Lyve:

Ny studie viser at folk har samme kroppsspråk når de lyver og forteller sannheten

- Den som lyver vil ofte se deg rett inn i øynene for å overbevise deg om at de snakker sant, sier ekspert.

Å LYVE: En ny studie fra Skottland viser at folk bruker de samme tegnene uavhengig av om de lyver eller forteller sannheten. FOTO: NTB Scanpix
Å LYVE: En ny studie fra Skottland viser at folk bruker de samme tegnene uavhengig av om de lyver eller forteller sannheten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har en formening om hvordan de kan avsløre at andre lyver. Stamming, flakkende blikk og tenkepauser er tegn som vi ofte forbinder med løgn og usikkerhet.

Nå viser imidlertid en ny studie fra Skottland at folk bruker de samme tegnene uavhengig av om de lyver eller forteller sannheten, skriver forskning.no.

- De fleste har hørt at et unnvikende blikk er tegn på løgn. Dette vet også løgneren, og derfor vil den som lyver ofte se deg rett inn i øynene for å overbevise deg om at de snakker sant, sier mentalist Vidar Hansen til KK.

Han er kjent som programleder for «Den nakne sannhet» på TV 2, der han bruker sine evner til å tyde kroppsspråk og avsløre løgn.

Forskerne bak den nye studien ville undersøke hvilke tegn folk bruker når de lyver, og hvilke signaler som oppfattes som tegn på løgn av andre. De fant imidlertid ut at testpersonene brukte akkurat de samme tegnene når de fortalte sannheten, og at de til og med ble brukt oftere når de ikke løy.

LES OGSÅ: En lystløgner blir så vant til å lyve om noe at de til slutt tror på det selv

- En løgner vet hva som er forventet

- Poenget er at en løgner selvfølgelig vet hva som er forventet av en person som snakker sant; fast i blikket, rolig i kroppen, samlede hender med mer. En løgner er jo oppvokst i samme kultur som de han skal lyve for, med de samme stereotypiene om hvordan en som snakket sant ser ut, sier Annika Maria D. Melinder, som er professor ved psykologisk institutt ved Universitet i Oslo.

Hun sier at til og med barn vet hvordan de skal se uskyldige ut.

- For eksempel var min egen datter vel bare 4 år da hun så meg rett i øynene og ristet på hodet da jeg spurte henne om hun hadde godteri i munnen. Det var åpenbart; vi hadde gjemt godteri i et skap til lørdag, men hun hadde funnet det og koste seg med dette, forklarer hun.

Studien indikerer at løgnere bevisst bruker vissheten om hvordan de kan se uskyldige ut, og at det derfor er vanskelig for andre å tolke om noen snakker sant eller ikke.

LES OGSÅ: Slik tolker du kroppsspråket hans

VET HVA SOM FORVENTES: - Poenget er at en løgner selvfølgelig vet hva som er forventet av en person som snakker sant; fast i blikket, rolig i kroppen, samlede hender med mer. FOTO: NTB Scanpix
VET HVA SOM FORVENTES: - Poenget er at en løgner selvfølgelig vet hva som er forventet av en person som snakker sant; fast i blikket, rolig i kroppen, samlede hender med mer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke overraskende

- Vi tolker usikkerhet som tegn på løgn fordi vi er lært opp til at dette er tegn på løgn. Og vi forbinder det med å lyve som en stressende situasjon, derfor leter vi etter stressreaksjoner, sier Hansen.

Han mener at resultatet av studien ikke er overraskende i det hele tatt.

- Det er gjort veldig mange lignende studier med samme resultat. Og resultatet stemmer. Det er nesten umulig å avgjøre om personen lyver ut fra denne forutsetningen, sier han.

LES OGSÅ: Skjuler du økonomien for partneren?

Slik kan du avsløre om noen lyver

Hansen mener at studien går i samme fella som mange andre studier, og sier at det er to vesentlige faktorer som må være til stede for å avsløre løgn.

- Det ene er når og hvordan spørsmålet blir stilt på, og det beste er å konfrontere «løgneren» helt uforberedt, og stille åpne spørsmål. Altså spørsmål en ikke kan svare ja eller nei på, men må svare med mange detaljer, sier han.

AVSLØRE LØGNEREN: - Det beste er å konfrontere «løgneren» helt uforberedt, og stille åpne spørsmål. Altså spørsmål en ikke kan svare ja eller nei på, men må svare med mange detaljer, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
AVSLØRE LØGNEREN: - Det beste er å konfrontere «løgneren» helt uforberedt, og stille åpne spørsmål. Altså spørsmål en ikke kan svare ja eller nei på, men må svare med mange detaljer, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det andre er at løgnen må bety noe for den som lyver.

- Å dikte opp en løgn betyr ingenting, og derfor vil man ikke kunne skille mellom sannhet og løgn i kroppsspråket. Men om du for eksempel har stjålet 10 000 kroner på jobben din og kan miste jobben hvis du blir tatt, da blir hele situasjon annerledes og du får et helt annet stress og reaksjonsmønster når noe står på spill, forklarer han.

I tillegg til kroppslige reaksjoner som unnvikende blikk og bevisste tegn på usikkerhet, mener han at slike studier ofte mangler kroppslige reaksjoner på det underbevisste kroppsspråket.

- Altså det kroppsspråket du ikke har kontroll over. Dvs. pupiller, svette, pust, puls, tørr munn osv. Her ligger det masse informasjon, sier han.

Hansen mener at ved å studere det bevisste kroppsspråket, satt sammen med det ubevisste kroppsspråket, samt spørsmålsstilling og måte en svarer på verbalt, kan gi en god indikasjon på løgn så lenge det betyr noe for løgneren.

LES OGSÅ: Styr unna disse kroppsspråk-feilene når du er på date

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer