Gunhild Stordalen

Oppdaget sykdomstegn allerede i tenårene

- Ble starten på det som skulle bli en alvorlig sykdom, sier Gunhild Stordalen.

GUNHILD STORDALEN: I NRK-programmet Datoen åpner EAT-president og lege Gunhild Stordalen opp om den sjeldne sykdommen sklerose. Her fra et EAT-arrangement i London i 2016. FOTO: NTB scanpix
GUNHILD STORDALEN: I NRK-programmet Datoen åpner EAT-president og lege Gunhild Stordalen opp om den sjeldne sykdommen sklerose. Her fra et EAT-arrangement i London i 2016. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I NRK-serien Datoen følger vi livsløpet til kjendiser og «hvermannsen» som er født på samme dato. Serien er inne i sin fjerde sesong, og i midten av februar var det duket for episoden om EAT-president og lege Gunhild Stordalen (41).

OPPVOKST PÅ GÅRD: Gunhild Stordalen vokste opp med foreldre og to yngre søsken på en gård på Muggerud utenfor Kongsberg. FOTO: NRK
OPPVOKST PÅ GÅRD: Gunhild Stordalen vokste opp med foreldre og to yngre søsken på en gård på Muggerud utenfor Kongsberg. FOTO: NRK Vis mer

Gunhild ble født 15. januar 1979, og i serien blir vi tatt med til barndomsårene på Muggerud utenfor Kongsberg.

- For mange er jeg sikkert en eller annen milliardærfrue, men jeg er Gunhild fra Muggerud, og det vil jeg alltid være. De tingene jeg brenner for er noe jeg har fått med meg fra oppveksten ute i skogen på Muggerud, sier hun i episoden.

Hennes brennende engasjement for klima og miljø startet allerede på gården, der hun vokste opp med to yngre søsken, en legemor og sivilingeniør-far, samt en flokk med gårdsdyr.

Men samtidig med miljøengasjementet opplevde Gunhild i midten av tenårene å bli rammet av uforklarlige sykdomstegn hverken hun eller legemoren forsto hva var for noe.

- Da jeg var 16 år var vi på klassetur til Tsjekkia. På vei tilbake ble jeg plutselig syk. Jeg fikk feber og følte meg skikkelig dårlig. Jeg hadde hevelser i ansiktet, særlig rundt øynene. (...) Fordi det gikk over, slo vi oss til ro med det. Men sånn i ettertid, var dette sannsynigvis starten på det som skulle bli en alvorlig sykdom, sier Gunhild i Datoen-episoden.

Det skulle fremdeles gå noen år før hun fikk sklerose-diagnosen. Høsten 2014 var den et faktum, og den skulle prege henne i årene fremover - samtidig som hun jobber iherdig med EAT foundation.

Sterk støtte i eksmannen

I dag er Gunhild Stordalen separert fra ektemannen Petter Stordalen (57), men i episoden takker hun eksmannen for at han støttet henne og aldri ga opp kampen for å finne en behandling som kunne redde henne.

- Jeg husker at du sa, Petter, at vi hadde blitt syke. Det brente seg fast. Jeg følte at du så det som et felles prosjekt. Bare det at vi var der sammen og at du holdt så hardt i hånden min, det betydde mer enn du noen gang kommer til å skjønne. For det å bli syk er ekstremt ensomt, sier hun til eksmannen i episoden.

Ekteparet tok ut skilsmisse i november 2019, ni år etter at de giftet seg i en storslått seremoni i Marrakech i Marokko, og 14 år etter at de ble kjærester.

Sommeren 2019 kunne Gunhild Stordalen - mot alle odds - dele en svært positiv nyhet via sosiale medier. Nemlig at sklerose-sykdommen nesten hadde forsvunnet etter eksperimentell behandling i Nederland.

«I dag, tre år etter min andre beinmargstransplantasjon, kan man nesten ikke spore sykdommen lenger, og jeg kan senke medisindosene. Det er fremdeles noe i systemet, men med en lang, avslappende sommer vil jeg komme meg», skrev hun til innlegget hun postet på Instagram.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer