Orderud-saken

- Orderud-gåten kan være i ferd med å bli løst

Nye detaljer om drapsgåten på Orderud gård kommer frem i ny bok.

ORDERUD-SAKEN: Anne Orderud Paust (t.h.) og foreldrene Kristian og Marie Orderud ble drept på Orderud gård natt til pinseaften 22. mai 1999. Den dag i dag står drapsgåten ubesvart. Høsten 2020 kom ny bok om det ubesvarte mordmysteriet. FOTO: NTB
ORDERUD-SAKEN: Anne Orderud Paust (t.h.) og foreldrene Kristian og Marie Orderud ble drept på Orderud gård natt til pinseaften 22. mai 1999. Den dag i dag står drapsgåten ubesvart. Høsten 2020 kom ny bok om det ubesvarte mordmysteriet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Orderud». «Avhørene». «Løgnene». «De nye sporene» - disse fire betegnelsene pryder coveret på den nye dokumentarboken til VG-journalist Øystein Milli og research-makker Olav Næss.

Godt over 21 år etter at Orderud gård i Sørum gikk fra å være en anonym og familiedreven gård til å bli et av Norges mest myteomspunnede gårder, har det nå for aller første gang kommet en bok som oppsummerer og samler informasjon om drapsgåten i sin helhet.

Høsten 2020 er det fremdeles ingen som vet hvem det var som utførte drapene på ekteparet Marie (84) og Kristian Orderud (81) og deres 47 år gamle datter Anne Orderud Paust på gården natt til pinseaften 22. mai 1999.

Odelssønnen, og Annes bror, Per Kristian Orderud (66) ble dømt for medvirkning til trippeldrapet i 2001, sammen med sin daværende kone Veronica Orderud (48), hennes halvsøster Kristin Kirkemo (47) og Lars Grønnerød (nå død).

DØMT: Odelsgutten Per Kristian Orderud, hans daværende kone Veronica Orderud, Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo og Kristins ekskjæreste Lars Grønnerød (nå død) ble dømt for medvirkning til trippeldrapene i 2001. De har alle fire gitt uttrykk for at de er uskyldige. FOTO: NTB
DØMT: Odelsgutten Per Kristian Orderud, hans daværende kone Veronica Orderud, Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo og Kristins ekskjæreste Lars Grønnerød (nå død) ble dømt for medvirkning til trippeldrapene i 2001. De har alle fire gitt uttrykk for at de er uskyldige. FOTO: NTB Vis mer

- Hvem var den mystiske mannen som ringte 180-sentralen i Lærdal, én uke før drapet?

Den profilerte krimeksperten og journalisten Øystein Milli, var programleder for NRK-serien «Gåten Orderud» som kom i 2018 - og nå to år senere er han aktuell med kriminaldokumentarboken om saken.

Her kommer det frem informasjon om alt fra gårdstriden mellom foreldre, bror og søster, de ulike familiekonstellasjonene, vådeskuddet, alibiene og det sagnomsuste juleselskapet.

Men Milli og Næss har også hatt tilgang til hittil ukjente avhør og politirapporter, som gjør at helt sentrale spørsmål i saken nå blir belyst på en annen måte en tidligere.

For hvem var egentlig den mystiske mannen som ringte 180-sentralen i Lærdal, én uke før drapet? Og hvem var «Skytteren»?

- Kan du utdype litt om de nye elementene som blir belyst i boken, Øystein?

- Det er særlig tre elementer: En til nå hemmelig Kripos-rapport hvor etterforskningsleder Asbjørn Hansen oppsummerer saken, men også lanserer de mest sannsynlige teoriene slik han ser det, forklarer Øystein Milli til KK.

ORDERUD-EKSPERTEN: Krimjournalist Øystein Milli har mer kunnskap enn de fleste om Orderud-saken. I tillegg til dokumentarboken som lanseres i 2020, har han figurert som programleder i NRK-serien Gåten Orderud, samt at han er aktuell med saken i VG-podkasten Krimpodden. FOTO: Mattis Sandblad/VG
ORDERUD-EKSPERTEN: Krimjournalist Øystein Milli har mer kunnskap enn de fleste om Orderud-saken. I tillegg til dokumentarboken som lanseres i 2020, har han figurert som programleder i NRK-serien Gåten Orderud, samt at han er aktuell med saken i VG-podkasten Krimpodden. FOTO: Mattis Sandblad/VG Vis mer

Hevder Per Kristian Orderud var mistenkt fra dag én

Ifølge Milli fremgår det i rapporten til etterforskningsleder Hansen blant annet at Per Kristian Orderud var mistenkt fra første dag.

«I rapporten sin slo Asbjørn Hansen fast at Per ikke er mannen bak 180-samtalen. (...) Derimot pekte han i retning ekteparet som oppdragsgivere, uten at det fremgår hvilke konkrete opplysninger eller dokumentasjon han bygger den påstanden på», skrives det i den ferske Orderud-boken.

I rapporten, skrevet av etterforskningsleder Hansen, er det også markert med fet skrift at han stusser over at hverken Per eller Veronica Orderud spurte om hva foreldrene og svigerforeldrene, eller søsteren og svigerinnen, hadde dødd av:

«Et naturlig spørsmål ville ha vært - hvordan ble de drept?, men dette spørsmålet ble ikke stilt. (...) Heller ikke under avhørene spurte Per eller Veronica om hva som hadde skjedd med foreldrene og søsteren. Hvor de var funnet drept eller på hvilken måte», fremgår det i boken.

NYE DETALJER: Etterforsker Asbjørn Hansen fra Kripos ledet Orderud-etterforskningen. I den ferske boken kommer det flere nye detaljer basert på Hansens etterforskning - som til nå har vært hemmelig. FOTO: NTB
NYE DETALJER: Etterforsker Asbjørn Hansen fra Kripos ledet Orderud-etterforskningen. I den ferske boken kommer det flere nye detaljer basert på Hansens etterforskning - som til nå har vært hemmelig. FOTO: NTB Vis mer

Til VG Helg svarer Per Kristian Orderud på dette:

- Jeg ser at Hansen mener at jeg reagerte feil, men vet han hvordan det er å være i sjokk? Ingen i politiet har vært i min situasjon. De har ikke forutsetninger for å vite hvordan det er riktig å reagere når du får en slik nyhet. Dette er pseudopsykologi.

Per Kristian Orderuds advokat Inger Silka Zadig mener politiet og etterforskningslederen har hatt såkalt tunnelsyn i saken, og at den til nå hemmelige rapporten er oppsiktsvekkende.

- Den bekrefter tunnelsynet og det ensidige fokuset som politiet har hatt i denne saken. Det står ikke nevnt ett sted om politiet har undersøkt andre mulige motiver. I stedet er de låst fast på Per og Veronica fra dag én, uttaler advokat Zadig i VG-intervjuet.

- Et ukjent drama i kulissene!

I tillegg omtaler forfatter Milli hemmeligstemplede dokumenter fra Kommisjonen for gjenopptakelse for straffesaker, hvor det avsløres av kommisjonen i 2008 - da Grønnerøds begjæring om gjenåpning ble behandlet - at de mistenkte en til da helt ukjent, men navngitt mann, for å stå bak drapene.

- Men ønsket om å avlytte hans telefon og å spane på ham, ble avvist av Riksadvokaten. Det samme ble antydningene om å sikte ham. Et ukjent drama i kulissene! sier Milli engasjert.

ÅSTEDET: Tre år etter trippeldrapet var det fremdeles falmete rester etter politisperringer ved kårboligen på Orderud gård i Sørumsand. FOTO: NTB
ÅSTEDET: Tre år etter trippeldrapet var det fremdeles falmete rester etter politisperringer ved kårboligen på Orderud gård i Sørumsand. FOTO: NTB Vis mer

Og det tredje elementet Milli og Næss trekker frem av ny informasjon i boken er som nevnt telefonen til 180-sentralen.

- Vi offentliggjør ny og oppsiktsvekkende informasjon som kan kaste nytt lys over 180-sporet. Øystein Milli

- Vi mener rett og slett at gåten kan være i ferd med å bli løst - en gåte som nåværende riksadvokat har kalt «et gnagsår». Nå kan et av de store, ubesvarte spørsmålene få en endelig løsning, mener han.

180-MANNEN?: I boken antydes det via opplysninger som til nå har vært hemmeligholdt, at Lars Grønnerød - en av de dømte - skal ha vært mannen som ringte inn en samtale til 180 og fortalte om et mulig drap på Orderud gård dager før trippeldrapene i 1999. Grønnerød gikk bort i 2019. FOTO: NTB
180-MANNEN?: I boken antydes det via opplysninger som til nå har vært hemmeligholdt, at Lars Grønnerød - en av de dømte - skal ha vært mannen som ringte inn en samtale til 180 og fortalte om et mulig drap på Orderud gård dager før trippeldrapene i 1999. Grønnerød gikk bort i 2019. FOTO: NTB Vis mer

I de nye opplysningene som kommer fram i Milli og Næss' bok, peker det mot at nå avdøde Lars Grønnerød er den såkalte 180-mannen:

«Mye er fortsatt uklart mer enn 20 år etter trippeldrapet. Men dersom opplysningene om at Lars faktisk sto bak 180-samtalen stemmer, er en viktig brikke på plass i puslespillet. Ikke bare vil det være på det rene at den mystiske innringeren var én av de fire dømte».

I tillegg til utallige avis- og magasinartikler, samt TV-serie og bok, ble det i 2018 også sluppet en podkast som fikk tittelen Familiene på Orderud. Denne høsten er også Milli aktuell med Orderud-saken i podkasten Krimpodden.

Presenterer innhold fra til nå hemmeligholdt materiale

Prosessen med boken har vært et møysommelig stykke arbeid, beskriver Milli overfor KK.

- Vi har gått gjennom flere tusen sider med gamle dokumenter, og hentet inn flere hundre sider med nye dokumenter. I tillegg har vi snakket med flere titalls kilder. Deretter har vi jobbet mye med å sammenstille informasjonen. Både for å kunne gi en interessevekkende, sammenhengende historie, men også for å hente ut den mest interessante informasjonen. Det har vært et omfattende arbeid der målet er å skrive en bok som favner alle målgrupper, forklarer han.

OMDISKUTERT BEVIS: Dette er raggsokken ble funnet i nærheten av kråboligen på Orderud gård hvor trippeldrapet ble begtt - og nevnes naturlig nok i Milli og Næss' nye bok. FOTO: NTB
OMDISKUTERT BEVIS: Dette er raggsokken ble funnet i nærheten av kråboligen på Orderud gård hvor trippeldrapet ble begtt - og nevnes naturlig nok i Milli og Næss' nye bok. FOTO: NTB Vis mer

- Hvorfor skal folk lese boken? Trenger vi virkelig mer informasjon om Orderud-saken nå?

- De spesielt interesserte vil finne flere nyheter i boka. Vi presenterer innhold fra flere hundre sider til nå hemmeligholdt materiale. Dessuten har vi gravd dypt i de gamle dokumentene og hentet frem informasjon som ikke har vært fremme i offentligheten noen gang tidligere, eller i hvert fall ikke på veldig lenge, forklarer han og legger til:

- Når vi makter å legge ny informasjon, som Jørn Lier Horst (forfatter og tidligere etterforskningsleder i politiet, journ.anm.) kaller «sensasjonelle» i VG, tenker jeg at det beviser at gamle saker - der flere og viktige spørsmål står ubesvart - nærmest til evig tid kan få nye svar. Dessuten er Orderud-saken er helt spesiell sak som mange aldri får nok av. Da Gåten Orderud gikk på TV i 2018, fikk jeg tusenvis av spørsmål. Boka gir svar på svært mange av dem, bedyrer Milli.

- Tror du vi noen gang kommer til å få svar på hva som skjedde på Orderud gård i 1999?

- Jeg håper mer enn jeg tror, dessverre. Men det er jo ganske så utrolig at det kommer helt ny informasjon som kan løse 180-sporet nå - mer enn 20 år etter drapene. Det gir jo håp om at vi en gang skal få svar også på det store spørsmålet: hvem drepte?

- Jeg tror minst to av de dømte vet mer enn de har fortalt ...

Han håper at undersøkelsene Kommisjonen for gjenopptakelsen for straffesaker må foreta, kan hjelpe med å bringe svar til spørsmålene. Til neste år, i 2021, skal den nevnte kommisjonen avgjøre om de tidligere ektefellene Per og Veronica Orderud skal få sakene sine gjenopptatt.

- Kommisjonen sitter både på informasjon fra politiet og fra privatetterforsker Tore Sandberg, som er verdt å undersøke, mener Milli.

OPTIMISTISKE Per og Veronica Orderud på låven på Orderud gård på Sørumsand i 2018. De mener det er nye beviser i Orderud-saken og begjærer av den grunn gjenopptakelse av drapssaken. I 2021 blir det avgjort om sakene deres blir gjenopptatt. FOTO: Cornelius Poppe / NTB
OPTIMISTISKE Per og Veronica Orderud på låven på Orderud gård på Sørumsand i 2018. De mener det er nye beviser i Orderud-saken og begjærer av den grunn gjenopptakelse av drapssaken. I 2021 blir det avgjort om sakene deres blir gjenopptatt. FOTO: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Og når vi spør den profilerte journalisten om hva han selv tror svaret på mordgåten er, snakker han i koder.

- Det skulle jeg gjerne ha svaret på! Om noen der ute sitter på løsningen: Ring meg! sier han med et smil.

- Jeg har selvsagt noen tanker, men lever etter et prinsipp om at jeg holder meg unna for mye synsing. Men at minst to av de dømte vet mer enn de har fortalt ... Dét er jeg ganske sikker på!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer