Rolf

Nye prøver avslører mer

Det utvikles stadig nye prøver som kan påvise årsaken til dine helseplager. For blodprøvene hos fastlegen gir ikke alltid svar.

Publisert
Sist oppdatert

 

NÅR DU GÅR til legen for å bli undersøkt for dine helseplager, har legen et sett blodprøver å velge mellom. Dersom blodprøvene er normale, må du gjerne forsone deg med at ingenting unormalt er funnet. Men du blir jo ikke friskere av at en prøve ikke viser noe galt.

Innen biologisk medisin og ved Arenaklinikken i Oslo benytter vi både vanlige blodprøver og nyere blodprøver og testmetoder som ofte kan avdekke tilstander og sykdomsutvikling vi ellers ikke ville ha sett. Noen av disse prøvene skrev jeg om i forrige ukes Allers. Her er noen flere:

 

INFEKSJONSTESTER: Borreliascreening er spesielle tester som ofte kan påvise en kronisk borreliainfeksjon, såkalt borreliose/nevroborreliose (etter flåttsmitte) som har utviklet seg i lang tid, eventuelt over flere år. Testene er helt forskjellige fra de vanlige antistofftestene, som kan påvise akutt infeksjon i tidlig fase (uker til måneder) etter et flåttbitt.

 

ME-UTREDNING: Gjøres ved hjelp av tre ulike testmetoder. Denne utmattelsestilstanden kan skyldes en virusinfeksjon kalt XMRV. Dette er et nytt virus funnet hos mange med ME-tilstand, og som har fått stor internasjonal oppmerksomhet det siste året. Viruset kan påvises ved en spesiell blodprøve.

Den andre testmetoden er borreliaprøve. Den kan ikke bare påvise en kronisk bakterieinfeksjon, men også forklare hvorfor mange slike pasienter har en betydelig grad av utmattelse og tretthet.

Den tredje testmetoden ved ME, og ved en rekke andre tilstander, er hårmineralanalysen. Den kan påvise biokjemiske forstyrrelser og ernæringsmessige mangler som fører til betydelig svikt i kroppens energiproduksjon.

 

HORMONTESTER: Her brukes nyere testmetoder fra spytt og/eller urin som kan avdekke hormonelle forstyrrelser både hos kvinner og menn. Hormonelle forstyrrelser er mer utbredt enn man vanligvis tror og kan føre til mange fysiske og psykiske helseplager.

Forskningen går raskt framover, og om noen år vil vi kunne påvise sykdomssammenhenger vi fram til nå aldri trodde var mulig.

 

 

Påviser giftstoffer i kroppen

  • Forskere er i ferd med å utvikle testmetoder av blod og urin som kan påvise bl.a. mengden av kjemikalier som kan være sykdomsfremkallende og kreftstimulerende.
  • I 2005 ble medlemmer av Europaparlamentet og helseministre og miljøvernministre fra flere europeiske land testet med de nye blodprøvene. Resultatet viste at samtlige hadde høye doser av kjemikalier som er giftige for mennesker.
  • En amerikansk undersøkelse samme år påviste 148 kjemiske giftstoffer i blod og urin hos amerikanske borgere.

 

Interessert i å teste deg?

Har du spørsmål vedrørende disse testene, ta kontakt med Arenaklinikken eller BMLab i Sandvika, som kan gi ytterligere informasjon. Eller kontakt din lokale, private legeklinikk som tilbyr disse testene. Mange klinikker tilbyr ulike varianter av lignende tester.

 

- Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer