Kultur

Nyansert drama

Tidvis svært sterkt om pedofili og skam.

Nyansert drama
Publisert
Sist oppdatertSønner

 • Regi: Erik Richter Strand

 • Med: Nils Jørgen Kaalstad, Edward Schultheiss, Mikkel Bratt Silset, Henrik Mestad, Ingrid Bolsø Berdal, Marika Enstad

 • Sjanger: Drama

  Karakter: kkkkkk • I disse Lommemannen-tider kunne Erik Richter Strands regidebut Sønner knapt vært timet bedre: hans dramafilm om skumle lokkemenn og arrskapende overgrep er dessverre brennaktuell.

  Vi møter Lars, en velmenende badevakt som får mistanke om at en middelaldrende mann som dukker opp i badeanlegget har alt annet enn hederlige hensikter i sin omgang med purunge gutter.

  Mannen heter Hans, og er en gammel kjenning. Lars og hans jevnaldrende kompiser kjente litt for godt til Hans da de selv var barn, og med skyhøy innsats forsøker Lars å hindre at historien gjentar seg.

  Temaet er dypt ubehagelig, og det føles svært nært på grunn av svært god regi og flotte skuespillerprestasjoner. Nykommer Nils Jørgen Kaalstad er imponerende som den engasjerte, men kanskje litt korttenkte Lars. Unggutten Tim framstilles av Mikkel Bratt Silset, som fint får fram den skjøre balansen mellom overmot og bunnløs usikkerhet man kan ha i tenårene.

  Henrik Mestad har rollen som pedofile Hans - det er et modig rollevalg som Mestad takler så godt at man som tilskuer er skummelt nær om ikke å forstå ham, så i alle fall føle medlidenhet med ham. Sterk kost!

  Filmen får styrke av at den som sosialrealistisk dokument ikke byr på enkle løsninger, men tegner et komplekst bilde bestående av gutteprostitusjon, fraværende foreldre, ensomhet, tillitssøken, relativ moral og seksualitet. Ingen går egentlig helt klar av skyld, noe som understreker at overgrepsproblematikk er noe vi som samfunn må ta innover oss.

  Sønner er tidvis svært spennende, og spillet mellom Lars og Hans er ofte nådeløst og skremmende. Kombinasjonen av sosialrealisme og thrillerens elementer fungerer drivende godt veldig lenge, men midtveis daler dessverre spenningskurven merkbart, og man mister interessen idet litt for mange tråder får spinne seg ut uten å nøstes opp.

  Imidlertid kommer regissør Richter Strand sterkt tilbake mot slutten, og sørger for et punktum som ryster oss og sitter i kroppen lenge etter at rulletekstene har skyllet over oss.


  Andre norske filmer denne høsten:
 • Reprise - tiårets beste norske film
 • Intens Uro


 • Nyansert drama
  Nyansert drama
  Nyansert drama
  Foto: Sandrew Metronome
  Foto: Sandrew Metronome Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer