Boksuksess:

Norske Roda måtte skjule kjærligheten

- Det tok litt tid før jeg fikk aksept for mine valg.

OPPONERER: Som liten savnet hun å se noen som selv selv i de mange bildebøkene hun leste. Nå ønsker Roda Ahmed å revolusjonere barnebokbransjen med bøker som speiler mangfold, uten at etnisitet er et tema. Foto: Erik Asla / Kagge forlag
OPPONERER: Som liten savnet hun å se noen som selv selv i de mange bildebøkene hun leste. Nå ønsker Roda Ahmed å revolusjonere barnebokbransjen med bøker som speiler mangfold, uten at etnisitet er et tema. Foto: Erik Asla / Kagge forlag Vis mer
Publisert

Å få alenetid med en av foreldrene var luksus. Som en av åtte søsken var det nærmest høytidsstund de gangene faren tok henne med til biblioteket - bare de to sammen.

«Hva vil du bli når du blir stor?» spurte han henne.

«Jeg vil skrive en bok det står navnet mitt utenpå», svarte lille Roda.

«Det kan du - du må bare jobbe hardt for det», svarte faren.

Roda Ahmed var 25 år da det skjedde. I 2008, i hyllene på biblioteket hun og faren hadde pleid å gå til, stod nå debutromanen hennes - Forberedelsen.

Om norsk-somaliske Zara som forelsker seg i en norsk mann. Dermed må hun velge mellom lojalitet til familiens verdier og egen frihet.

Det er en roman, understreker Roda - men i likhet med hoverkarakteren, forelsket også hun seg i en nordmann.

- Vi var sammen i et par år uten at noen visste det. Dét var jo ikke lov.

- Hvordan var det?

Hun stopper litt opp før hun svarer, som om hun leter etter et diplomatisk svar.

- Ingen i min familie hadde gjort det før. Men nå er hele slekten min fra overalt. Det var bare det å være først.

- Det var mange ting jeg var den første i familien til å gjøre, at jeg ble forfatter var også uvanlig i min familie

Hun snakker om det med en letthet i stemmen, samtidig som hun fortsatt veier ordene.

- Det tok litt tid før jeg fikk aksept for mine valg. Jeg synes det er viktig å stå oppreist inni meg selv.

Braksuksess med barnebok i USA

Hun er 41 år nå, men det rare er at Roda Ahmed fortsatt ser ut som en attenåring - like gammel som hun var da hun møtte Tor Erik Hermansen på kaffebaren som viser seg å ligge bare noen hundre meter lenger ned i gata for kaféen der vi møter henne.

Det var der de hadde sitt faste hjørne. Det tøffe valget hun tok om å følge hjertet den gangen, skulle vise seg å bli et lykkelig valg for alle.

Nå har de vært sammen i 23 år, gift i 17, og har barna Idil (17) og Isak (13). Siden 2005 har de bodd i USA, de siste sju årene i Los Angeles.

Der har Tor Erik hatt supersuksess med musikkproduksjonsselskapet Stargate, og laget monsterhiter for verdens aller største artister, som Beyonce, Rihanna, Sam Smith og Coldplay.

Og da Roda ga ut sin aller første barnebok i USA i 2018, Mae among the stars, gikk den rett inn på bestselgerlistene.

Nå kommer boken ut på norsk på Kagge forlag, oversatt til Mae hos stjernene, og har gått rett inn på bestselgerlistene her også.

Brukte fem år på å finne henne

Boken er inspirert av astronauten Mae Carol Jemison (65), som ble første afrikansk-amerikanske kvinne i verdensrommet i 1992.

Det var etter å ha blitt mamma som 24 åring, og Roda leste bøker for barna hver kveld, hun litt tilfeldig snublet over det faktum at det hadde vært en afroamerikansk kvinne i verdensrommet.

- Og hvorfor i alle dager var det ikke skrevet en bok om henne? Så brukte jeg fem år av livet mitt på å finne henne.

Som liten lesehest hadde hun savnet å se bilder av noen som seg selv i bildebøkene hun leste. De fleste karakterene i bøkene hadde blondt hår og blå øyne.

Da Roda skrev sin aller første bok som hun tiåring, skrev hun om Pippi Langstrømpe, som hun elsket - og at hun var bestevennen til Pippi.

Det lyser av henne når hun forteller om dette, og nå siterer en av sine favorittforfattere, Toni Morrison: «Om det er en bok du vil lese og ingen andre har skrevet den, er det du som må gjøre det».

«Vi gir aldri ut bøker som dette»

Mae Carol Jemison skulle vise seg å være svært vrien å få tak i. Men Roda bestemte seg uansett for å lage en universell historie om å være liten, men drømme stort.

Om Mae som drømte om å bli astronaut og om å kunne vinke til faren og moren nede på jorda - men også om å tankeløse voksne som så lett kan stoppe drømmer. «Du bør heller bli sykepleier», sa læreren til Mae.

Så lyktes det likevel både for Mae - og for Roda å fullføre drømmen. Roda fikk napp hos anerkjente HarperCollins, et av verdens største forlag for engelskspråklige utgivelser.

Da hadde hun selv funnet fram til illustratøren, som selvsagt tegnet Mae og foreldrene hennes med deres egen hudfarge.

FORBILDE: Når vi møter Roda, har den norske oversettelsen, Mae hos stjerneneakkurat nådd bokhandlene her hjemme. Foto: Ina Strøm / Kagge forlag
FORBILDE: Når vi møter Roda, har den norske oversettelsen, Mae hos stjernene
akkurat nådd bokhandlene her hjemme. Foto: Ina Strøm / Kagge forlag Vis mer

«Vi gir aldri ut bøker som ser ut som dette» erkjente forlaget. Nå er den trykket i nitten opplag, og er en av tidligere førstedame Laura Bush sine favorittbarnebøker - hun som før jobbet som lærer og bibliotekar, er opptatt av barnelitteratur og hvordan den er med på å forme barn.

Roda møtte henne selv i Texas da Bush hadde plukket ut boken til leselisten sin, og delt den med tusenvis av barn.

Fant henne endelig

Først etter at boken var utgitt, lyktes det endelig Roda å møte Jemison. Da hun oppdaget at den tidligere astronauten skulle holde foredrag ved et vitenskapssenter, var hun snar på labben med å booke seg en billett til arrangementet.

Da hun kom dit var hun overhodet ikke forberedt på dette: Flere hundre barn stod i kø med sine familier for å høre Maes foredrag -og nesten alle barna hadde med seg boken Roda hadde skrevet om henne.

Hun ler når hun forteller om det nå.

- Så da jeg endelig fikk møte Mae, var jeg bare snørr og tårer.

ENDELIG: Fem år tok det før Roda endelig klarte å oppnå kontakt med Mae. Foto: Privat.
ENDELIG: Fem år tok det før Roda endelig klarte å oppnå kontakt med Mae. Foto: Privat. Vis mer

- Hva var det som traff deg?

- Det ble så emosjonelt med alle barna. Jeg hadde ikke forstått at boken hadde nådd så mange. Noen hadde til og med kledd seg ut som astronaut. Det ble en liten kø i køen, med alle barna som ville ha boken signert.

- Det var da jeg skjønte storheten i det. Det som bare vært en idé i hodet mitt … nå så jeg barn som tenkte at kanskje de også skulle bli astronaut.

Hun ler igjen.

- Det føles som om jeg rekrutterer for NASA.

- Det er et privilegium å være en del av så mange barns oppvekst. Og at de kan kjenne seg representert i en bok. Det har vært et eventyr.

Lagde bok med Kelly Rowland

Nå er målet intet mindre enn å revolusjonere barnebokbransjen, og fortsette med å fargelegge barnebøkene, som har fått være blendahvite altfor lenge, mener Roda.

Året etter utgivelsen, i 2019, startet hun eget forlag, Hightree Publishing. Tidligere i år ga hun ut barnebok med artisten Kelly Rowland, Always with you, always with me, som gikk rett inn på bestselgerlista til New York Times.

- Hvordan har det vært å lage bok med Kelly Rowland?

- Jeg elsker det! Det er så utrolig mange forfattere som vil lage bøker som representerer noe annet. Å være en del av forandringen føles godt, det å kunne bidra til løsningen. Jeg fant mitt lille hjørne med historier som kan forandre noe.

- Det er så viktig at barn kan kjenne seg igjen. Mangfold handler ikke bare om hudfarge, men også om legning og funksjonshemminger. Mennesker kan være så mye - og det er det viktig at gjenspeiles i bøker og filmer også.

Ble ydmyk overfor egne foreldre

Da hun romandebuterte med Forberedelsen, om å stå i spagaten mellom to kulturer, hadde både hun og familien vært gjennom en prosess.

- Da boken kom var alle bare veldig stolte.

Nå som hun selv er mamma har hun stor forståelse for foreldrenes meninger den gangen.

- Foreldrene mine var opptatt av at vi barna skulle få en god utdannelse. Det å lese og skrive gir en frihet og makt som ingen kan ta fra deg. Det tror jeg mange innvandrerforeldre er opptatt av.

- Alle foreldre i hver generasjon gjør så godt de kan. Å komme til ett nytt land, ny kultur og ikke kunne språket er utrolig utfordrende.

- Da vi dro til USA, ble vi ydmyke og mer forståelsesfulle overfor mine foreldre som innvandret til Norge. Alle har godt av å vandre ut. Og å vende hjem igjen.

Pleier å vise bilde av seg selv og faren

Enn så lenge er det USA som er hjemme nå, det er ingen planer foreløpig om å flytte tilbake til Norge.

Når vi spør om hvordan hverdagslivet er hjemme i Los Angeles, er svaret litt overraskende.

- Vi er mye i naturen, begge barna surfer, smiler Roda.

Hun skriver hver dag - også på romaner, ikke bare barnebøker. I tillegg jobber hun med stadig nye barnebokutgivelser. Å besøke skoler og fortelle om Mae, er også en del av jobben.

Hun rakk å besøke sønnens skole før han sluttet på barneskolen, og hadde en høytlesning med boken om Mae der.

- Barna mine er veldig stolte - de er også mine tøffeste kritikere. Nå som boken kommer på norsk, har hun lovet alle tantebarna og de hun er gudmor til her hjemme et skolebesøk også - elleve skoler totalt.

Ikke at hun har avtalt skolebesøk med rektor, den slags praktiske trivialiteter tar hun etterhvert - den som skal revolusjonere barnebokbransjen følger ikke nødvendigvis boka.

På skolebesøkene pleier hun å vise en powerpointpresentasjon, med bilde av seg selv sammen med faren på biblioteket.

- Så pleier jeg å si, at om jeg kan drømme om å bli forfatter og Mae kunne drømme om bli astronaut … da kan alle bli hva de vil.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer