(Til 4 personer)
4 x ytrefilet av okse à 180 g
4 skiver parmaskinke
2 ss finstrimlet salvie
2 finhakkete hvitløk
salt og pepper
Oksefiletene krydres med salt og pepper. Rull en skive parmaskinke rundt fileten med litt salvie mellom kjøtt og skinke. Brun i panne med godt smør, hvitløk og resten av salvien. (Ikke vask eller skyll stekepannen, den skal kokes inn med sherry til sjyen). Etterstekes
så i ovn ved 190° i ca. 5–8 min. La kjøttet hvile i 5 min. før servering.
Sherrysjy
1 dl sherryeddik
2 dl rødvin
1 ss finhakket sjalottløk
2 ss usaltet smør
Ha sherry, rødvin og sjalottløk over i den stekepannen du har stekt kjøttet i. La dette få koke inn til ca. 1/3 og rør inn smør. Sil av løken.
Potet lyonnaise
500 g små poteter
150 g strimlet løk
2 fedd finhakkede hvitløk
ferskpresset sitronsaft
salt og pepper
Potetene vaskes, skrelles og deles opp i skiver og blandes med løk og hvitløk. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Stek i langpanne i ovn ved ca. 200° i 15 til 20 minutter.
Artisjokk-krem
2 rensede kokte artisjokker (kan erstattes med for eksempel kokt sellerirot)
2 dl fløte
1 ss usaltet smør
salt og pepper
ferskpresset sitronsaft
Artisjokkene deles opp og kokes opp sammen med fløte og smør. Kjøres så til puré i hurtigmikser. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Pureen varmes så vidt opp like før servering.
Bonbon med syrlig kål og bacon
1/2 strimlet spisskål
1 løk i skiver
1 dl vann
1 ss hvitvinseddik
1 ts sukker
salt og pepper
Alle ingredienser blandes i en kjele og kokes opp med lokk i tre til fem minutter. Fjern
lokket. Kok så videre til all væske er fordampet. Pass på å røre godt med en tresleiv så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Smak til med salt og pepper.
200 g brunet bacon i terninger
4 flak vårrulldeig eller kjevlet butterdeig
1 dl rapsolje
Baconet vendes inn i kålen og pakkes inn i vårrulldeigen. Det er viktig at vårrullen er helt
tett. Pensle godt med olje og stek gyllen i ovn ved ca. 200°.
Glaserte grønnsaker
4 knaskegulrøtter
8 små løk
1 pk. aspargesbønner
1 ss usaltet smør
salt og pepper
ferskpresset sitronsaft
Gulrøtter og løk skrelles. Tuppene på aspargesbønnene fjernes. Alle grønnsakene
forvelles hver for seg i godt saltet, kokende vann. Avkjøles så i isvann eller kaldt springvann. Smør varmes svakt opp i en kjele sammen med grønnsakene. Like før servering smakes de til med salt, pepper og litt sitronsaft.
