Vinter-OL

OL 1952: Kvinner i løypa? Nei takk

Hadde Norge fått vilja si, ville skistjernene Marit Bjørgen og Therese Johaug aldri kunnet delta i OL.

OL-PIONEREN: Da Oslo skulle arrangere OL i 1952, stemte Norge nei til at kvinnelangrenn skulle stå på programmet i Holmenkollen. Heldigvis stemte resten av verden ja. Slik ble Norge tvunget til å etablerte et kvinnelandslag i langrenn høsten 1951, og Rakel Wahl fra Lier fikk delta i OL-historiens første ti-kilometer for kvinner. Foto: NTB
OL-PIONEREN: Da Oslo skulle arrangere OL i 1952, stemte Norge nei til at kvinnelangrenn skulle stå på programmet i Holmenkollen. Heldigvis stemte resten av verden ja. Slik ble Norge tvunget til å etablerte et kvinnelandslag i langrenn høsten 1951, og Rakel Wahl fra Lier fikk delta i OL-historiens første ti-kilometer for kvinner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Spør du folk hva de forbinder med OL i Oslo i 1952, vil de aller fleste svare Hjallis.

Hjalmar Andersen, han med lua, Norges mest legendariske skøyteløper, hadde satt ny verdensrekord på 10 000-meter bare noen uker før OL, med den smått utrolige tiden 16.32,6. Forventningene før OL på hjemmebane var enorme.

Hjallis ble møtt av et fullstappet Bislett stadion, i et OL som satte publikumsrekord: I løpet av ti kalde februardager ble det solgt mer enn 540 000 billetter til OL-arrangementene. 23 000 møtte opp på Bislett hver dag for å se Hjallis gå fort på skøyter, mens resten av landet satt klistret til radioen og noterte rundetider.

Og folkehelten levde opp til forventningene: Han tok gull på 1500-meter, 5 000-meter og 10 000-meter, de to siste øvelsene med ny olympisk rekord og de største seiersmarginene i OL-historien. Om noen skulle vært i tvil: OL-kongen det året var norsk.

Flau milepæl

Men det er egentlig en helt annen milepæl som står igjen etter OL i Oslo i 1952, og som er langt viktigere enn både gullmedaljer og nye rekorder: For aller første gang fikk kvinner konkurrere i langrenn i et OL.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer