Marit Bjørgen:

– Om jeg skal ha flere barn, må jeg finne meg en ny mann

En lattermild Marit Bjørgen var klar i talen da KK møtte henne til intervju nylig.

NYTT FAMILIEMEDLEM: Marit Bjørgen er stolt mamma til sønnene Marius (4) og Ola (1). Her forteller om hvordan det var da Marius ble storebror - og om han kommer til å bli det igjen. Reporter: Hege Lovstad Toverud. Video: Embla Hjort-Larsen. Stillbilde: Scanpix. Klipp: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da KK møtte Marit Bjørgen til intervju om barn og motorikk i Norlandia Sørhellinga Barnehage i Alna bydel nylig, var den tidligere skistjernen i storform.

Over stokk og stein bar det med en hale av grønnkledde barnehagebarn, som med litt hjelp fra skistjernen forserte alt fra melkekasser og bildekk til kjegleløyper.

Frontfigur

Marit Bjørgen er frontfigur for prosjektet «Jump Norlandia», der den private barnehagekjeden ønsker å få opp det motoriske ferdighetsnivået og det fysiske aktivitetsnivået hos barn. Bakgrunnen er en kartlegging av barns motorikk i forhold til alder i bydelen. Da man kartla to årskull fant man at nær 1 av 5 barn, altså 18 prosent, har avvikende motorisk kompetanse i forhold til alder. Ytterligere ble 6 prosent kategorisert med umoden motorisk kompetanse. Dette er funn som tidligere ikke skal ha vært publisert.

I SOFAEN: Marit Bjørgen var i en uvant situasjon da hun gjestet Idrettsgallaen uten å være nominert. Foto/Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

– God grunnmotorikk gjør at det er lettere å være fysisk aktiv og bieffekten kan være at man holder på lenger på med fysisk aktivitet, sier barnefysioterapeut Anna Solberg Myrvold, som sammen med Kristian Heflo har stått bak kartleggingen.

– Du kan få være en del av gjengen, være inkludert, føle mestring og bevegelsesglede som igjen gir bedret selvfølelse og selvtillit. Å være fysisk aktiv påvirker også konsentrasjon, evnen til å holde fokus, kognisjon, læring, selvkontroll og følelsesregulering, Sier Solberg Myrvold.

I Jump-prosjektet skal barnehageansatte i kjeden nå lede barn i fysiske øvelser 20 minutter daglig.

Sa ja med en gang

For Marit Bjørgen var valget ikke vanskelig da hun ble bedt om å fronte kampanjen.

– Jeg har selv to barn, den ene går i Nordlandia barnehage, og de er allerede i gang med Jump-aktiviteter. Her om dagen lå Marius på matta og gjorde yoga på avdelingen sin, forteller Marit, og legger til at hun selv kunne hatt godt av litt yoga i en travel hverdag.

FRONTER BARNEHAGE: Etter at Marit Bjørgen la opp, har hun behold mange samarbeidspartnere, men også fått noen nye. Som barnehagekjeden Norlandia, hvor sønnen Marius går. FOTO: Astrid Waller/KK
FRONTER BARNEHAGE: Etter at Marit Bjørgen la opp, har hun behold mange samarbeidspartnere, men også fått noen nye. Som barnehagekjeden Norlandia, hvor sønnen Marius går. FOTO: Astrid Waller/KK Vis mer

Ville ha mamma for seg selv

Da KK i 2018 kåret Marit Bjørgen til «»Årets kvinne», var det for hennes åpenbare innsats i skisporet gjennom en lang karriere. Få har gitt oss mer spenning, og skjenket det norske folk flere gullkantede medaljestunder enn nettopp Marit.

Utnevnelsen ble fulgt av et stort intervju i KK, med en festpyntet Marit.

Det var også KK som kunne avsløre den gledelige nyheten at Marit Bjørgen ventet sitt barn nummer to.

I dag er yngstesønnen Ola snart ett år og klar for barnehage til høsten. Marius (4) har gått inn i rollen som storebror. Hvordan har overgangen vært?

– Marius syntes det var litt tøft i starten. Jeg skjønner jo det. Han har hatt mamma alene, og så skulle han dele mamma. Det er jo litt utfordrende. Men nå er han en veldig stolt storebror, sier Marit og legger til:

– Jeg spurte: «Men skal vi gi bort Ola, da?», men det ville han ikke. Så han er nok veldig glad i ham, selv om han blir litt irritert.

Aktive barn viktig

Marit forteller at hun forsøker å utvikle sine barn motorisk gjennom varierte aktiviteter. Mye utendørs, og på sønnenes premisser. Minstemann har riktignok ikke fått sine første ski enda:

– Han må nok arve etter broren sin. Men det er ikke lenge før han kan gå på ski, for han var tidlig ute med å gå, sier Marit.

Hun mener motorisk stimulering kan foregå også i helt dagligdags situasjoner:

– Da mine to begynte å gå, fikk de utfolde seg i sofaen på myke puter sånn at de fikk utfordre balansen og koordinasjonen. Det gir jo mestringsfølelse og et godt selvbilde, slik at de tør å prøve nye ting.

Hun mener det er mange fordeler med å være fysisk rustet før man begynner på skolen.

– God motorikk er viktig for utvikling av hjernen, det sosiale, språk, psyken. Da er det større sjanse for at man begynner på aktiviteter. De som faller ut av aktiviteter har gjerne mer stillesittende liv hjemme og blir mindre sosiale.

Møter fortsatt lagvenninnene

Der hun tidligere lå først i sporet og skar over mållinjen med overlegen margin, jobber Marit Bjørgen nå videre med sine samarbeidspartnere innen idretten. Hun frykter ikke å bli en stuegris etter at hun la opp.

– Man blir jo ikke akkurat stuegris av å ha to små barn heller. Det er full rulle hele dagen!

Etter et helt liv i skisporet, savner hun å være idrettsutøver?

– Jeg har savnet folket og miljøet, men ikke alle timene som krevdes i sporet for å være med i tet. Jeg har mye kontakt med Ingvild og Therese, selv om det har blitt litt mindre i løpet av de siste to årene, forteller Marit.

– Hva synes du om Johaugs innsats i sporet i år?

– Helt fantastisk! utbryter Marit, med lagånd-innstillingen hun er så kjent for.

– Det er helt rått det hun har gjort i år. Jeg vet jo hva hun legger ned av innsats og jobb, og nå det gir resultater.

– Lever du deg ekstra inn siden du vet hvordan det føles å vinne?

Marit smiler.

– Jeg kjenner jo igjen godfølelsen, og kan savne den litt av og til.

FORBILDE: Marit Bjørgen ble tildelt prisen «Årets Kvinne» av KK i 2018. FOTO: Astrid Waller/KK
FORBILDE: Marit Bjørgen ble tildelt prisen «Årets Kvinne» av KK i 2018. FOTO: Astrid Waller/KK Vis mer

Flere barn?

Kribler det muligens etter selv å få gjenoppleve å gå først over målstreken? Angrer hun på at hun la opp? Marit rister på hodet:

– Jeg har aldri angret. Jeg gikk inn i en ny rolle som mamma, og det er fullt opp hele tiden. Så jeg rekker egentlig ikke å tenke så mye på det.

På spørsmål om hun skal ha flere barn, svarer Marit lattermildt:

– Nei, da tror jeg at jeg må finne meg en ny mann. Så, nei, det er nok stopp nå, tror jeg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer