Caroline Holtet har jobbet som veterinær i 10 år. Halvparten av tiden på et stort dyresykehus, og resterende tid på en dyreklinikk på Grünerløkka i Oslo. Mange ganger har hun tatt imot eiere med dyr som er syke, men så har hun ikke kunnet gjøre noe da eier ikke har råd til behandlingen.
- Det er veldig fortvilende for oss begge når det er økonomien som setter begrensningene, og jeg ikke kan behandle et sykt dyr. Det var slik ideen om å starte en gratis dyreklinikk dukket opp, hvor dyr til vanskeligstilte kan få hjelp.
Caroline jobber nå for Dyrebeskyttelsen Norge, og i fjor ble det vedtatt at de skulle bruke penger de har mottatt i form av donasjoner og gaver, til å starte opp og drifte en ny, toppmoderne dyreklinikk på Grünerløkka. Hun mener at behovet er stort.
- Det er dyreeier som har ansvar for å kunne dekke veterinærutgifter, men livet skjer, og plutselig kan livet endre seg drastisk. Det kan skje hvem som helst. Kanskje man havner i en ulykke, blir ufør, mister familien eller jobben. En katt kan leve i 20 år, og det er mye som kan endre seg på så mange år. Ikke alle er uansvarlige dyreeiere.

Ida opplevde alle katteeieres verste mareritt
Åpner i midten av juni
Klinikken, kalt Lisaklinikken, åpner i midten av juni. Det har tatt tid å finne egnede lokaler, og å få tak i alt utstyr som må på plass. Men Caroline forteller at givergleden har vært enorm.
- Veldig mye er finansiert av donasjoner til Dyrebeskyttelsen Norge, og vi har fått donert alt fra blandebatterier til kjøkkeninnredning, maling og så videre. Det er et frivillig prosjekt, som overlever på donasjoner, og det er mange som har bidratt til at dette har blitt en realitet.
Det er langt ifra gratis å drifte en dyreklinikk, og det er store summer i omløp.
- Jeg og de andre ansatte ved Lisaklinikken får lønn. Penger til drift og lønn kommer fra gode givere, som vi ikke hadde klart oss uten.


Anne Mette: - Jeg kjenner meg igjen i Conan
Fullverdig tilbud
Klinikken gir et fullverdig veterinærtilbud, med alt av utstyr som trengs. Men enkelte behandlinger krever spesialkompetanse, understreker Caroline.
- Vi har en etisk liste over behandlinger vi gjør. Om du har en hund som trenger en korsbåndsoperasjon må du til spesialist. Vi vaksinerer ikke valpekull for salg, og utsteder heller ikke kjæledyrpass eller gir rabiesvaksine for utenlandsreiser for eksempel, da det ikke handler om velferden til dyr av vanskeligstilte. Behandlingen som gis ved klinikken skal ha fokus på dyrets livskvalitet.
Etter at det ble kjent at klinikken skal åpne, har Caroline fått veldig mange positive tilbakemeldinger, mens andre mener at det er kjedelig at tilbudet kun finnes i Oslo.
- Ett sted må man starte, og jeg håper etter hvert at vi kan åpne flere slike klinikker i Norge. Men man må virkelig brenne for det – vi har jobbet dag og natt for å få det til.


Slik gikk det med oteren Svenn
Disse kan benytte seg av tilbudet
- Hvem kan få hjelp hos dere?
- Hovedsakelig økonomisk vanskeligstilte, men det er et tillitsbasert tilbud. I Norge er det ikke lov til å spørre folk om de for eksempel mottar sosialstøtte fra NAV, men jeg mener at vi kommer langt med tillit. Det er en terskel å gå over ved å motta gratis tjenester, dersom man egentlig ikke trenger det. Om noen prøver å snike til seg gratis behandling betyr det ikke at vi ikke skal hjelpe dem som trenger det, sier Caroline, og legger til:
- Vi har interne retningslinjer, for å kunne finne ut om enkelte benytter seg av tilbudet kun fordi de synes det er dyrt å gå til dyrlegen. For ja, det koster å ha dyr, og det må man tenke gjennom før man skaffer seg et dyr.

De 10 smarteste hunderasene - og de aller dummeste
Eneste familien de har
Caroline har lang erfaring med å behandle dyrene til blant annet rusavhengige. Ikke alle mennesker har et hjem, og mange reagerer på at mennesker i slike livssituasjoner har egne dyr.
- Det et mange meninger om dette, og mange som mener at disse menneskene ikke er gode dyreeiere. Min erfaring tilsier at økonomi ikke avgjør om du er en god dyreeier. Mange mennesker i vanskelige livssituasjoner har dyr som betyr alt for dem, og de setter dyrenes behov foran egne. For noen er dyret den eneste familien de har.
Ved å åpne denne klinikken, håper Caroline at de klarer å fange opp flere dyr som ikke har det så bra, og som sårt har behov for behandling av veterinær.
- Dette er ikke en klinikk for de som mener det burde være gratis å gå til dyrlegen, eller som synes det er for dyrt.
Caroline forteller at veterinærmedisin har utviklet seg i rekordfart, og at vi kan gjøre mye mer for våre firbeinte venner i dag, enn vi kunne for 10 år siden.
- Dyrleger har blitt flinkere, og eiere strekker seg lenger – det finnes knapt begrensninger i dag. Man kan gi dyr kreftbehandling og cellegift, men slike behandlinger gjør vi ikke ved klinikken – ett sted må grensen gå. Denne klinikken skal først og fremst sørge for at dyr skal leve et smertefritt liv med enkel behandling hos dyrlege.