Kultur

Opera for dummies

Lyst til å prøve opera? Her får du nybegynnertipsene.

Publisert
Sist oppdatert
Opera er i vinden som aldri før, og stadig flere av oss får øynene og ørene opp for musikkformen. Kanskje synes du det virker litt skummelt å kaste seg ut i operaens verden? Her er tipsene som får deg et stykke på vei.

1. Begynn med sviskene
Det er en grunn til at de er populære. La Traviata av Verdi er fantastisk. La Bohème av Puccini er melodiøs, sentimental og tragisk. Tryllefløyten av Mozart har en eventyrlig handling, er leken og dramatisk. Hvis du ikke liker opera etter det, da er det bare å gå rett over på Wagner. Han er storeslem blant operagutta. Der Mozart er søt og leken, slår Wagner til med pauker og basuner. Hans opera Tristan og Isolde er et av historiens mest storslåtte kjærlighetsdrama.

Du må bare finne hva du liker best. Når du først begynner å lytte, vil du mest sannsynlig finne ut at du kjenner mange av de store temaene fra før. De fleste kan nynne gjenkjennende til Carmen av Bizet. Reklamebransjen har melket de store operaene for gjennomgangsmelodier i årevis. Sammenlikner du opera med Grand Prix, finner du ut at når det gjelder antall slagere, leder operaen stort.

2. Les handlingen
Som med det meste i livet blir resultatet best med litt forberedelser. De fleste operaer foregår på originalspråket. Ofte blir den norske teksten vist på en skjerm over scenen, men ikke alltid. Bruk litt tid på å lese deg opp på handlingen på forhånd. Stikk innom biblioteket eller kjøp en cd med høydepunktene. Da får du gjenkjennelseseffekten også.

3. Hør musikken
Film er best på kino, opera er best i sal. Men trenger du en lyninnføring i opera, finnes det flere samle-cd-er med høydepunktene fra ulike komponister. EMI har gitt ut en cd-boks med seks disker, som har samlet det viktigste. Etter en helg foran stereoen, kan du ha hørt nok til å bløffe deg gjennom en samtale med de fleste. Men en cd kan aldri bli en fullverdig opplevelse. Opera er lyd og lys. Skuespillet og intensiteten kan du ikke jukse deg til i sofakroken.


Opera oversatt

Arie: Solosang
Koloratur: Hurtige melodiløp i sangen. Teknisk krevende.
Partitur: Dirigentens noter med alle stemmer og instrumenter skrevet inn.
Resitativ: «Snakkesynging» eller tonesatt tale. Resitativene binder sammen de ulike musikkdelene og gir ofte viktig informasjon.
Libretto: Selve teksten, eller manuset operaen er bygd på.
Operette: Et syngespill som er lettere i formen enn en opera. Mer som et humoristisk lystspill med sang.

(Kilde: Bjørn Simensen, Kjell Hillveg, Mari-Kjersti Tennfjord)


I ukens KK kan du lese mer om opera, og et intervju med en av landets mest lovende operastjerner, Johannes Weisser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer