Rolf

Nye blodprøver gir bedre svar

Blodprøvene som fastlegen tar, er bare noen få av svært mange blodprøver som kan tas i utredningen av sykdom og helseplager

Publisert
Sist oppdatert

JEG JOBBET i mange år som privatpraktiserende allmennlege, og tok mange blodprøver av pasientene i håp om å finne årsakene til deres helseplager. Og de blodprøvene vi leger anvender og rår over i vår skolemedisinske praksis, var til stor nytte når de kunne påvise sykdomsutvikling i lever, galleblære og nyrer, i blodet og immunforsvaret, i hjerte- og karsystemet, ved enkelte bakterie- og virusinfeksjoner og ved noen få kreftformer. En blodprøve kan også vise jernmangel og noen få andre mangeltilstander.

Men altfor ofte dessverre, kunne ikke blodprøvene påvise noe galt. Blodprøvene var altså helt normale, selv om pasientene følte seg syke. Og grunnen til dette er at mange mennesker har helseplager som ikke lar seg påvise med de blodprøvene vi leger anvender. Blodprøvene er designet for å påvise sykdomsutvikling i bestemte organer/organsystemer, men blir du syk på andre måter og av andre årsaker, vil dette ikke vises på disse blodprøvene.

Derfor blir utsagnet – «alle blodprøvene er helt normale, derfor er du helt frisk » – ikke alltid sant.

 

DE SENERE ÅRENE er det blitt utviklet mange andre typer blodprøver som kan påvise årsaker til sykdom og helseplager som de vanlige blodprøvene ikke avdekker.

Ved Arenaklinikken i Oslo anvender vi mange av disse blodprøvene daglig i utredningen av pasienter. La meg nevne noen av disse testene:

IgG Matpanel Elisa: Dette er en test på matintoleranse og tester på 44 ulike matvarer. Man kan godt ha matintoleranse uten samtidig å ha matallergi. Derfor er ikke en matallergitest hos legen det samme som denne intoleransetesten.

Candida Antistoffer og Candida Immunkompleks: En blodprøve for å påvise kronisk candida soppinfeksjon. Denne soppinfeksjonen kan hos mange medføre mye mage- og tarmproblemer. Hos noen vil denne kroniske infeksjonen også kunne gi symptomer som trøtthet, hodepine, hudsopp med mer.

FRAS-testen: En blodprøve som kan påvise det såkalt oksidative stressnivået i kroppen som påvirker dannelsen og mengden av frie oksygenradikaler. Mengden frie oksygenradikaler ses ved kroniske betennelsestilstander som kan føre til kroppssmerter, allergier, svekket immunforsvar, kroniske betennelser i slimhinner og mage- og tarmsystemet.

Inflammasjonspanel: Denne blodprøven ligner noe på FRAS-testen, men måler andre betennelsesfaktorer som har betydning for sykdomsutvikling i kroppen.

 

Dersom du fortsatt føler deg syk, på tross av normale blodprøver hos fastlegen, kan en eller flere av de nevnte blodprøvene være det du trenger for å finne svar og hjelp med dine helseplager.

 

Interessert i å teste deg?

Har du spørsmål vedrørende disse testene, ta kontakt med Arenaklinikken eller BMLab i Sandvika, som kan gi ytterligere informasjon. Eller kontakt din lokale, private legeklinikk som tilbyr disse testene. Mange klinikker tilbyr ulike varianter av lignende tester.

- Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer