Emilie Enger Mehl:

Om dating: – Det skal litt til før jeg stoler på noen

Emilie Enger Mehl har endelig skjønt hva frasen «sliding into DM’s» betyr.

OPPLEVER AT DAMER HEIER PÅ HVERANDRE: Jeg er veldig takknemlig for at jeg lever i 2022 slik at det går an å ha en statsråd som er 28 år og kvinne, forteller Emilie Mehl til KK. FOTO: Astrid Waller
OPPLEVER AT DAMER HEIER PÅ HVERANDRE: Jeg er veldig takknemlig for at jeg lever i 2022 slik at det går an å ha en statsråd som er 28 år og kvinne, forteller Emilie Mehl til KK. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Da Emilie Enger Mehl (28) fikk tilbudet om å delta i realityprogrammet Kompani Lauritzen i fjor, visste hun ikke at hun senere samme høst også skulle få tilbud om å bli statsråd.

Begge rollene har gjort at hun har blitt et enda mer kjent fjes for folk flest. Men hvordan havnet hun her?

KK møter en blid og imøtekommende statsråd på kontoret i Justis- og beredskapsdepartementet en regnfull mandag i april. Kaffen står klar på bordet og latteren sitter løst. Vi merker raskt at dette er en dame som er flink med ord, slik som politikere ofte er, uten at hun gjemmer seg bak dem.

Dro til USA

Et utvekslingsår på videregående var det som skulle styrke den politiske interessen for Emilie. Da hun bodde et år i en forstad til byen Grand Rapids i Michigan i USA, så hun tydelig de store sosiale forskjellene i samfunnet. Det trigget noe i henne som førte til en politisk vekker.

Hun er fra en familie der samfunnsengasjementet er stort og det gjerne snakkes om politikk rundt middagsbordet, men ingen har vært tilknyttet et parti.

Det var helt til Emilie, den eldste i søskenflokken på fem, hadde et ønske om det den sommeren hun returnerte hjem til Hedmark etter et år utenlands. Valget falt på Senterpartiet.

Står i stormen

Vi møter justisministeren i en uke hvor det har stormet rundt henne i media. Regjeringen jobber for å reversere domstolsreformen, og justisministeren har uttalt at det er et sterkt behov i Norge for å lytte mer til vanlige folk, og mindre til ekspertene.

Hun mener at sentraliseringen av Norge har gått for langt, og er redd sentraliseringen kan tappe mindre rettssteder for ressurser.

Da VG tok følge med justisministeren til Møre og Romsdal i februar var det ifølge Mehl blant med domstolene som tema.

Avisen har i etterkant laget en sak der hun blant annet siteres på dette: «Det er et sterkt behov i Norge for å lytte mer til vanlige folk, og mindre til ekspertene». Om denne saken, og debatten i etterkant sier Mehl:

– VG har i etterkant laget en sak der jeg angivelig skal ha sagt at jeg «ikke vil høre på Oslo-eksperter» og at jeg «avfeier kritikken som Oslo-elitisme». Det føles ugreit at jeg nå bli sitert videre av andre medier på meninger som VG har tillagt meg for å lage en tabloid sak, sier hun og fortsetter:

– Jeg ønsker meg en debatt med takhøyde for ulike meninger, og jeg er opptatt av at det ikke bare skal være de mest sentrale stemmene som får komme til orde. Alle fortjener å bli hørt, uten å bli tillagt meninger man ikke har eller å bli stemplet som noe fordi man har en mening om en sak, sier hun.

TA PLASS: Emilie Mehl håper kvinner fortsetter å ta plass og tør å bryte litt med hva som er normen. FOTO: Astrid Waller
TA PLASS: Emilie Mehl håper kvinner fortsetter å ta plass og tør å bryte litt med hva som er normen. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Fra rebell til pliktoppfyllende rekrutt

Vanligvis representerer hun Hedmark på Stortinget. Da hun i fjor ble spurt om å delta i Kompani Lauritzen – under Dag Otto Lauritzen tøffe militærregime, inspirert av førstegangstjenesten – takket hun ja.

– Programmet er basert på veldig fine verdier. Mestring, samhold, det å utfordre seg selv og sprenge egne grenser. Det er fint at TV 2 har laget spenning ut av gode verdier som mange trenger i livet. Fokus er å løse de oppgavene man får uten at det er konfliktdrevet. Jeg lærte masse av å være med.

Rollen som statsråd kombinert med å være deltaker i et reality-konsept, har ikke bydd på konflikter, heller det motsatte. Emilie opplever at det å ha med seg erfaringer fra noe helt annet er nyttig i politikken.

– Kompani Lauritzen en av de tingene jeg føler jeg har kommet styrket ut av. Jeg tror det er sunt med et avbrekk fra sin egen hverdag, og jeg tror at Kompani Lauritzen har bidratt til at jeg er et bedre menneske, og en vel så god statsråd som jeg ville vært om jeg ikke var med.

HINDERLØYPE: I Kompani Lauritzen fikk justisministeren utfordret seg i ulike øvelser som krever både fysisk og mental styrke. FOTO: Matti Bernitz/TV 2
HINDERLØYPE: I Kompani Lauritzen fikk justisministeren utfordret seg i ulike øvelser som krever både fysisk og mental styrke. FOTO: Matti Bernitz/TV 2 Vis mer

«Gjør meg stolt»

Da sesong tre av serien rullet ut på tv-skjermer i slutten av februar, var fokuset til justisministeren et helt annet sted. To dager før premieren hadde Russland invadert Ukraina. Det er et stort alvor og et stort ansvar for 28-åringen.

– Det var en intens periode fordi det er mitt og regjeringens ansvar å forberede Norge på de konsekvensene krigen har for oss. Tid er en kritisk faktor når du ser at den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig kommer til å treffe oss, og da må man ta beslutninger som gjør at Norge er rigget for det.

– Uavhengig av det, så har Kompani Lauritzen gitt meg veldig mye. Hele produksjonen er en fantastisk gjeng med mennesker både foran og bak kamera.

Og hun ville deltatt igjen. Det viktigste hun tar med seg inn i jobben er samholdet hun opplevde.

– Det er viktig, for man er ikke bedre enn dem man har rundt seg, man er avhengig av å støtte hverandre og spille hverandre gode.

– Og det å innse at man klarer så mye mer enn det man tror. På Setnesmoen blir man satt i situasjoner hvor du blir presset forbi grenser du trodde du hadde, sier hun.

Det mest krevende for henne var å komme inn i et kontrollert regime der rekruttene ikke har et navn, de er bare et nummer. «Kompani rekrutt 36» syntes det var vanskelig å finne mening i det der og da. Hun påpeker at til vanlig jobber hun med saker døgnet rundt som gir mening for henne.

– Det trigget noe i meg som jeg ikke var helt forberedt på. Det tok litt tid før jeg fikk tillit til befalet. Jeg måtte jobbe med det, men så fort jeg skjønte at disse menneskene er til å stole på og at jeg har tillit til dem, så gikk det veldig over.

Strategien hennes var å ligge lavt, noe hun i retrospekt ser at ikke fungerte særlig godt. Da de gikk oppover Trollstigen, fikk hun en prat med befalet underveis som ikke ble vist på tv. Samtalen endret tilværelsen hennes.

– Jeg skjønte at de ikke var ute etter meg og de forsto at jeg ønsket å gjøre som de sier. Da falt det noen brikker på plass. Og man vil jo gjøre dem stolte – det sier jo Dag Otto hver gang: «Gjør meg stolt», sier hun og etterligner Grimstad-dialekten hans.

Dating som statsråd

Etter økt medieoppmerksomhet som følge av ny rolle på Stortinget, og som høyaktuell på tv-skjermen, har hun merket at flere tar kontakt og viser sin interesse for henne.

– Får du mange henvendelser?

Hun ler litt.

– Jeg har aldri vært så opptatt av sosiale medier og sånt, og når folk har snakket om «sliding into DM’s», har jeg ikke skjønt hva det betyr – men nå skjønner jeg det!

Uttrykket betyr i hovedsak å sende en flørtende, privat melding preget av selvtillit på sosiale medier til noen man har et godt øye til.

Og med det er det god aktivitet i Instagram-innboksen hennes om dagen.

– Men jeg bruker ikke så mye tid på det, da.

Tid er det nemlig ikke så mye å ta av. Iallfall ikke når vi snakker om fritid.

– Tiden setter litt begrensninger. Skal jeg være ærlig, så er det ikke det jeg har tenkt mest på det siste halvåret. Det er noen uker hvor det ikke er så mange timer til overs. Det er et litt spesielt liv akkurat nå, forteller hun åpenhjertig.

– Min tilnærming til dating, har vært og er at jeg tar det som det kommer. Der tror jeg folk er litt forskjellig. Ut ifra folk jeg kjenner, så er det noen som er veldig søkende, og andre er det ikke. Begge deler fungerer, men jeg bare jobber og lever, og så får vi se.

IKKE PÅ TINDER: Emilie føler seg ikke helt komfortabel med å være på dating-appen Tinder, selv om det er vanlig for mange single. Tiden strekker ofte ikke til når det gjelder dating i den rollen hun har i dag. FOTO: Astrid Waller.
IKKE PÅ TINDER: Emilie føler seg ikke helt komfortabel med å være på dating-appen Tinder, selv om det er vanlig for mange single. Tiden strekker ofte ikke til når det gjelder dating i den rollen hun har i dag. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

Justisministeren fremstår som utadvendt og trygg på seg selv. Men hvordan er hun i datingsituasjon?

– Jeg møter veldig mange nye mennesker hele tiden i kraft av det jeg holder på med, og det synes jeg er veldig hyggelig. Men når man skal slippe noen innpå privat, så er det litt annerledes, forteller hun.

Fra da hun startet med politikk, laget hun et lite skille mellom hvem hun er som politiker og den delen av henne som offentligheten ikke kan nå. Hun kjenner på en usikkerhet når hun skal slippe noen innpå seg på den romantiske måten. Hun begrunner det med at hun er vant til å stenge mye ute som følge av til tider et hardt ordskifte i politikken, som gjør det viktig å ikke ta alt personlig.

– Når folk kritiserer meg, så er det ofte ikke meg som person, men selve meningen, og derfor har det vært viktig for meg å lage en slags port hvor den kritikken ikke kommer inn. Det skal litt til å åpne seg og stole på nye mennesker. Det er et tillitsspørsmål, egentlig. Det tar litt tid.

Å være ung kvinne på Stortinget

Som justis- og beredskapsminister har hun fått god støtte i det politiske miljøet, uavhengig av politisk ståsted. Hun forteller at generelt sett heier folk på hverandre og viser støtte.

– Jeg føler meg heldig som har truffet mennesker, som har gitt meg tillit og roller som jeg kan vokse i og lære av, og kan prøve og feile i, sier hun tydelig takknemlig.

– Hva tenker du om at folk synes du er ung?

– Det er underordnet hvor gammel jeg er, man får jo ikke gjort så mye med alderen, det er bare å ta tiden til hjelp, ler hun.

– Jeg tror nok andre har tenkt mer på hvor gammel jeg er, enn hva jeg har gjort selv. Jeg er veldig takknemlig for den tilliten jeg har fått på ulike stadier i livet. Jeg tror at det gjør at man lykkes enten det er i politikk eller i næringslivet, eller hva som helst.

Hun har selv kjent på verdien av å få roller og verv der man kan vokse og lære. Og også i dag er det mange forventninger knyttet til rollen hun har som justis- og beredskapsminister.

– Når folk skal beskrive en stereotypisk justisminister, ville de sikkert ikke beskrevet meg, men kanskje om en stund! Jeg må fylle rollen på min måte. Det er viktig å ha den tryggheten i seg selv – at man må fylle rollen med den jeg er, og ikke prøve å være noe jeg ikke er. Jeg blir aldri en mann på 50. Og det synes jeg går greit, smiler hun og er overbevisende i det at hun ikke er redd for en utfordring.

ELDSTE I SØSKENFLOKKEN: Emilie har en god heiagjeng i søsknene sine - hun har nemlig fire yngre søsken. - Det er mye god støtte og kjærlighet i søsken. FOTO: Astrid Waller
ELDSTE I SØSKENFLOKKEN: Emilie har en god heiagjeng i søsknene sine - hun har nemlig fire yngre søsken. - Det er mye god støtte og kjærlighet i søsken. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Apropos utfordring

Det mest utfordrende i jobben, synes hun, er når andre skal mene mye om hvordan hun gjør ulike ting. Mange har gode råd, men til slutt må hun kunne stole på seg selv i beslutninger, noe det ligger et stort ansvar i.

– Det er en naturlig del av jobben min, så det er ikke sånn at jeg hele tiden tenker at det er utfordrende, men det er det som er utfordrende med jobben, det å lande på den beslutningen som jeg og regjeringen tenker er det klokeste. Også er det umulig å tilfredsstille alle. Alle saker har motstridende hensyn. Selv på dager der det stormer litt, eller i debatter, er det viktig å stole på seg selv, sier hun.

På tross av mye ansvar, selvstendighet og en god evne til å stole på seg selv i vanskelige beslutningsprosesser, er det fint å ha fire yngre søsken. I den store søskenflokken hjemmefra, har hun en god heiagjeng. De har et nært forhold, noe hun setter høyt.

– Det er godt å ha noen som alltid heier på deg. Som ikke dømmer og som gir god støtte og kjærlighet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer