Kjærlighet:

Omprogrammer deg til kjærlighet med disse 7 rådene

Synes du at kjærlighet og relasjoner er vanskelig? Da kan det kanskje skyldes dine egne oppfatninger om kjærlighet.

KJÆRLIGHET: Synes du kjærlighet er vanskelig? Her får du 7 råd som kan hjelpe på veien. FOTO: NTB scanpix
KJÆRLIGHET: Synes du kjærlighet er vanskelig? Her får du 7 råd som kan hjelpe på veien. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Marie-Louise Bregendahl er coach og jobber spesielt med å få kvinner til å bryte ut av uhensiktsmessige kjærlighetsmønstre. Dette er hennes sju beste råd for å gjøre nettopp det.

1. Ta ansvar

Først og fremst må du begynne med å ta ansvar for dine egne følelser og handlinger. Mange har en tendens til å synes synd på seg selv og tro at det alltid er alle andre sin skyld. Det gjelder også i forholdet til det motsatte (eller samme) kjønn ‒ de skyver alltid ansvaret fra seg selv og over på den andre. Det kan for eksempel handle om å være sår fordi man er blitt dumpet 20 ganger. Men ta en titt på deg selv i speilet. I stedet for å gå ut og finne en ny kjæreste neste gang du blir dumpet, kan du kanskje heller stoppe opp og tenke litt over hvilket ansvar du selv har i situasjonen.

2. Finn mønsteret ditt

Alle mennesker har med seg noen mønstre fra barndommen. Disse er viktige for hvordan vi handler i kjærlighetsrelasjoner. Hvis du for eksempel har vokst opp med en opplevelse av at moren din prioriterte søsteren din, kjæresten sin eller jobben sin høyere enn deg, er det typisk at du gjentar dette følelsesmønsteret og finner en partner som ikke prioriterer deg, og som alltid har noe som er viktigere enn deg: barn fra tidligere forhold, jobb, trening og så videre.

Det er viktig å få øye på de mønstrene du har med deg ‒ ellers er det helt umulig å få endret dem. Hvordan finner du mønsteret ditt? Det gjør du ved å finne ut av hvem sin kjærlighet du lengtet aller mest etter da du var barn. Hvis det var din fars kjærlighet, kan du tenke over hvorfor du lengtet etter akkurat hans kjærlighet. Hvordan var relasjonen deres? Var han fraværende? Hvilken følelse hadde du? Følte du at du ikke var så mye verdt? Følte du deg kjedelig? Eller noe annet? Hvis du ikke jobber med den følelsen, vil du ende opp med å gjenskape den.

3. Slutt med å utsette livet ditt

Noen mennesker har det med å sette livet sitt på vent når de ikke har en kjæreste. De venter med å gå ut og danse, de drar ikke på drømmeferien, og de flytter ikke dit de ønsker å bo ‒ de venter bare på at de skal finne seg en partner å gjøre det med. Det finnes folk som utsetter livet sitt i årevis på den måten. Men slutt med det.

Du ødelegger bare for deg selv når du ikke lever det livet du egentlig ønsker. Og når du ikke får utfoldet deg, er du heller ikke særlig interessant for andre mennesker. På den måten er det også mindre sannsynlig at du vil tiltrekke deg en kjæreste.

4. Skap deg et nytt selvbilde

Hvordan er selvbildet ditt når det kommer til kjærligheten? Noen mennesker går for eksempel rundt og ser på seg selv som «evig singel», eller som «typen man gjerne hopper til køys med, men aldri vil gifte seg med». Men hjernen fungerer sånn at den ønsker å hjelpe deg til å oppnå det som matcher og bekrefter selvbildet ditt. Så hvis du ser på deg selv som evig singel, «hjelper» hjernen deg med å fortsette å være det. Og det er jo ikke så smart hvis du egentlig vil noe annet. Du kan bli oppmerksom på selvbildet ditt ved å legge merke til hva du sier når du begynner en setning med «jeg er …» – da er det nemlig selvbildet ditt det handler om.

I stedet kan du lage deg et nytt selvbilde. Du trenger ikke å tro på det; poenget er at det skal være et selvbilde du heller vil ha. For eksempel «jeg er sexy» eller «jeg er en sånn som alle menn blir forelsket i». Hver gang noe handler om selvbildet ditt, skal du handle ut fra hvordan du skulle ønske at det var. Det vil si at hvis noen ber deg med på en date, kan du spørre deg selv: «Hva ville jeg svart hvis jeg var en sånn som alle menn ble forelsket i?» Kanskje du ville sagt nei der du tidligere ville sagt ja, eller omvendt. Hvis du er konsekvent, kommer drømmeselvbildet ditt til å bli ditt nye selvbilde – og dermed din nye virkelighet.

5. Finn ut av hva du har lært

Hvis du har det med å se på dine tidligere forhold som bortkastet tid, kan du med fordel begynne å tenke annerledes om dem. Du kan spørre deg selv hva de har lært deg. På samme måte som vi har erfaringer fra tidligere jobber som vi kan bruke i nye jobber, kan vi også bruke erfaringer fra tidligere forhold i våre nye forhold. Så bli oppmerksom på din egen «kjærlighets-cv», så du kan se hvilke erfaringer du har gjort deg om for eksempel hva du trenger i et forhold, hva du ønsker å lære, og så videre.

6. Dyrk den følelsen du ønsker deg

Tenk over hvilken følelse du ønsker å ha i et forhold. Det kan være trygghet, frihet, respekt og så videre. Det kan selvfølgelig være flere, men kjenn etter hvilket behov som er viktigst for deg å få tilfredsstilt. Så bestemmer du deg for å gi deg selv den følelsen. Ikke vent til du finner deg en partner, for så å tro at vedkommende skal oppfylle ønsket ditt. Hvis du vil ha trygghet, må du tenke over hvordan du kan skape det uten en mann. På den måten skaper du følelsen av å være i et forhold uten faktisk å være i et forhold. I tillegg til at dette vil gjøre deg mer tiltrekkende, vil det også være bra for ditt framtidige forhold at du ikke legger alt ansvaret for din lykke på en kommende kjæreste. Og generelt sett er det greit å huske på følgende: Det nytter ikke å tro at en kommende partner kommer til å gjøre deg lykkelig. Det har du ansvaret for selv.

7. Se på alt du har i livet ditt

Mange klarer bare å se det de mangler, for eksempel en kjæreste, kjærlighet eller omsorg, og da vil mangelsituasjonen bli veldig dominerende i hverdagen. I stedet kan du prøve å ta en titt på alt det du faktisk har. Det kan kanskje hende at du ikke har mannen eller kvinnen du vil ha, men du har faktisk andre mennesker. Du har kjærligheten til barna dine, familien din, kollegene og vennene dine. Se det, og vær takknemlig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer