Gunhild Stordalen

Oppdaget sykdomstegn allerede i tenårene

- Ble starten på det som skulle bli en alvorlig sykdom, sier Gunhild Stordalen.

GUNHILD STORDALEN: I NRK-programmet Datoen åpner EAT-president og lege Gunhild Stordalen opp om den sjeldne sykdommen sklerose. Her fra et EAT-arrangement i London i 2016. FOTO: NTB scanpix
GUNHILD STORDALEN: I NRK-programmet Datoen åpner EAT-president og lege Gunhild Stordalen opp om den sjeldne sykdommen sklerose. Her fra et EAT-arrangement i London i 2016. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I NRK-serien Datoen følger vi livsløpet til kjendiser og «hvermannsen» som er født på samme dato. Serien er inne i sin fjerde sesong, og i midten av februar var det duket for episoden om EAT-president og lege Gunhild Stordalen (41).

Gunhild ble født 15. januar 1979, og i serien blir vi tatt med til barndomsårene på Muggerud utenfor Kongsberg.

- For mange er jeg sikkert en eller annen milliardærfrue, men jeg er Gunhild fra Muggerud, og det vil jeg alltid være. De tingene jeg brenner for er noe jeg har fått med meg fra oppveksten ute i skogen på Muggerud, sier hun i episoden.

Hennes brennende engasjement for klima og miljø startet allerede på gården, der hun vokste opp med to yngre søsken, en legemor og sivilingeniør-far, samt en flokk med gårdsdyr.

Men samtidig med miljøengasjementet opplevde Gunhild i midten av tenårene å bli rammet av uforklarlige sykdomstegn hverken hun eller legemoren forsto hva var for noe.

- Da jeg var 16 år var vi på klassetur til Tsjekkia. På vei tilbake ble jeg plutselig syk. Jeg fikk feber og følte meg skikkelig dårlig. Jeg hadde hevelser i ansiktet, særlig rundt øynene. (...) Fordi det gikk over, slo vi oss til ro med det. Men sånn i ettertid, var dette sannsynigvis starten på det som skulle bli en alvorlig sykdom, sier Gunhild i Datoen-episoden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer