Positiv eller negativ:

Optimist eller pessimist?

Dette tenker andre om deg!

POSITIV ELLER NEGATIV: Happy-go-lucky eller stoisk og kritisk? FOTO: NTB Scanpix
POSITIV ELLER NEGATIV: Happy-go-lucky eller stoisk og kritisk? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Om du synes at glasset er halvtomt eller halvfullt, hvor mye har det egentlig å si for hvordan vi oppfattes av andre?

– Jeg vet ikke om jeg vil gå med på påstanden om at optimister blir tatt mindre seriøst enn pessimister, det er nok ikke så enkelt , og er nok også veldig avhengig av setting og sosial rolle, sier Silje Bårdstu, doktorgradsstipendiat i personlighetspsykologi ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, til KK.no.

– Man vet jo for eksempel at politikere bevisst bruker noen teknikker for å bli oppfattet som mer seriøse, som å snakke rolig med dypere stemme , og at dette kanskje spesielt gjelder kvinnelige politikere som jo har lysere stemmer enn menn, legger hun til.

Hun forklarer at vi har mentale skjemaer (kognitive snarveier) som vi bruker for å organisere og tolke den sosiale verden rundt oss. Dette gjør at vi umiddelbart kategoriserer mennesker når vi treffer dem, basert på i hvor stor grad de passer overens med det typiske eksempelet i den kategorien.

– Det kan nok hende at folk som er veldig blide og positive kan fremstå som litt naive i visse settinger, fordi denne positivismen kan utløse stereotypen om at glade og sprudlende mennesker ikke tar ting så alvorlig eller tungt, og derfor heller ikke kan tas seriøst (på visse områder må jeg påpeke), forklarer hun.

LES OGSÅ: Den eldste i søskenflokken er smartest (og foreldrene har «skylda»)

Dumme blondiner og smarte pessimister?

Selv om vi har lett for å gjøre antagelser basert på stereotyper, er det ikke dermed sagt at disse antagelsene faktisk stemmer med virkeligheten.

– Selv om stereotyper representerer mentale snarveier som har grunnlag i en viss sannhet, så er de jo også grobunn for fordommer og diskriminering. For eksempel at blonde damer er mindre smarte, eller at optimister er mindre seriøse, som jo absolutt ikke stemmer. Så våre mentale snarveier er noen ganger til hjelp og andre ganger til ugagn, forteller Bårdstu.

NAIVITET: Naivitet er ikke bare forbeholdt optimistene. FOTO: Scanpix.no.
NAIVITET: Naivitet er ikke bare forbeholdt optimistene. FOTO: Scanpix.no. Vis mer

Våre ulike personlighetstrekk kan altså påvirke andres oppfattelse av oss. For eksempel har forskning vist at positive mennesker oftere blir møtt på en mer positiv måte enn pessimistiske mennesker.

– En person med mye negativ affekt, som har en tendens til å tenke «worst case» (pessimist) kan nok utløse mer negativ respons fra omgivelsene enn en som har en mer positiv innstilling, sier Bårdstu og forklarer videre:

– Videre kan to personer oppfatte en og samme person ulikt, og tolke deres handling ulikt, basert på deres personlighetsdisposisjoner. For eksempel, en som har en tendens til å se verden med negative linser vil være tilbøyelig til å tolke selv en relativt nøytral handling i et annet og mer pessimistisk lys, enn en som ser verden gjennom mer positive linser.

Ifølge Svenn Torgersen, som er professor emeritus i klinisk psykologi, ved Universitetet i Oslo og en kjent forsker innenfor personlighetspsykologi, er det ikke helt usannsynlig at en del av oss ser på kritiske mennesker som mindre naive og mer intelligente.

– Grunnen kan være at å ha en kritisk posisjon kan kreve at man anstrenger seg mer i tenkningen. Man graver og graver, snur argumenter og leter etter motforestillinger. Derved kommer man også ut med et mer fyldig tankeprodukt, sier han til KK.no.

Han påpeker at man likevel ikke automatisk er mer intelligent bare fordi man har en kritisk tilnærming til ting.

LES OGSÅ: – Du må ikke ha kjent på det verste i livet for å kunne kjempe en kamp du synes er viktig

SMIL TIL VERDEN: Og verden smiler faktisk tilbake. Positive mennesker blir nemlig oftere møtt på en mer positiv måte enn pessimistiske mennesker. Foto: Scanpix.no.
SMIL TIL VERDEN: Og verden smiler faktisk tilbake. Positive mennesker blir nemlig oftere møtt på en mer positiv måte enn pessimistiske mennesker. Foto: Scanpix.no. Vis mer

Både positive og negative mennesker kan være naive

Å være positiv behøver ikke å bety at man ikke skjønner hvor fæl «den virkelige verden» egentlig er, men at man kanskje har evnen til å finne lyspunkter selv i motgang. For verden er ikke bare svart og hvit, og livet er jo ikke utelukkende positivt eller negativt. Derfor vil en ren svart-hvit holdning heller ikke være ideelt.

– Den som ikke finner noe negativt ved ting er nok naiv, ja. Og det er ensidig tenkt, for intet er bare hvitt. Men de som er helt negative er også ensidige og «naive» i en forstand, selv om vedkommende ikke får det stempelet, sier Torgersen og forklarer videre:

– For begrepet «naiv» sidestilles med «blåøyd» – altså at man fornekter realiteter, men det gjør også den med svartsyn, faktisk.

Dette handler ikke om intelligens, men om personlighet. Og det beste er nok at det finnes en blanding av ulike personlighetstyper.

– De svartsynte er ofte mer obsessiv, mer nevrotiske, mindre menneskevennlig, og mer introvert. Vi trenger slike for å ikke å gå jublende utfor stupet. Men vi trenger også de glade optimister, for å tørre å ta sjanser og gå videre, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer