyrene han hadde funnet i trafikken da han var liten, gikk Jeffrey nå løs på den døde kroppen til Hicks med kniv. Han puttet kroppsdelene i søppelsekker og la ut på kjøretur. Planen var å kaste søppelsekkene på fyllinga.

Men underveis ble Jeffrey stoppet av politiet som lurte på hva han gjorde ute så sent på natten. Den 18 år gamle gutten, som var kjent for å være høflig mot autoriteter forklarte at han var opprørt fordi foreldrene hadde skilt seg, og at han tenkte at jeg kjøretur kunne få ham på bedre tanker. Politiet slo seg til ro med dette, og lot ham kjøre videre.

I stedet for å dra på søppelfyllinga kjørte Jeffrey tilbake til familiehjemmet og plasserte liket av Hicks under huset. To uker senere knuste han levningene med en hammer og kastet restene rundt omkring på tomten.

Se bilder av noen av Jeffrey Dahmers ofre under:

Voldtok to menn under militærtjeneste i Tyskland

To måneder etter drapet, i august 1978, flyttet faren Lionel tilbake til familiehjemmet. Han så at sønnen var i dårlig forfatning og oppfordret ham til å skaffe seg jobb og få bukt med alkoholproblemene gjennom å dra på møter hos Anonyme Alkoholikere. Dette hadde ingen effekt på Jeffrey. Men det skulle faktisk gå hele ni år før Jeffrey drepte igjen.

I mellomtiden meldte Jeffrey seg til militærtjeneste, på oppfordring fra faren Lionel, og ble sendt til Tyskland. Han gjorde det svært godt i sanitetsbataljonen, men den mørke siden av ham kom frem også her. Ifølge Independent skal to tidligere soldater ha stått frem og hevdet at de ble voldtatt av Jeffrey mens de tjenestegjorde i Tyskland. På grunn av alkoholmisbruk ble han dimmitert og sendt tilbake til USA igjen. Dette var i mars 1981. Han valgte å flytte til Miami, men i september flyttet han tilbake til faren og stemoren i Ohio.

Farmoren Catherine Jemima Hughes (1904-1992) var den eneste i familien som Jeffrey hadde et nært bånd til, og faren oppfordret ham til å flytte inn hos henne i West Allis, Wisconsin. Dette gjorde han i desember 1981 og for en tid startet Jeffrey et nytt og bedre liv. Han ble med farmoren på gudstjenester, la alkoholen på hylla og prøvde å bekjempe sine seksuelle demoner, som han selv beskriver dem som. Men en hendelse på det lokale biblioteket skulle vekke lystene i ham igjen. En ukjent mann snek til ham en lapp hvor han spurte om han var interessert i å utveksle seksuelle tjenester. Jeffrey takket nei, men de onde følelsene blusset opp.

Han gikk til anskaffelse av en mannlig utstillingsdukke som han brukte for å temme sine seksuelle lyster. Da farmoren fant dukken ba hun om at Jeffrey skulle kvitte seg med den. Dette gjorde han, og for å få utløp for sine fantasier begynte han nå å frekventere barer og nattklubber for homofile, i tillegg til såkalte badehus med sauna og steambad hvor homofile menn hadde uforpliktede seksuelle møter med hverandre. Her dopet Dahmer ned ofrene sine og voldtok dem. Dahmer, med sitt blonde hår og uskyldige utseende, ble raskt en populær gjest på gaybarene, og det var ingen som mistenke ham for å være en psykopatisk morder.

- Dahmer kunne passe inn i hvilken som helst gruppe uten at man mistenkte ham for å være gal og en drapsmann, og det var også derfor han hadde så stor suksess. Han var ikke et frastøtende individ, forklarer aktor Edward Michael McCann i dokumentaren «The Monster Within».

McCann får støtte av Milwaukee-politietterforsker Patrick Kennedy, som hevder at Dahmer var en såkalt «honey» i det homofile miljøet - en person som folk hadde behov for å ta vare på.

- Folk fant ham attraktiv og flere har fortalt oss at han var en de ønsket å passe på som et lite barn, sier politietterforskeren i dokumentaren.

- Jeg har ingen minner av at jeg har slått ham ihjel, men jeg må ha jo ha gjort det

Den 20. november 1987 skulle hans neste offer bli den 25 år gamle mannen Steven Tuomi, som han møtte på en av de lokale barene for homofile i Milwaukee. Etter å ha drukket drinker inviterte Dahmer sitt nye bekjentskap til Ambassador Motor Hotel hvor han hadde leid et rom.

- Jeg puttet sovepiller i drinken hans, og dette slo ham ut. Jeg skulle bare tilbringe natten med ham. Da jeg våknet om morgenen oppdaget jeg at underarmene mine var fulle av blåmerker. Det samme var overkroppen hans, og det kom blod ut av munnen hans. Han lå over kanten på sengen. Jeg har ingen minner av at jeg har slått ham ihjel, men jeg må ha jo ha gjort det, forklarer han i «Dateline NBC»-intervjuet.

Men i stedet for å kontakte politiet gikk han ut og kjøpte den største kofferten han kunne finne. Slik fraktet han den døde kroppen til Tuomi til bestemorens hus. Her parterte han liket.

Det skulle gå to måneder før Dahmer drepte igjen. Denne gangen den 14 år gamle gutten James Doxtator som han møtte utenfor en bar. Dahmer oppbevarte liket av den unge gutten i kjelleren til bestemoren, og i motsetning til ved de to tidligere drapene hadde han sex med liket. To måneder etter dette, i mars 1987, kvalte og drepte han sitt tredje offer - den 22 år gamle mannen Richard Guerrero. Også han ble partert og endte sine dager på søppelfyllingen.

IKLEDD SKJORTEN TIL ET OFFER: Dette bildet er tatt tre dager etter at Jeffrey Dahmer ble avslørt. Her er han visstnok ikledd et av ofrenes skjorter i samtale med forsvarer Gerald Boyle. Foto: NTB Scanpix
IKLEDD SKJORTEN TIL ET OFFER: Dette bildet er tatt tre dager etter at Jeffrey Dahmer ble avslørt. Her er han visstnok ikledd et av ofrenes skjorter i samtale med forsvarer Gerald Boyle. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spiste deler av likene: - Det fikk meg til å føle at de ble en permanent del av meg

Bestemoren Catherine Jemima Hughes begynte å bli bekymret for barnebarnets alkoholmisbruk, spesielle adferd og mistenkelig lukt fra kjelleren, og ba ham om å flytte ut av huset hennes. Kort tid etter at Dahmer hadde skaffet seg sin egen leilighet i Milwaukee fikk han lurt med seg en 13 år gammel gutt hjem. På mirakuløs vis klarte 13-åringen å komme seg unna, og anmeldte Dahmer til politiet. Han ble dømt for seksuelt overgrep og ble fengslet i ett år. 10 dager før han ble fengslet, i mars 1989, drepte han den 24 år gamle mannen Anthony Sears.

Mens han satt fengslet prøvde hans far å få myndighetene til å skaffe Jeffrey hjelp med alkoholmisbruket, men til ingen nytte. I stedet ble han løslatt to måneder før tiden, og igjen sørget for at uskyldige menn ble frarøvet livet. Fra 20. mai 1990 til 19. juli 1991 ble 12 menn mellom 14 og 32 år drept, partert og lemlestet.

Dahmer gikk så langt at han også begynte å spise deler av likene han hadde partert.

- Det fikk meg til å føle at de ble en permanent del av meg. I tillegg var jeg også nysgjerrig på hvordan det var, og det ga det meg en seksuell tilfredsstillelse, forklarer Dahmer i «Dateline NBC»-intervjuet når han blir spurt om hvorfor han spiste deler av ofrene sine. For dette har han i ettertid fått tilnavnet The Milwaukee Cannibal.

Men 22. juli 1991, tre dager etter at han hadde drept sitt 17. og siste offer, ble Dahmer altså avslørt takket være 32 år gamle Tracey Edwards som klarte å komme seg unna Dahmers leilighet og fikk varslet politiet.

STØTTE: Jeffreys far Lionel og stemor Shari var til stede i retten for å støtte sønnen. Faren har gitt uttrykk for at han aldri hadde noen mistanke om hva som foregikk, og at han ikke kan forstå hvorfor sønnen gjorde som han gjorde. Foto: NTB Scanpix
STØTTE: Jeffreys far Lionel og stemor Shari var til stede i retten for å støtte sønnen. Faren har gitt uttrykk for at han aldri hadde noen mistanke om hva som foregikk, og at han ikke kan forstå hvorfor sønnen gjorde som han gjorde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dahmer ga detaljerte beskrivelser til politiet om hvem ofrene var, hvordan han hadde kommet i kontakt med dem og hva han hadde gjort med dem. Mange av ofrene ble aldri funnet. Til sammen utgjorde tilståelsen 159 sider. Da rettssaken pågikk i 1992 erklærte Dahmer seg skyldig, men utilregnelig. Ettersom staten Wisconsin ikke har dødsstraff ville han få livstid i fengsel om han ble dømt tilregnelig, og han måtte ha sonet fengselsstraffen på en mentalinstitusjon dersom han ble dømt utilregnelig.

Hans far Lionel Dahmer satt i rettslokalet mens rettsaken pågikk, og var rystet over hva sønnen hadde klart å gjøre over perioden på 13 år uten at noen hadde merket noe.

- Ingen forberedte oss på detaljene vi skulle få høre. Hvordan hadde dette skjedd uten at noen visste noe? Uten at jeg visste noe? sier han i «The Monster Within»-dokumentaren.

I retten kom tiltalte Dahmer med en offentlig uttalelse for første gang, og beklaget for det han hadde gjort.

- Jeg er veldig lei meg for hva jeg har gjort mot familiene, og jeg forstår hatet de har mot meg. Jeg har sett deres tårer, og dersom jeg kunne ha gitt dem livet mitt akkurat nå for å få tilbake deres kjære hadde jeg gjort det. Jeg er utrolig lei meg, leste Dahmer opp fra et ark.

Dommer Laurence C. Gram Jr. viste ingen nåde og dømte Dahmer tilregnelig og ga ham en fengselsstraff på til sammen 937 år. Denne straffen skulle han sone i fengselet Columbia Correctional Institution i Wisconsin. Her ble han først satt på isolat, men etter ett år ble han plassert blant de andre fangene. I fengselet ble han personlig kristen, og lot seg blant annet døpe. Til fengselspresten Roy Ratcliff ytret han, ifølge People, at han følte at han syndet mot gud ved å fortsette å leve.

SLETTET SPORENE: I november 1991, fire måneder etter at Dahmel ble avslørt, valgte myndighetene å rive leilighetskomplekset hvor 12 av hans 17 ofre ble drept. Foto: NTB Scanpix
SLETTET SPORENE: I november 1991, fire måneder etter at Dahmel ble avslørt, valgte myndighetene å rive leilighetskomplekset hvor 12 av hans 17 ofre ble drept. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ble drept i fengselet

Men den 28. november 1994 var det hele over. Mens Dahmer vasker garderobeskapene på fengselets treningssenter slo medinsatte Christopher Scarver (i dag 48 år) ham med en 51 cm lang metallstang. Han overlevde såvidt de brutale slagene mot hode og ansikt, men livet sto ikke til å redde. På vei til sykehuset, én time etter at Scarver hadde gått løs på ham, døde seriemorderen Jeffrey Dahmer.

I intervjuet med «Dateline NBC», som ble gjort kort tid før han ble drept, forklarte Dahmer at han hadde innfunnet seg med at han aldri kom til å bli kvitt sine indre demoner.

- Jeg må antakelig leve med det resten av livet. Jeg kunne ønske at de forsvant, og at det fantes en måte for meg å få bort tvangstankene og følelsene.

Dahmer hadde gitt beskjed til sin far om at ønsket å bli kremert og at de ikke måtte markere dødsfallet hans med noen form for begravelsesseremoni.

- Ifølge testamentet hans ønsket han ingen markering, ingen begravelse eller gravplass. Han ønsket å bli hvisket ut av tiden, sier Lionel Dahmer i «The Monster Within»-dokumentaren. Asken ble fordelt mellom de to foreldrene.

Lionel Dahmer har i ettertid sagt at han syntes det var vanskelig å innfinne seg med at det ikke fantes noen forklaring på sønnens adferd.

- Det er klart at det var noen røde flagg i Jeffs liv, men ingen visste om dem. Han var så hemmelighetsfull og så forsiktig, sier faren i «The Monster Within»-dokumentaren.

I SORG: Familiemedlemmene til offeret Dahmers 12. offer Anthony Hughes fotografert i august 1991. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Familiemedlemmene til offeret Dahmers 12. offer Anthony Hughes fotografert i august 1991. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jeffreys lillebror David har i ettertid endret etternavnet sitt og flyttet fra Milwaukee, for ikke å assosieres med seriemorder-broren. Deres mor Joyce Annette Flint flyttet til Fresno i California hvor hun jobbet med HIV/AIDS-behandling. Ifølge Gerald Boyle, en av Jeffrey Dahmers forsvarere, sa han ved flere anledninger at Joyce Annette hadde vært en god mor.

- Hun var helt klar på at hun ikke bar noe ansvar for sønnens adferd. Hun måtte leve med at hun var moren til et monster og det gjorde henne gal, har Boyle uttalt ifølge LA Times. Hun døde av brystkreft i 2000.

Faren og stemoren Shari Dahmer har på sin side støttet den drapstiltalte sønnen, og i 1994 skrev Lionel Dahmer boken «A Father's Story». Overskuddet fra boksalget donerte Lionel til ofrenes familier.

I september 2022 slapp strømmetjenesten Netflix dramaserien Monster: The Jeffrey Dahmer Story basert på livet til den notoriske seriemorderen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer