Lyve:

Ny studie viser at folk har samme kroppsspråk når de lyver og forteller sannheten

- Den som lyver vil ofte se deg rett inn i øynene for å overbevise deg om at de snakker sant, sier ekspert.

Å LYVE: En ny studie fra Skottland viser at folk bruker de samme tegnene uavhengig av om de lyver eller forteller sannheten. FOTO: NTB Scanpix
Å LYVE: En ny studie fra Skottland viser at folk bruker de samme tegnene uavhengig av om de lyver eller forteller sannheten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har en formening om hvordan de kan avsløre at andre lyver. Stamming, flakkende blikk og tenkepauser er tegn som vi ofte forbinder med løgn og usikkerhet.

Nå viser imidlertid en ny studie fra Skottland at folk bruker de samme tegnene uavhengig av om de lyver eller forteller sannheten, skriver forskning.no.

- De fleste har hørt at et unnvikende blikk er tegn på løgn. Dette vet også løgneren, og derfor vil den som lyver ofte se deg rett inn i øynene for å overbevise deg om at de snakker sant, sier mentalist Vidar Hansen til KK.

Han er kjent som programleder for «Den nakne sannhet» på TV 2, der han bruker sine evner til å tyde kroppsspråk og avsløre løgn.

Forskerne bak den nye studien ville undersøke hvilke tegn folk bruker når de lyver, og hvilke signaler som oppfattes som tegn på løgn av andre. De fant imidlertid ut at testpersonene brukte akkurat de samme tegnene når de fortalte sannheten, og at de til og med ble brukt oftere når de ikke løy.

LES OGSÅ: En lystløgner blir så vant til å lyve om noe at de til slutt tror på det selv

- En løgner vet hva som er forventet

- Poenget er at en løgner selvfølgelig vet hva som er forventet av en person som snakker sant; fast i blikket, rolig i kroppen, samlede hender med mer. En løgner er jo oppvokst i samme kultur som de han skal lyve for, med de samme stereotypiene om hvordan en som snakket sant ser ut, sier Annika Maria D. Melinder, som er professor ved psykologisk institutt ved Universitet i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer