Knekkebrød:

Norske Hedvig gjør salgssuksess med hjemmelagde knekkebrød i Brooklyn

- Plutselig tok det helt av, sier hun til KK.

KNEKKEBRØD: I dag selger Hedvig Bourbon knekkebrød til 29 butikker. Det var under en ferietur til Norge at hun fikk øynene opp for den norske tradisjonen. Dette bildet er tatt på storkjøkkenet i Brooklyn. FOTO: Jean Bourbon
KNEKKEBRØD: I dag selger Hedvig Bourbon knekkebrød til 29 butikker. Det var under en ferietur til Norge at hun fikk øynene opp for den norske tradisjonen. Dette bildet er tatt på storkjøkkenet i Brooklyn. FOTO: Jean Bourbon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da norske Hedvig kom til New York i 1998 var hun, som hun selv sier, egentlig bare på gjennomreise. Men skjebnen ville det annerledes, og nå har hun vært i byen som aldri sover i 20 år.

Hedvig, som vokste opp i Oslo, har fått det franskklingende etternavnet Bourbon etter at hun giftet seg med den franske fotografen Jean Bourbon i 2004, og sammen har de fått barna Lucas (15), Charlotte (10) og Leo (7).

Da Hedvig ble mor for første gang hadde hun jobbet i et anerkjent reklamebyrå i New York i seks år. Men da de skulle nedbemanne med 150 stillinger, valgte hun å finne på noe nytt.

- Sånn er det i Amerika! sier hun med et lurt smil til KK. Vi møter henne på kafeen 61 Local i Brooklyn, som er en av Hedvigs favorittkafeer i nabolaget.

- Jeg hadde egentlig veldig lyst til å være hjemmeværende, og er litt gammeldags på den måten. Så da fikk jeg plutselig sjansen til å gjøre det! forklarer hun videre.

LES OGSÅ: Kronprinsessen er en av få kongelige som har valgt å kommentere #Metoo-kampanjen

Fikk øynene opp for knekkebrødbaking da hun var på ferie i Norge

For til tross for at Hedvig er hjemmeværende har hun alltid likt å ha prosjekter på gang, og da hun gikk hjemme med eldstemann testet hun ut ulike gründerprosjekter.

- Jeg bestemte meg for å designe og produsere stellevesker med praktisk tilbehør for mammaer on the go. Men det var stor konkurranse og vanskelig å komme inn på dette markedet, så etter tre år bestemte jeg meg for å avslutte prosjektet.

Etter hvert kom det et barn til og enda et barn til i familien Bourbon, og så gikk tiden helt frem til en sommer for fire år siden da Hedvig, Jean og barna var på sommerferie hjemme i Norge. Da fikk hun nemlig øynene opp for hjemmelagde knekkebrød.

BAKER SELV: Hedvig baker alle knekkebrødene selv, men nå drømmer hun om å utvide bakerivirksomheten og ansette flere knekkebrødbakere. Foto: Jean Bourbon
BAKER SELV: Hedvig baker alle knekkebrødene selv, men nå drømmer hun om å utvide bakerivirksomheten og ansette flere knekkebrødbakere. Foto: Jean Bourbon Vis mer

- Min tante bakte knekkebrød, og det luktet helt fantastisk og smakte nydelig! Hun viste meg hvordan hun laget dem, og så sa jeg på en måte bare på tull at «det er dette jeg skal gjøre! Jeg skal begynne å bake knekkebrød i New York!». Familien nikket og sa litt tvilende: «ja, ja, Hedvig». Men jeg skulle vise dem, sier hun engasjert.

Og jammen fikk hun vist dem. Hun etablerte sitt eget firma, Norwegian Baked, og i dag baker hun på et profesjonelt kjøkken to ganger i uken. Hun selger hjemmelagde knekkebrød til 29 butikker i New York, i tillegg til at hun shipper bestillinger direkte til folk rundt i hele Amerika gjennom nettsiden Etsy.com.

- Da jeg kom tilbake til New York etter sommerferien på hytta begynte jeg å bake knekkebrød til venner og kjente, og det slo veldig an. Jeg testet ut med forskjellige ingredienser og prøvde meg frem for å finne den perfekte oppskriften. Jeg leste mange forskjellige blogger for å få inspirasjon, og brukte venner som fokusgruppe. Til slutt kom jeg frem til den perfekte oppskriften.

Til KK forteller hun at ingrediensene, som i all hovedsak er økologiske, ikke er noen hemmelighet. Det står beskrevet på etiketten. For Hedvig er det viktig at hun har en personlig touch og miks for å få et produkt med høy kvalitet og god smak.

- Per i dag tilbyr jeg to forskjellige versjoner - en med havsalt og en uten, forklarer Hedvig, og blir henrykt når KKs utsendte tipser om at også tørket chili passer perfekt å ha i knekkebrødmiksen for de som liker det litt ekstra hot.

LES OGSÅ: Her er steinalderbrødet som bare tar ti minutter å bake!

Gikk fra butikk til butikk og pitchet inn knekkebrødene

Hedvig hadde etter hver altså utarbeidet den perfekte knekkebrødoppskriften, og neste steg var å få dem ut i butikkene. Først lagde hun 20 poser og designet emballasjen selv. Da knekkebrødene var bakt, og posene fylt opp, tok hun dem med seg og gikk fra forretning til forretning i Brooklyn.

- Til å begynne med visste jeg ikke helt hva jeg skulle si, men jeg ga eierne hver sin pose. Jeg fikk beskjed om at de skulle ta kontakt med meg dersom det var noe de var interessert i å ta inn i sortimentet. Jeg innså raskt at jeg hadde to minutter på å pitche inn knekkebrødene, og jeg har jo aldri gått på kurs for å lære hvordan man gjør det. Så jeg sa bare: «Hei, jeg heter Hedvig, jeg er norsk og lager noen kjempegode knekkebrød etter norske tradisjoner. Her har du en smaksprøve!», sier hun og ler.

Men salgspitchen funket, for etter hvert dukket den ene eposten opp etter den andre fra forretningene Hedvig hadde vært innom.

- Først ville de ha én kasse, så ville de ha to, og tre og fire, og så ballet det på seg. I tillegg var det flere butikker som inviterte meg til å gjøre tastings hos dem, og på den måten kunne jeg gi ut smaksprøver og snakke med kundene. Jeg møtte flere kunder som allerede hadde kjøpt knekkebrødene, og som syntes det var gøy å få et ansikt på den som hadde bakt dem. Det var kjempehyggelig!

Gjennom en tasting kom hun i snakk med Alexandra, en entreprenør, som lager og selger granola, og så avtalte de at Hedvig kunne komme innom henne en dag for å høre litt mer om hvordan hun driver businessen sin.

- Alex fortalte at hun hadde investert i sitt eget industrikjøkken, men at hun ikke brukte kjøkkenet hver dag. Så dersom jeg hadde lyst kunne jeg leie kjøkkenet av henne et par dager i uken. Det var jo supert, for da kunne jeg starte en større produksjon og få en mentor med på kjøpet.

EGEN OPPSKRIFT: Hedvig har selv kommet frem til knekkebrødoppskriften hun bruker, og har latt seg inspirere av både blogger og norske knekkebrødtradisjoner. Vi har tipset henne om å bruke tørket chili i røren for å piffe den litt ekstra opp. Foto: Jean Bourbon
EGEN OPPSKRIFT: Hedvig har selv kommet frem til knekkebrødoppskriften hun bruker, og har latt seg inspirere av både blogger og norske knekkebrødtradisjoner. Vi har tipset henne om å bruke tørket chili i røren for å piffe den litt ekstra opp. Foto: Jean Bourbon Vis mer

Men første bakedag på industrikjøkkenet skulle vise seg å bli rimelig heftig for trebarnsmoren som var vant til å bake på kjøkkenet hjemme i Sunset Park i Brooklyn.

- Det var så intenst! En ting er når du er hjemme og baker, men en annen ting er når du skal deale med to store ovner som begge tar fem brett hver. Det er et helt annet type arbeidsmiljø enn når man er hjemme. I tillegg syntes jeg knekkebrødene ble for tykke, for tynne og ujevne, men jeg leverte dem til butikkene. De bestilte igjen og igjen, og plutselig tok det helt av! minnes hun.

Nå er det gått halvannet år siden Hedvig begynte å bake på storkjøkkenet, og arbeidsdagene kan strekke seg fra syv om morgenen til ti på kvelden.

- Det er lange dager, og det hender ofte at jeg også baker i helgene når Alex ikke bruker kjøkkenet. Jeg gjør hovedsakelig alt selv, men noen ganger kommer den eldste sønnen min etter skolen for å hjelpe meg. Det samme gjør mannen min. Han kommer etter jobb og hjelper til i helgene med å levere knekkebrødene til de ulike butikkene.

Øvelse gjør mester, og til KK forteller Hedvig at hun er blitt flinkere og mer effektiv enn det hun var da hun startet å bake hjemme for to år siden.

- Jeg produserer det dobbelte sammenlignet med da jeg begynte, fordi jeg er blitt supergod på å multitaske, og når jeg kommer inn på kjøkkenet om morgenen så føler jeg meg som en rockestjerne! sier hun og løfter armene i været.

- Hvordan er det å kombinere mammarollen med gründervirksomheten?

- Bakedagene er lange, og det er mange timer med kontorarbeid, men det gjør jeg hjemme. Jeg stiller høye krav til meg selv, og kan nok tenke at det blir for lite tid og oppmerksomhet på mann og barn. Med de er veldig positive og støttende, og Jean er en flott teamplayer som bidrar mye både på hjemmebane og med businessen. Og barna sier de gleder seg til jeg får mitt eget bakeri, som de kan drive sammen med meg når de vokser opp, sier hun stolt.

Instagram-profilen sin legger Hedvig ut bilder fra hverdagen i New York - her fra en tasting:

Happy tasting @rdfoods #madeinbrooklyn #knekkebrød

Et innlegg delt av Hedvig Bourbon (@norwegianbaked)

LES OGSÅ: Slik lager du sunn chips til helgekosen!

Planlegger å starte sitt eget bakeri i Brooklyn

Men det er ikke bare familien som støtter Hedvig, også kundene setter pris på knekkebrødbakingen, og det hender ofte at hun får eposter fra kundene som takker for at hun baker knekkebrødene, og som forteller at de er fornøyd med produktet. Nylig fikk hun en epost fra en nordmann som hun satte ekstra stor pris på.

- Han hadde fått en pakke knekkebrød av sin bror, og syntes det var artig at de var bakt av en norsk dame i Sunset Park i Brooklyn. Han og broren hadde nemlig vokst opp her. Han fortalte om foreldre som hadde emigrert fra Skudeneshavn i 1929, og en barndom og oppvekst den gangen det bodde mange nordmenn i Sunset Park, forklarer hun.

Mange norske emigranter bosatte seg nemlig i Sunset Park i Brooklyn under emigrasjonsbølgen på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, og området med det varme stedsnavnet ble etter hvert kalt Little Norway, skriver nettstedet Voices of NY. Eighth Avenue, som strekker seg gjennom Sunset Park, ble på folkemunne kalt Lapskaus Boulevard, og her fantes det flere bakerier driftet av norske emigranter.

Derfor er det ekstra stas at Hedvig nå planlegger å utvide virksomheten med et eget bakeri i nettopp Sunset Park - flere tiår etter at det bugnet over av norske bakerier i Little Norway i Brooklyn. Hun har nemlig sett på lokaler i Brooklyn Army Terminal - et yrende forretningsområde et steinkast unna der hun og familien bor, som under andre verdenskrig var den største militære forsyningsbasen på amerikansk jord.

- Jeg vil rett og slett etablere et norsk bakeri i Brooklyn! Så nå må jeg få finansieringen i orden og lage en forretningsplan, sier hun engasjert.

NORSKE KNEKKEBRØD I NYC: Norske Hedvig Bourbon baker knekkebrød i Brooklyn og selger dem til 29 butikker. Ideen fikk hun da hun var på besøk hos tanten sin i Norge for fire år siden. Foto: Malini Gaare Bjørnstad // KK
NORSKE KNEKKEBRØD I NYC: Norske Hedvig Bourbon baker knekkebrød i Brooklyn og selger dem til 29 butikker. Ideen fikk hun da hun var på besøk hos tanten sin i Norge for fire år siden. Foto: Malini Gaare Bjørnstad // KK Vis mer

Når vi spør henne om hva det er som motiverer henne til å drive gründervirksomhet alene, og om hun har møtt på nedturer underveis, svarer hun bastant at det kun har vært oppturer hele veien med knekkebrødbakeri-prosjektet.

- Det handler om at jeg har fått så utrolig mye positiv feedback fra kundene. Den eneste «nedturen» er at det ikke er nok timer i døgnet til å gjøre mye annet som jeg også er interessert i. Det som er fint med å drive eget foretak, er at jeg faktisk klarer å balansere ting, og at jeg ikke svarer til noen andre enn meg selv. Jeg har vært kjempeheldig med mitt knekkebrødprosjekt, og det er motiverende med alle tilbakemeldingene jeg får. Det er tøft og lange dager når jeg baker, men når jeg får mitt eget bakeri og et par ansatte, så blir det annerledes - selv om jeg fortsatt har lyst til å gjøre alt selv, sier hun og ler.

- Hvordan er det å være nordmann i New York? Har du merket noen forskjell etter at Trump kom til makten?

- Nordmenn generelt er godt likt i USA, og personlig har jeg ikke merket noen forskjell med Trump. Men det er blitt en mye mer «bully attitude», og det snakker vi om. Og selv om jeg og min familie ikke føler oss direkte berørt av det, har vi gode venner fra andre deler av verden som føler mer på det.

FAMILIEN: Hedvig får mye hjelp av mannen Jean Bourbon og de tre barna Lucas, Charlotte og Leo. Her er familien på tur i Joshua Tree National Park i California. Foto: Privat
FAMILIEN: Hedvig får mye hjelp av mannen Jean Bourbon og de tre barna Lucas, Charlotte og Leo. Her er familien på tur i Joshua Tree National Park i California. Foto: Privat Vis mer

De tre barna går på offentlig skole i Brooklyn, og Hedvig forteller at skolene bruker tid og ressurser på å lære barna om samhold og fellesskap. I mars deltok de tre barna i en nasjonal minnemarkering for de 17 personene som mistet livet under skoleskytingen i Florida 14. mars.

- Skolene jobber generelt veldig mye med at alle skal bli akseptert, og for at alle skal føle seg velkomne. I mars hadde elever rundt om i hele USA tatt initiativ til å markere skoleskytingen som skjedde i Florida i februar, med en National School Walkout. I en epost fra rektor ble det forklart at de skulle gå ut i gatene og ha en minnestund hvor de skulle snakke om samhold, aksept og ettertanke. Det var et veldig bra initiativ, forklarer Hedvig.

- Kommer du noen gang til å flytte tilbake til Norge?

- Nei, jeg vet ikke. Jeg er jo hjemme to måneder hver sommer, og barna elsker Norge. Vi har spurt dem mange ganger om de vil flytte dit, fordi at det kanskje er roligere liv og man kan sykle mer rundt på egenhånd. Vi synes vi har det beste av to verdener. Vi har hele sommeren hjemme i Norge, og så er vi i New York resten av året. Og med det skoletilbudet de har har her, og den fine miksen av forskjellige kulturer, så har vi et veldig spennende hverdagsliv!

Sjekk ut nettsiden NorwegianBaked for mer informasjon om Hedvigs knekkebrød.

LES OGSÅ: Her er oppskrift på boller du kan nyte med god samvittighet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer