Egoistisk:

Ny studie viser at det lønner seg å ikke være egoistisk

Det er ikke alltid spisse albuer er lurt i arbeidslivet.

EGOISME LØNNER SEG IKKE I LENGDEN: Resultatet av en ny studie viser overraskende at sjenerøsitet lønner seg mest i det lange løp. FOTO: NTB Scanpix
EGOISME LØNNER SEG IKKE I LENGDEN: Resultatet av en ny studie viser overraskende at sjenerøsitet lønner seg mest i det lange løp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ser du på deg selv som gavmild, omsorgsfull og empatisk? Da er sannsynligheten stor for at du tjener mer enn dine mer egoistiske venner.

Mange tenker nok at egoisme lønner seg, og at det å først og fremst tenke på seg selv og ha litt spisse albuer kan føre til bedre jobber og høyere lønninger.

Forskere ved Stockholms universitet ønsket å finne ut om dette stemmer, og gjennomførte en studie basert på analyser av fire store europeiske og amerikanske databaser som blant annet måler inntekt og antall barn, skriver forskning.no.

Resultatet viser overraskende at sjenerøsitet lønner seg mest i det lange løp. De mest egoistiske gjør det dårligst, og folk som er litt mer gavmilde og omsorgsfulle har høyere lønn.

- For meg var det uventet at sjenerøse folk har høyere lønn. Men forklaringen er trolig at de blir mer populære og drar nytte av det når de søker jobb og forfremmelse.

Dette sier Kimmo Eriksson, som er forsker ved Stockholms universitet og forskeren bak studien.

LES OGSÅ: - Empati er en evne som må holdes ved like og utvikles for ikke å bli borte

HØYERE LØNN: De mest egoistiske gjør det dårligst, og folk som er litt mer gavmilde og omsorgsfulle har høyere lønn. FOTO: NTB Scanpix
HØYERE LØNN: De mest egoistiske gjør det dårligst, og folk som er litt mer gavmilde og omsorgsfulle har høyere lønn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Vi liker mennesker som er empatiske

- Jeg har lenge hatt noen tanker om hva det er vi tiltrekkes av. Vi liker mennesker som er empatiske og som ser oss for den vi er. Det gjelder både med en partner og i arbeidslivet generelt, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Selvrealisering er på toppen av Maslows behovspyramide, og Winther sier at det å bli sett for den man er er en del av den selvrealiseringen.

De fleste ønsker kollegaer eller arbeidstakere som det er behagelige å omgås og som gir av seg selv, og det kan være positivt i lønnsoppgjør og i ansettelsesprosesser.

- Jeg har en kamerat som alltid gir meg komplimenter hvis jeg klipper meg eller kjøper en ny genser, og han er fryktelig hyggelig både som venn, kjæreste og far. Han gjør det også utrolig bra i jobben sin fordi folk ønsker å gjøre forretninger med ham. Han er empatisk og ser menneskene rundt seg, forteller Winther.

Han mener at det å være empatisk og sjenerøs utvilsomt kan gi goder i arbeidslivet.

- Det er selvfølgelig noen som har spisse albuer og som kjemper seg til toppen. Men folk med mindre egoistiske personligheter gjør seg ofte fortjent til gode lønninger, stiller opp utover det som er forventet og er hyggelige personer å være sammen med, sier han.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner psykopaten

FLERE BARN: - Min spekulasjon er at sjenerøse mennesker helt enkelt vil ha flere barn. Det forventes jo at man gjør store ofre for sine barn, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
FLERE BARN: - Min spekulasjon er at sjenerøse mennesker helt enkelt vil ha flere barn. Det forventes jo at man gjør store ofre for sine barn, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Får flere barn

I studien kommer det også frem at de som er mindre egoistiske får flere barn, noe forskerne mistenkte på forhånd.

- Min spekulasjon er at sjenerøse mennesker helt enkelt vil ha flere barn. Det forventes jo at man gjør store ofre for sine barn, sier Eriksson.

Det krever mye tid og energi å få barn, og det tror forskeren kan være en av årsakene til at mer egoistiske mennesker velger å få færre barn.

- Mer sjenerøse mennesker har utvilsomt lettere for å finne en partner, og da større sannsynlighet for å få barn, sier Winther.

Han forklarer at egoistiske mennesker vil tenke på hva de går glipp av hvis de får barn, i stedet for å tenke på hva de går glipp av hvis de ikke får barn.

- Man er også mer tilbøyelig for å gi omsorg til andre hvis man ikke er så egoistisk, sier han.

LES OGSÅ: Ny studie viser at de med mange kolleger av motsatt kjønn oftere blir skilt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer