Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp

OL-helten skjøt og drepte kjæresten på Valentinesdagen

Oscar Pistorius trodde inntrengere hadde tatt seg inn i leiligheten.

OSCAR PISTORIUS OG REEVA STEENKAMP: Kjæresteparet bodde sammen i et luksusområde i Pretoria i Sør-Afrika. 14. februar 2013 endte han hennes liv i hva han hevder var en fatal ulykke. FOTO: NTB
OSCAR PISTORIUS OG REEVA STEENKAMP: Kjæresteparet bodde sammen i et luksusområde i Pretoria i Sør-Afrika. 14. februar 2013 endte han hennes liv i hva han hevder var en fatal ulykke. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

- Jeg forsøkte bare å beskytte Reeva. Jeg begikk en feil. Jeg begikk en feil, gjentok den 26 år gamle sør-afrikanske mannen Oscar Pistorius gråtkvalt og oppløst i tårer under rettssaken mot ham i 2014.

Året før, natt til Valentinsdagen, skjøt og drepte han sin daværende kjæreste Reeva Steenkamp. Hun ble bare 29 år.

FØRSTE OFFENTLIGE TILSTELNING: Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp på rød løper kort tid etter at de to begynte å date. Forholdet varte bare fra november 2012 til februar 2013. FOTO: NTB
FØRSTE OFFENTLIGE TILSTELNING: Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp på rød løper kort tid etter at de to begynte å date. Forholdet varte bare fra november 2012 til februar 2013. FOTO: NTB Vis mer

Drapet nådde nyhetene i rekordfart, for skytteren var ingen hvem som helst - han var Sør-Afrikas gullgutt og selve symbolet på at man kan nå målene sine uansett forutsetning.

Han var Oscar Pistorius, med kallenavn som «Mannen uten bein» og «Blade Runner», som på mirakuløst vis og med mange hindringer underveis hadde kvalifisert seg til Sommer-OL i London i 2012. Der skulle han skulle løpe side om side med funksjonsfriske løpere.

I tillegg hadde han hele seks OL-gull i Paralympics.

Oscar ble født med diagnosen fibular hemimelia, som gjorde at beina hans var deformerte. Da han var 11 måneder ble begge beina amputert rett under kneet, og han måtte lære seg å gå med proteser.

Men det stoppet ikke den atletiske gutten, som raskt viste imponerende resultater på løpebanen.

Den unge sportsstjernen ble hyllet av en hel verden, men det skulle snu en glovarm februarnatt i Pretoria i 2013.

STERK: Oscar Pistorius på semifinale-startstreken på 400-meter under Sommer-OL i London i 2012. FOTO: NTB
STERK: Oscar Pistorius på semifinale-startstreken på 400-meter under Sommer-OL i London i 2012. FOTO: NTB Vis mer

Skjebnens ironi

Fire måneder tidligere hadde Pistorius, som hadde en greie for modellpene blondiner, forelsket seg i den tre år eldre sør-afrikanske modellen Reeva Steenkamp.

Men i motsetning til mange av hans tidligere kjærester, var Reeva høyt utdannet og hadde gjort ferdig en utdanning innen jussen.

Reevas fanesak var å få bukt med volden mot kvinner som preger Sør-Afrika. Landet ligger på topplisten over land med høyest voldsstatistikk, og har også skyhøye tall når det kommer til vold mot og voldtekt av kvinner.

HØYT UTDANNET: I tillegg til å være modell var også Reeva Steenkamp utdannet innen juss. FOTO: NTB
HØYT UTDANNET: I tillegg til å være modell var også Reeva Steenkamp utdannet innen juss. FOTO: NTB Vis mer

Ifølge Bistandsaktuelt, som henviser til tall fra Africa Check, er voldsstatistikken i Sør-Afrika en dyster lesning: «Hver tredje time blir en kvinne drept. Det er 15,2 drap på kvinner per 100 000 innbyggere, fem ganger høyere enn det globale gjennomsnittet».

Bare dager før dødsfallet delte Reeva en støtteerklæring på Instagram-profilen sin, der hun sendte sine kondolanser til den sør-afrikanske 17-åringen Anene Booysen, som bare noen få dager tidligere hadde blitt gjengvoldtatt og drept på en byggeplass i provinsen Western Cape i Sør-Afrika.

Meldingen hun delte på sosiale medier tre dager før sitt eget dødsfall skulle bli ikonisk - og dessverre en slags skjebnes ironi:

«Jeg våknet opp i et lykkelig og trygt hjem denne morgenen. Ikke alle gjorde det».

72 timer senere var hun selv en del av volds- og drapsstatistikken i Sør-Afrika. Skutt og drept av sin egen kjæreste.

Avfyrte fire skudd

På tiltalebenken i Høyesterett under rettssaken i Pretoria i 2014 ble Pistorius bedt om å gjenfortelle i detalj hva som skjedde den fatale natten da kjæresten ble skutt og drept på toalettet i luksusleiligheten hans.

Angsten for at inntrengere hadde tatt seg inn i leiligheten gjennom baderomsvinduet tok overhånd, og i løpet av sekunder hadde han tatt med seg pistolen som vanligvis lå under senga og løpt på stumpene i retning baderommet.

I RETTEN : Oscar Pistorius måtte vise for retten hvordan han løp fra soverommet til badet den fatale februardagen. FOTO: NTB
I RETTEN : Oscar Pistorius måtte vise for retten hvordan han løp fra soverommet til badet den fatale februardagen. FOTO: NTB Vis mer

Han skal hele tiden ha trodd at kjæresten Reeva, som han hadde snakket med kort tid før lydene på baderommet oppsto, hadde gjemt seg bak sengen og ringt politiet - slik han ba henne om å gjøre.

Fylt av adrenalin og angst, slik han beskriver det som i retten, tar han det fatale valget om å skyte i retning toalettet der han trodde inntrengeren befant seg.

- Da jeg hørte lyder fra toalettet skjøt jeg fire skudd uten å tenke, fordi jeg var så redd, sa Pistorius under ed i 2014.

Etter å ha løpt tilbake til soverommet, der han trodde kjæresten var, innser han at Reeva ikke ligger i skjul bak sengen. Det går opp for OL-helten at det faktisk kan være tilfelle at det var Reeva som var på toalettet der han akkurat har avfyrt fire skudd.

- Fra det øyeblikket forandret alt seg, forteller Pistorius gråtkvalt under rettssaken.

Ved hjelp av en baseballracket klarer han å slå i stykker toalettdøren, og der finner han kjæresten i en blodpøl. Han løfter henne og bærer henne mot utgangsdøren mens han roper etter hjelp.

- Reeva døde mens jeg holdt henne i armene mine.

Uttrykte redsel for Pistorius på meldinger

Men var det virkelig slik at Oscar Pistorius drepte kjæresten ved et uhell fordi han trodde det var inntrengere som hadde tatt seg inn på badet, eller drepte han kjæresten med overlegg?

I retten ble flere meldinger mellom Reeva og Oscar trukket frem som bevis på at forholdet, som bare hadde vart i fire måneder, hadde begynt å slå sprekker:

«Jeg er redd for deg noen ganger, og hvordan du klikker på meg», skriver Reeva i en av meldingene.

PLANLAGT?: Var Oscar Pistorius en notorisk drapsmann, eller bare svært uheldig? Her fra da han forlot retten i Pretoria i mars 2014. FOTO: NTB
PLANLAGT?: Var Oscar Pistorius en notorisk drapsmann, eller bare svært uheldig? Her fra da han forlot retten i Pretoria i mars 2014. FOTO: NTB Vis mer

«Kranglene våre er en kamp om å finne en balanse på dette nye territoriet vårt, og et felles språk. Det er ok å krangle om de tingene vi krangler om. Det er i alle fall ikke om fundamentale verdier», skriver hun i en annen melding.

«Jeg vet at jeg ikke er den enkleste personen å forstå, og jeg føler at du noen ganger forstår meg bedre enn jeg forstår meg selv. Du gjør meg så glad, og jeg vet at vi krangler i ny og ne, men jeg føler at vi er så like», skriver Pistorius i en av meldingsutvekslingene.

Men når dommen faller høsten 2014 får Pistorius fem års fengsel og blir dømt ut ifra den sør-afrikanske termen culpable homicide - som kan sammenlignes med den norske termen forsettlig drap som vil si å drepe med vilje, at det var en intensjon om å ta den andres liv.

GRÅTKVALT: Flere ganger under rettssaken i 2014 brøt idrettsmannen Oscar Pistorius sammen, da han måtte gjenfortelle hva han hadde opplevd natten han skjøt kjæresten. FOTO: NTB
GRÅTKVALT: Flere ganger under rettssaken i 2014 brøt idrettsmannen Oscar Pistorius sammen, da han måtte gjenfortelle hva han hadde opplevd natten han skjøt kjæresten. FOTO: NTB Vis mer

Ifølge Oscar var ikke intensjonen å ta livet av kjæresten, men av det han hevder at han trodde var en inntrenger.

Påtalemyndigheten anket dommen, og mente at han fikk altfor lav straff med tanke på at han hadde frarøvet 29-åringen fremtiden og livet.

I 2016 får Pistorius en ny dom på seks år, men også denne blir anket. Året etter blir den endelige dommen satt til 13 år, og omgjort til overlagt drap.

I NORGE: Sommeren 2009 deltok Oscar Pistorius på Bislett Games i Oslo. Her i aksjon i Golden League 400 m B-finale. FOTO: Tor Richardsen / NTB
I NORGE: Sommeren 2009 deltok Oscar Pistorius på Bislett Games i Oslo. Her i aksjon i Golden League 400 m B-finale. FOTO: Tor Richardsen / NTB Vis mer

I dag sitter Pistorius, som er blitt 34 år, i fengselet Atteridgeville Prison i Pretoria - der han har sin egen celle med eget badekar. Ifølge advokat Dr Llewelyn Curlewis handler ikke dette privilegiet om at han er kjendis og idrettsmann, men om helsetilstanden.

- Uten tvil er Pistorius et helt spesielt tilfelle, ikke fordi han er verdensberømt eller beryktet, men fordi han har gjennomgått dobbelt amputasjon og det betyr at han trenger å bli tatt ekstra hensyn til.

Oscar Pistorius' dom utløper i 2030, men han har mulighet til å søke om prøveløslatelse allerede i 2023.

Reevas mor har tilgitt datterens drapsmann

Det tok mange år før Reevas foreldre, June og Barry Steenkamp, klarte å forsone seg med datterens død og de ønsket begge at OL-helten skulle straffes for hva han hadde gjort.

Men med årene har moren tilgitt datterens drapsmann, og har valgt å tro på ham når han sier at han ikke drepte datteren med viten og vilje.

- Han gjorde en feil. En enorm feil, og jeg mistet det mest verdifulle jeg hadde i livet mitt, meg selv og min ektemann. Jeg har mistet alt som har vært viktig for meg, men jeg kan likevel tilgi.

- Det er faktisk viktig for meg å tilgi ham, for jeg ønsker ikke å leve med bitterhet i livet mitt. Vi ønsket bare sannheten. Sannheten om hva som skjedde.

TILGIVELSE: June Steenkamp har tilgitt Oscar Pistorius for drapet på datteren, men har likevel ønsket at han skulle få den straffen hun mente han fortjente. FOTO: NTB
TILGIVELSE: June Steenkamp har tilgitt Oscar Pistorius for drapet på datteren, men har likevel ønsket at han skulle få den straffen hun mente han fortjente. FOTO: NTB Vis mer

På NRK ligger dokumentaren The Life and Trials of Oscar Pistorius, som ble publisert første gang høsten 2020.

Øvrige kilder: Huffington Post, iNews, Independent, Mirror og NBCnews

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer